CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Libertate >  

RAV-age-you!
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
RAV-age-you!
 
  
Mândria mea de român pur sânge – mă rog, cum se poate numi un român pur sânge când în el colcăie codul genetic a 14 naţiuni conlocuitoare, invadatoare ş.a.m.d., cum se spune că este românul de azi – pot spune că a răbufnit din pur patriotism când românescul antivirus a fost răscumpărat de Marele constructor de Ferestre pentru calculatorul personal, englezescul, sau mai corect, americănescul Windows făcut de MiculSoft. Deh, apăruse în presă, iar suma răscumpărării era colosală pentru un muritor de rând ca mine, privind prin sticla televizoarelor la semnatarii contractelor cum se gratulau reciproc în faţa camerelor de luat vederi. Recunsoc, îi invidiam!  
  
Eram la curent cu evoluţia software de pe piaţă. Eram obligat pentru că trebuia să supravietuiesc noului „trend” al pieţei muncii. Nu mă împăcasem cu telefoanele mobile. Le-am urât din totdeauna! Nu le-am considerat o necesitate, dar potentaţii vremii, aveau pretenţia să le cunosc măruntaiele, deşi domeniul electronic s-a specializat pe multe segmente devenind, în sine, domenii mult prea vaste pentru o cunoaştere amănunţită. Nu există o legătură între computer şi telefon decât în construcţia unor elemente electronice care, în sine, e treaba inginerului electronist. Calculatoristul, telefonistul, electronistul pot sta împreună la aceeaşi masă ca să conceapă ceva, pentru că pot avea elemente de discuţie comune, dar fiecare îşi are ciorba lui!  
  
Mă aplecasem ceva mai mult pe domeniul viruşilor informatici. Nu m-am specializat, dar învăţasem multe. Văzusem cum un virus informatic se „agăţa” de un program executabil şi îi umfla codul binar şi urmărisem cum i se detecta „semnătura”, făcându-i, astfel, posibilă extincţia. Viruşii au evoluat. Şi antiviruşii, de asemenea. A fost mereu pe piaţa software o puternică bătălie între producătorii de viruşi şi cei de antiviruşi. Chiar mă frapa, la un moment dat, de ce Windows este atât de vulnerabil în comparaţie cu alte sisteme de operare. Poate că nu am fost eu suficient de informat? Dar presa vuia acuzând Microsoft de incapacitatea de a face un sistem de operare robust. Şi începusem să le devin şi eu partizan.  
  
Dar programele antivirus veneau cu soluţii şi reuşeau să deparaziteze calculatoarele. Unele erau gratuite, altele contra-cost! Un război cibernetic în plină desfăşurare. Nu m-am gândit atunci că perdantul este întotdeauna utilizatorul final, cuminte, care, căzând pradă unor tentaţii reuşea să-şi „îmbolnăvească” calculatorul şi, de dragul unor date importante, renunţa la anumite sume de bani pentru „favoarea” de a-şi putea accesa datele.  
  
Aşa că lumea a alergat după vaccinuri… Informatic, i se spuneau antiviruşi. Şi, deşi un vaccin medical se consideră că imunizează pe viaţă, cel informatic doar te protejează numai de un anumit virus, fiind incapabil de a detecta orice modificare de cod a acestuia. Eu am învăţat că vaccinurile imunizează pe viaţă, altfel îşi pierd justificarea de a se numi vaccinuri. Iar în perioada comunistă ele se fabricau numai în acest scop! Cele informatice apăruseră după căderea socialismului, iar însăşi denumirea de „antivirus”, şi nu de „vaccin” se justifică tocmai prin această carenţă de „imunizare” pe care o au cele informatice.  
  
Aşadar, exista o luptă acerbă în domeniul informatic între generatorii de viruşi şi cei de antiviruşi. Odată cu pătrunderea internetului pe scară largă, lupta s-a extins iar piaţa ofertanţilor de antiviruşi era în creştere. Şi viruşii erau mai ai dracului. Se propagau în reţele. Deveniseră „cai troieni” „viermi”. Şi tot mai abili în a exploata carenţele de securitate ale Windows-ului. Iar cum utilizatorii de Ferestre de la MiniSoft se înmulţiseră, chiar îmi puneam problema creării unui sistem de securitate mult mai robust şi nu înţelegeam de ce expertiza armatei elitiste de informaticieni de la Redmond nu reuşeşte să ţină Termopanele sigure, indiferent de versiune, în comparaţie cu alţi producători de pe piaţă. Au fost şi celebre cazurile în care programatorii de viruşi au fost arestaţi şi condamnaţi. S-a întâmplat că „virusul” dusese în criză sistemul mondial de tranzacţii bancare. Atât!... În rest, nişte anonimi!  
  
Şi totuşi, sângele meu de român a vibrat puternic când pe piaţa software a aparut, la început timid, apoi din ce în ce mai vânos, un antivirus românesc. L-au numit RAV (de la Romanian AntiVirus). Şi aşa i-a rămas numele până în anul 2003. De ce atunci? Pentru că producătorul de Ferestre s-a gândit să-l cumpere. Şi nu pe bani puţini. „S-a scos!”, m-am gândit atunci la suma frumuşică cu care l-a vândut, dar am zis că uite, un produs românesc va face parte integrantă din noul sistem de operare al marelui MititelSoftist. Dar…  
  
Am tot aşteptat vreme de câţiva ani să văd vreo urmă a lui RAV în noile platforme Windows. Ţi-ai găsit! Mi-am zis că nu am eu nasul prea înfundat ca să-l pot detecta!... Nu! Producătorul de Ferestre a venit cu propria lui ofertă de vaccin, la fel de slabă ca şi cele anterioare! Nu poţi să-i suspectezi de prostie oricât te-ai strădui. Sunt angajaţi acolo oameni de nivel academic. Deci, nu! Nu e prostie! E doar o strategie! Şi singura explicaţie e că RAV a stricat jocurile de pe piaţa viruşilor. Devenise mult prea bun! Din 2003 şi până azi (2021), mi-a trebuit ceva vreme să mă prind! Şi poate nu m-aş fi prins nici astăzi dacă nu apărea „pandemia” măscăricilor!...  
  
Sau, poate că mascarada a făcut să demaşte perfidia celor ce au generat-o. Cei care sunt convinşi că trebuie să-şi ascundă botul în mască, trebuie să-i dezamăgesc. Articolul acesta nu-i pentru ei! N-au trecut examenul de capacitate, chiar dacă defilează cu diplome academice. Descoperirea mascaradei este o chestiune ce cumulează înţelepciune şi credinţă. Iar ele, indiferent de cale, caută adevărul pur, dincolo de orice interes material. Cine poate înţelege asta, are şanse să priceapă de ce s-a inventat „pandemia” şi ce are de făcut ca să scape de ea. Cine nu, nu-i decât o dezamăgire irecuperabilă, demn de milă.  
  
Şi „pandemia” a scos la iveală nişte actori mondiali cu mesaj premonitoriu. Mă consterna cum unii „specialişti” aveau darul de a şti ce se va petrece în viitor: ferocitatea virusului „fătat” de liliac, decesele pe bandă rulantă prezentate la TV-uri, providenţialitatea soluţiei de a purta o cârpa scămoşabilă pe gură şi nas, legată de urechi. Mi s-a părut de un ilar grotesc, sau de râsul plânsului, dar mărturisesc sincer că nu mă aşteptam să văd atâtea cohorte de „botanişti” peste noapte, mulţi dintre ei având funcţii publice care i-ar obliga să fie în prima linie a frontului cu pieptul dezgolit, ca „Andri Popa cel vestit”, vorba cântecului. Dar, culmea, ei au fost primii care s-au miorlăit că-i viaţa grea, dar cu nişte sporuri, acolo, la salariu, au tăcut! Şi au devenit „eroi”!  
  
Tot „eroi” s-au dat şi clarvăzătorii, culmea, cei mai bogaţi oameni ai planetei. Au spus unii că vor să facă Globul un SRL propriu, dar cine să-i creadă? Botaniştii mascaţi i-au considerat pe emitenţii acestei teorii drept conspiraţionişti: „Nişte proşti!” Şi uite aşa, să vezi cum teoria relativităţii a lui Einstein se verifică aici! Fiecare tabără crede despre ceilalalţi că sunt nişte proşti! Aşa că „totu-i relativ”, nu?  
  
Dar clarvăzătorii se străduiesc de mai bine de un an să arate lumii cum pot ei salva planeta cu măsurile propuse de ei! Botniţa obligatorie e doar praf în ochi. Ăştia ce umblă fără botniţă au mai căutat să vadă dincolo de aparenţe. Au mai descoperit că valurile succesive de tulpini mutante care întreţin pandemia sunt o justificare a dorinţei de a-şi duce alte planuri la sfârşit. SRL-ul se va numi Noua Ordine Mondială cu sediul într-un buncăr cu acces secret. Cine va conduce? Contează? Oricum nu-i veţi vota vreodată, dar ei vor fi aleşii! Statele lumii vor fi nişte teritorii gestionate de „baronii locali” puşi pe sprânceană, în funcţie de fidelitate, desigur! Şi „pandemia” va fi perpetuă! Cum de ce? Pentru că le convine! Priviţi-le averile cum au crescut în ultimul an! E vreun motiv mai serios de atât? Nu e vorba de umanitate, de conştiinţă, de respect! Nu! E doar de avantaj financiar. „Tun”? E prea puţin spus!  
  
Şi, vă asigur, că pregătesc deja următorul pas. Paşaportul electronic de vaccinare e doar începutul. Nu-i neapărat pentru că clarvăzătorul cu dioptrii ce a construit Fabrica de Ferestre are deja softul pregătit, nu! Tot el vinde şi vaccinul pentru imunizarea omenirii, deşi nu prea face imunizare… Adică trebuie reluată din când în când injectarea cu ser . De ce? Ca să-şi facă treaba cum trebuie, nu v-aţi prins? Mascaţii vor spune că e vorba de „fortificarea” sistemului imunitar. Alţii vor vedea interesul financiar din spate. De ce să încasezi o doză când se poate la mai multe. O infinitate? De ce nu? Uite aşa poţi să stai acasă (tu, producător de vaccin), şi să scoţi la imprimanta genetică câte doze de ser vrei doar dintr-o apăsare de buton. Şi cohorte de măscărici se înghesuie, în secunda doi, să-şi înghită doza ca să nu răcească! Cu creierul spălat, au uitat deja că guturaiul îl poate trata orice babă din sat. Dar, spre surprinderea mea, babele de la oraş au uitat tehnologia! Şi stau la rând la vaccin. Ele sunt bătrâne… Au mai uitat ce au invăţat pe acasă… ori în şcoală… (Ce şcoală au făcut ele?) Dar cei tineri? Aici poţi emite pretenţii, dar… Nu-i aşa că deduci că au copiat la examene? Dar, desigur, au diplome de studii! Unii sunt deja şi în serviciu şi au funcţii de decizie! Alţii chiar au în mâini destinele Ţării, ce mai!? Dar poartă cu devotament masca! Fideli! Uite, domnule, poporul fidel de care are nevoie omenirea! La un moment dat va fi şi concurenţă!...  
  
Dar o ştire scăpată pe sticla ecranului îmi spune că făuritorul de termopane din Redmond era specialist în viruşi informatici! A dracului coincidenţă, bre! Iniţial m-am gândit la săracul RAV cum a fost sacrificat el…, dar deja devine evidentă justificarea. Tranzacţia din 2003 nu a fost pentru îmbunătăţirea Windows-ului, ci pentru că era prea bun! Nu Windows-ul, ci RAV-ul! Ce-i făcuseră românii, nu ştiu, dar intuesc că prea îi stricau jocurile „tâmplarului-şef”. Nu trebuie să fii un geniu ca să te prinzi! Şi îmi dau seama că nici ingionzitate prea mare nu a existat. Pur şi simplu „tâmplarul” a folosit uneltele pe care le avea la dispoziţie. Aţi auzit de expresia: „El centrează, tot el dă cu capul”? E din fotbal! Păi asta făcea şi Bililică: făcea viruşi, apoi vindea codul viral la firmele de antivirus. Nu şi-o băga lui în „Ferestre” că devenea imun. El nu avea (nu are) nevoie de un astfel de sistem de operare. Mai cumpăra astfel cineva antiviruşii? Aha! V-aţi prins? Chiar şi piratarea Windows-ului a fost tolerată tocmai pentru a crea dependenţa utilizatorului final de acest sistem de operare şi, prin el, de documentele aferente pachetului MS Office, dar asta-i altă poveste!  
  
Prin urmare, exersat în excrocarea planetei prin cursa virus-antivirus informatic, Marele Strateg şi Clarvăzător de la Redmond a gândit că treaba asta merge şi pe fiinţe, mai ales că se prefigura apariţia computerelor genetice. Acum ele există şi lucrează excelent manevrând segvenţe de cod genetic. E la fel ca în cel informatic numai că nu se lucrează în binar (baza 2: cu valorile 0 şi 1), ci cu baza aferentă nucleotidelor A, C, G, și U/T. Faimosul vaccin bazat pe ARNm (ARN mesager) foloseşte tehnologia genetică şi este scos la imprimantă genetică. Nu ştiaţi? Informaţi-vă citind articolul „Reverse Engineering al codului sursă al vaccinului SARS-CoV-2 BioNTech/Pfizer”. Nu cred că lupul îşi schimbă năravul. Blana e de culoarea viruşilor umani acum! Şi mai cred că tocmai a prins gustul noii tehnologii şi o va folosi fără scrupule, în stilu-i caracteristic. Va juca şi pe această carte, deşi mai are mulţi aşi în mânecă! N-aş vrea să cad în patima clarvizionismului dar cred că sunt deja evidente tendintele de a obliga şi monopoliza emiterea paşaportului de sănătate/vaccinare, cu scopul evident de a-şi vinde vaccinurile obligat-forţat. Vaccinurile vor fi (cum se observă deja) eligibile numai cele produse de el, trebuind reînnoite periodic, cum altfel? Dacă populaţia nu va mai fi suferindă, va „arunca” alt virus pe piaţă. E ceea ce ştie mai bine să facă! Aşa că, măscăricilor, cei care v-aţi călcat pe orgoliu ca să citiţi până aici, vă informez că nu veţi scăpa de mască indiferent de numărul de straturi pe care vi le puneţi pe bot, în speranta justificată că într-un viitor apropiat veţi scăpa de corvoadă. Tocmai am demonstrat şi de ce! Informaţiile pe care vi le-am expus aici sunt verificabile. Dacă nu vă e lene să căutaţi, puteţi să le luaţi de bune! Dacă nu, cercetaţi! Şi dacă ajungeţi la altă concluzie, sunt bucuros să mă luminaţi şi pe mine! Până atunci, prefer să rămân prostul fără mască care se străduie să vă explice de ce-i aşa!  
  
Aş mai îndrăzni să vă provoc logica şi cu un raţionament mai profund. Cei care au studii informatice ar putea să-l înţeleagă mai uşor. V-aş spune că un program informatic se traduce în limbajul maşină (al calculatorului) printr-o sucesiune de 1 şi 0. Aşa-i codul binar! Nu ştie decât atât! Un bit poate lua doar valoarea 0 sau1! E ca starea posibilă a unui bec: 1 – aprins, 0 – stins. Un program informatic e un tren de 0 şi 1, în funcţie de ce are de făcut. Adesea, ele se termină cu o succesiune de 0 (din varii motive). Un virus informatic îşi leagă trenul său de cod informatic la coada trenului programului ce-l parazitează, devenind concomitent funcţionale. De fapt, un virus pătrunde în calculator numai prin intermediul unui program deja virusat. Odată pătruns, prin darea în execuţie a programului infectat, virusul rămâne latent şi se ocupă apoi de multiplicarea sa: se autoreproduce, copiidu-se în „spatele” altor trenuri de cod (programe). Observaţie: replicarea necontrolată a viruşilor informatici a fost atribuită ori asociată – zic eu – în mod greşit vizualizărilor de pe internet a diverselor postări (poze, filme), asociindu-i-se numele de „viral”, în ideea de multiplicare masivă, fără a avea nici pe departe tangenţă cu virusul informatic.  
  
Privind spre ceea ce înseamnă un cod genetic şi, meditând la faptul că există deja tehnologia de manipulare a codurilor genetice asemenea unui cod informatic, îmi pun – zic eu – just problema dacă lucrurile nu pot fi la fel. Şi mă gândesc la concatenarea diverselor succesiuni de cod genetic, în sensul că un tren (de cod) genetic poate fi concatenat cu un alt cod genetic. Nu sunt genetician, dar ca informatician am reflexul de a privi din acest unghi de vedere, mai ales să geneticienii se laudă cu asocierea codului genetic cu cel informatic, până la identitae. Şi iau de bune ce spun ei, deşi unele concluzii mă nedumeresc. Tocmai siguranţa cu care afirmă că se încheie un număr de cicluri genetice îmi trezesc ezitările mele de informatician. Şi dacă în informatică concatenarea este posibilă, iar exploatarea viruşilor este un rezultat al unei concatenări binare, mă aştept să se întâmple la fel şi în tehnologia genetică. Şi dau pe internet peste un articol, ce spune „Cum funcţioneaza tehnologia de editare genetică CRISPR”. În linii mari, tot despre o concatenare este vorba acolo şi se cam laudă că schimbă codul ADN cam în 6 luni. Se foloseşte pentru asta un cod genetic numit ADNm (ADN mesager). O fi vreo coincidenţă cu tehnologia folosită în aşa-zisele vaccinuri pentru virusul de guturai? Vom vedea în 6 luni!  
  
Cert este că ARNm lasă o portiţă deschisă în sistemul de operare care se numeşte corpul uman. Eu o asociez cu virusul informatic de tip cal troian. Cu ce-i el deosebit? Asemenea calului antic prin care grecii au intrat în cetatea Troia, virusul activat deschide porţile pentru hacherii din reţea, în special internet, ceea ce vulnerabilizează sistemul de operare gazdă. Dacă povestea se transbordează şi în genetică, treaba e că aici sistemul de operare este tocmai ADN-ul uman, adică corpul cu care am fost înzestraţi la naştere de Dumnezeu prin moştenirea părinţilor. Ce se întâmplă cu el? Depinde de virus, care, după părerea mea, acum poartă numele de vaccin. Şi ce herghelie va mai veni! Desigur, fiecare cu câte o tulpină! Cu siguranţa va fi cineva care va profita din plin de naivitatea celor care au considerat că se imunizează. Eu mă tem că vor lupta din greu să-şi recapete sănătatea, dar poate că e doar o părere de informatician prost!  
  
Dar nu cred că fostul făuritor de ferestre va renunţa la ceea ce ştie el mai bine. Şi-a schimbat acum profilul: face ADNm pentru toată lumea! Mai puţin pentru familie şi pentru el personal. Cât spirit de sacrificiu, nu? Nu-i aşa că merită statuie?  
  
 
  
 
Referinţă Bibliografică:
RAV-age-you! / Gabriel Todică : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3734, Anul XI, 22 martie 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Gabriel Todică : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gabriel Todică
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!