CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Libertate >  

Monstrul din dulap
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Monstrul din dulap  
  
Ştiţi monstrul din dulap?  
Era sperietoarea perfectă. Nu ştiu cui i se năzărise ideea de a ne amăgi cu existenţa unui monstru ascuns în dulapul de haine, dar ajunsesem să-l credem. Nimeni nu îndrăznea să cerceteze pentru că aveam încredere oarbă în adultul care susţinea această bazaconie. Şi dacă unul dintre noi căpăta încrederea de sine, devenind mai temerar, adultul cu pricina avea suficientă abilitate ca să-i descurajeze orice iniţiativă. Fie producea zgomote ciudate astfel încât ele să pară că vin dinspre dulap, fie ne determina pe noi ceilalţi, inducându-ne frica, ca să-i zădărnicim demersul temerarului. Astfel, încrederea în adult devenea una de neclintit, iar monstrul din ce în ce mai real. Ba, se mai găsea cineva – tot adult – că a şi văzut monstrul de câteva ori ieşind din dulap. Noroc de el că l-a stăpânit şi l-a închis la loc.  
Ne-a trebuit mulţi ani ca să desconspirăm minciuna. Monstrul din dulap a fost stăpân peste mintea noastră multă vreme. Eram copiii… Azi ne amuzăm de ispravă:  
- Ce proşti am fost!?  
Dar azi trăiesc o recidivă a monstrului din dulap. E tot invizibil ca şi cel de atunci... Rolul de adulţi e jucat de alţii. Se numesc „autorităţi”. Iar, eu, adult fiind, nu prea mai cred în monstrul din dulap. Dar „autorităţile”, cu rolul prezumat de protector al mulţimii, are grijă să-l credem pe cuvânt.  
Şi atunci când există câte unul care pune la îndoială cuvântul „autorităţii”, are grijă să-l facă să renunţe. Tot inducerea fricii este metoda. În esenţă, e la fel, dar uneltele sunt altele. Zgomotele sunt altele. Sunt destui care pot confirma cu mâna pe inimă că au văzut monstrul din dulap. Ba l-au şi oprit să nu zburde pe străzi!... Numai că a lăsat victime pe care „autorităţile” au reuşit să le vindece. N-o să ştiţi niciodată care sunt ele, dar trebuie să-i credeţi pe cuvânt.  
Numai că azi, sunt tot mai mulţi cei care au prins jocul. Au scos monstrul din dulap şi-l plimbă pe străzi. Pretind că monstrul se teme de cei ce poartă o cârpă pe nas. Şi mulţi o şi poartă.  
Nu ştiu cât va ţine distracţia asta, dar trag nădejde că o să vina şi ziua când vom putea spune râzând:  
- Ce proşti am fost!?  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Monstrul din dulap / Gabriel Todică : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3585, Anul X, 24 octombrie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Gabriel Todică : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gabriel Todică
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!