CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Comemorari >  

O minte răzvrătită
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
O minte răzvrătită
 
  
Mintea sa s-a zbătut să-i ţină sufletul în trup. Era prea egoistă pentru a-i ceda plecarea în Conştiinţa Deplină a Universului? O minte sclipitoare, spun pământenii privindu-l din Amintire. Aşa a fost!...  
  
L-am cunoscut prin prisma unui învăţăcel, iniţiat în tainele matematicii de maeştrii fălticeneni. Am avut privilegiul de a-l cunoaşte dincolo de meseria sa, dar am remarcat încă din anii mei de pubertin că matematica îi este Viaţă. Nu se putea desprinde de ea nici în somn. Şi atunci am înţeles, de la el, că matematica este esenţa tuturor lucrurilor, iar restul este iluzie. Chiar şi iluzia are parfum de matematică.  
  
Mi-a deschis ochii să privesc dincolo de aparenţe, deşi nu am fost unul din cei pentru care matematica este o materie de ignorat. Aşa cum am mai spus, am cunoscut mulţi maeştri de la care am căutat să-mi însuşesc din taine. Nu ştiu cât am putut pătrunde, dar datorită lor am ajuns ceea ce sunt. Tot de la ei am învăţat că profunzimea abstractă îţi conferă nobleţe, pentru că mintea hrănită de cunoaştere te face stăpân. Un stăpân nu este un domnitor, ci un stăpân este un înţelept ce ştie că ştie. Şi ştie!  
  
Domnul profesor Dumitru Crăciun a fost un Mare Maestru pentru care matematica devenise un exerciţiu. Mintea sa căuta neobosit soluţii. Matematica era mai mult decât o provocare. Era Hrană. Îi vedeam satisfacţia când i se revelau soluţiile. O alegea pe cea mai strălucitoare. Strălucirea din matematică nu se măsoară în lumeni, ci în paşi. Şi aceştia sunt noţiuni abstracte, matematice – deh, lumea e matematică! – dar paşii strălucirii din Matematică sunt cei ce tind către minim. Paradoxal, minimul duce către maxim, aşa am invăţat că se poartă sclipirea în această materie.  
  
Ca orice maestru, a avut şi discipoli. Şcoala a fost un tărâm binecuvântat pentru că în acest sanctuar discipolii primeau lumină, parte din sclipirea minţii sale. O parte din cei ce i-au urmat sfaturile au devenit luminaţi, alţii sclipitori, dar toţi şi-au putut găsi cu uşurinţă Calea Destinului căci sămânţa de înţelepciune a încolţit şi a permis înrodirea. Câţi au fost cei care au şi cultivat-o? Genereaţiile de gănişti s-au întos pentru a-i oferi recunoştinţa. L-au găsit la fel. Lumina îi izvora din trup căci mintea şi-a făurit lucrarea.  
  
Şi totuşi mintea aceasta a refuzat să-i ofere libertatea de a se desăvârşi în Creaţie. „Încă nu-i momentul!” a tipat prelungind agonia suferinţei trupului. Nu s-a putut desprinde nici de familie, nici de prieteni, nici de matematică… Dar tentaţia cunoaşterii absolute a făcut ca firul vieţii să se rupă. Era ultima problemă nerezolvată pentru a cărei soluţie numai morţii o pot afla. Acum a aflat-o şi sclipirea sa este printre astre. O putem căuta privind spre cer sau putem privi în jos înspre Amintire. Oricare din ele sunt soluţii pentru nemurire.  
  
Profesorul Dumitru Crăciun a intrat în Nemurire!  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
O minte răzvrătită / Gabriel Todică : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3410, Anul X, 02 mai 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Gabriel Todică : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gabriel Todică
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!