CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Literatura > Comentarii >  

“Băcanii” – O revistă de cultură necesară
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În grandomania lui, Ceauşescu nu a reuşit, sub dictatura comunistă, să distrugă satele româneşti. Îmi amintesc că elevă fiind, strângeam bani şi cumpăram timbre pe care scria “Salvaţi satele româneşti” şi le trimiteam prin poştă la UNESCO (nu ştiu dacă au şi ajuns!) pentru ca bunicii noştri să nu îşi vadă casele de la ţară, cu gospodării rodnice, demolate. Au venit însă alte timpuri şi alte capete luminate iar satele noastre, cu populaţia decimată, îmbătrânită, devin amintiri din copilărie…Tradiţiile dispar pentru că în căminele culturale de la sate, multe lăsate de izbelişte, se fac discoteci şi se ascultă manele, fondul de carte din biblioteci este în stare jalnică, atelierele meşteşugăreşti ca şi meseriile tradiţionale au dispărut, agricultura trece prin vremuri de restrişte şi, colac peste pupăză, tinerii pleacă în lume cât văd cu ochii şi nu prea mai au la ce să se întoarcă. 
  
Cu totul altfel stau lucrurile în comunele păstorite de edili care conştientizează că trebuie să facă un efort minim financiar şi să salveze localităţile prin cultură, să sprijine valorile locale care pot schimba soarta localităţii în bine, prin implicarea tinerilor. Drumul meu spre Bârlad pe care îl fac aproape săptămânal duce printr-o astfel de comună pe care o văd înflorind pe zi ce trece: Băcani(jud. Vaslui). A apărut noul număr al revistei de cultură a comunei Băcani, realizată cu sprijinul primăriei şi al bibliotecii locale. Editată de un inimos colectiv de redacţie din care nu lipsesc nume valoroase (Redactor şef: Vasile Fânaru, Redactor şef adjunct: Doiniţa Micu, Redactori: prof. dr. Elena Monu, Dan Ravaru, Romeo Chelaru, Emilia Bârgău, Lăcrămioara Iolanda Ivan etc) revista “Băcanii” reuşeşte să mă impresioneze prin înalta ţinută şi prin motivaţia valorică a respectului pentru istorie, cultură şi tradiţie locală. Iată câteva titluri din cuprins pe care vi le recomand cu menţiunea că toate acestea ar merita tipărite in reviste naţionale valoroase: “Boierii Palade” (Vasile Fânaru), 
  
“1 Decembrie, la Băcani” (prof. Emilia Bârgău), “Preliminariile politico-diplomatice ale proclamării independenţei şi problema Basarabiei” (prof. Marcel Proca), “Ştefan, Ştefan, domn cel mare” (Dan Ravaru), “Mai suntem români adevăraţi?” (Lăcrămioara Iolandina Ivan), “135 de ani de la naşterea lui Mihail Sadoveanu” (fragment istoric). Nu lipsesc din acest număr de sfârşit de an pagini cu obiceiuri şi datini de sărbători şi nici urarea de sănătate, noroc şi prosperitate, linişte sufletească, gânduri bune şi pace pe care primarul comunei şi redacţia revistei o adresează băcănenilor, tuturor cititorilor şi colaboratorilor revistei. Urăm şi noi un an înfloritor şi viaţă lungă revistei, multă sănătate şi putere tuturor. Felicitări dlui Vasile Fânaru, sufletul revistei! O notă aparte de mulţumire şu felicitări îmi permit să adresez primarului comunei Băcani, dl. Constantin Matei, edilul care ştie să acorde importanţa cuvenită şi să investească în cultură şi sper să fie un exemplu demn de urmat. 
  
Nu putea lipsi din această revistă nici poezia. Pe ultima pagină, alături de mine semnează versuri frumoase şi poetul în uniformă militară Costică Secrieru. Eu am dăruit revistei poezia care se intitulează “Cu mare drag” ( din volumul meu “Împăratul de ceară”) pe care, cu mare drag, v-o dăruiesc şi dumneavoastră, alături de un călduros “La mulţi ani!” şi Sărbători fericite! 
  
Cu mare drag 
  
Am frământat-o ca pe miezul de pâine 
  
Da, am trudit cu mare drag 
  
În ograda Limbii române. 
  
Vreau sa impart cu voi 
  
Raţia mea de cuvinte 
  
- unele mai coapte, mai dulci şi mai colorate 
  
decât celelalte. 
  
Când trec eu cu coşuleţele mele 
  
Încărcate de cuvinte rebele 
  
Să uitaţi de griji şi de rele 
  
Atât vă cer în schimb, vă rog frumos 
  
Să nu îmi ieşiţi în cale 
  
Cu feţe posomorâte, 
  
Cu vorbe goale 
  
Cu chipuri negre, cu bube şi boli. 
  
Dacă eu trec zâmbind şi râd cu voi 
  
Vreau să primesc tot zâmbete înapoi 
  
Să ne danseze lumina pe creştet. 
  
Atunci când plâng eu, mi-a spus 
  
Tatăl meu, cerul e veşted 
  
Şi diavolii se aşează în rând 
  
Şi râd de mine în hohot. 
  
Dar când râd eu, plâng dracii în iad, 
  
Copitele le ard şi se topesc în smoală. 
  
Da, aşa trec eu, râzând, prin livada încărcată de rod 
  
Dulce a Limbii române, în poemele mele culeg cuvinte 
  
La ceasul care a sunat că mi-a venit rândul 
  
Să îmi aştern poezia peste un suflet frumos 
  
Curat precum mi-e gândul. 
  
Referinţă Bibliografică:
“Băcanii” – O revistă de cultură necesară / Gabriela Ana Balan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1816, Anul V, 21 decembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Gabriela Ana Balan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gabriela Ana Balan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!