CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Reportaj >  

Inspiraţie, erudiţie şi premoniţie
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Inspiraţie, erudiţie şi premoniţie
N-am ştiut că există o Ambasadă a Sustenabilităţii. Mi s-a spus că pe strada Speranţei… Nu, nu la parter cum sugerează cântecul, ci numărul 42. Am crezut că e o glumă, dar s-a dovedit a fi cât se poate de reală. E o clădire boierească, renovată, frumoasă, în care, la parter, te întâmpină un salon elegant prelungit către o a doua cameră având o deschizătură în unghi drept, ambele camere având convergenţa spre un elegant pian la care evolua Mădălin Voicu jr. Îl acompania pe Antonio Nicholas Piculeaţă care evolua la vioară. Repetau pentru mini-concertul ce va avea loc în finalul festivităţii de premiere. Nu m-am putut abţine şi mi-am dezlănţuit avidul aparat de fotografiat pentru a-mi garnisi memoria cu imagini nevolatile, o ultimă speranţă a perpetuării ei în spaţiul extrauman, condiţie firească pentru a împărtăşi ceea ce am văzut, cu cei ce n-au văzut.  
  
Festivitatea de premiere aducea în aceeaşi ambasadă, fericiţii câştigători ai unui concurs iniţiat de minoritatea rromă din România, „Bronislawa Wajs”, ediţia a II-a. Am participat şi eu şi cred că am fost destul de convingător pentru a motiva juriul să-mi acorde locul II. Nu mi-am propus să descriu în detaliu evenimentul. A fost acolo şi un aparat foto, şi o cameră de luat vederi, încât profesioniştii, mânuitorii lor, vor povesti mai multe pe canalele media prin care se fac uzual auziţi. Eu am dat ascultare juriului şi reflecţiilor lui asupra lucrărilor. Apoi, laureaţii şi-au citit din creaţii. Iar virtuozii muzicieni au încheiat serata, oferind un exemplu de eleganţă şi bun gust. Da, au fost la înălţime şi cuvintele sunt prea seci pentru a putea descrie totul.  
  
M-am retras în cămin şi mi-am răsfoit memoriile aşa cum le-am surprins în „peliculă”. Copilul acela de 12 ani mă fascinase prin eleganţa cu care-şi mânuia instrumentul muzical. Un talent înnăscut, virtuoz în adevăratul sens al cuvântului. Vioara sa vibra sublim. Şi totuşi, ceva mă frământa: chipul său îmi era cunoscut…  
  
Ar fi corect din partea mea să amintesc de cei ce şi-au aplecat fruntea spre lucrările celor înscrişi în concurs: Mihai Neacşu, director CNCR; Daniel-Samuel Petrilă, director revista „Rromano vak”; Pavel Zsigmon, preşedinte „Amare phrala” Tămajda; Daniela Roxin, filolog. Au fost prezente diverse personalităţi ai comunităţii pe care, spre nepriceperea mea, nu pot să le enumăr.  
  
Scriitorii premiați, pentru lucrările scrise în limba română (Premiul I: Ion Tunaru, Emil-Iulian Sude; Premiul II : Viorel Gongu, Gabriel Todică; Premiul III: Tudor-Cristian Gongu, Ionuț Panțiru, Gabriela Ana Bălan, Marian Ghiță; Mențiune: Violeta Alina Țâbuleac, Miriam Țepeş-Handaric, Leonard Relea), pentru cele scrise în limba rromă (Premiul III: Rajko Jovanovic - Serbia, Maja Jovanovic - Serbia, Nicolae Biter – România) şi pentru traduceri în limba rromă (Premiul II: Sorin Cristian Moisescu - România, Pancenko Janus - Ucraina, Lilith Mazikina - Rusia; Premiul III: Cristi Florin Curt - România, Gherman Boldijar - România) au onorat, în măsura posibilităţilor, această festivitate. Caracterul internaţional al concursului nu a permis comprimarea distanţelor fizice decât pe calea virtuală oferită de internet. Timpul s-a scurs ameţitor de repede aşa că am rămas triburari amintirilor.  
  
Şi totuşi, copilul acela îmi răscolea amintirea deşi nu l-am văzut niciodată. Am aflat de la organizator că are deja un palmares bogat: Premiul I la Concursul Naţional „Tinere Talente“ 2015, Premiul I la Concursul Naţional „Victor Giuleanu“ 2015, Premiul I la Concursul Internaţional „Paul Polidor“ 2016 sau Premiul I la Concursul Naţional de interpretare „Dan Cumpătă“ 2016. Şi iată, pe 10 mai 2019, l-am întâlnit şi l-am ascultat fascinat în acea ambasadă din Bucureşti. Sunt sigur că nu ne-am întâlnit înainte. Şi totuşi… ceva îmi spunea că îl cunosc… Nu pe el… ci concentrarea din privirea lui. Conexiunea, transpunerea şi comunicarea cu vioara îmi erau conoscute. Încercasem să le surprind pe memoria nevolatilă a aparatului de fotografiat, dar ştiam că mai încercasem asta, altfel…  
  
Da, l-am desenat din vis aşa cum îmi imaginasem un adevărat interpret, cu şase ani înainte de a-l întâlni fizic. Am pus apoi alături desenul meu de atunci cu fotografia sa de acum. Le găsesc asemănătoare. Poate e doar o părere… Poate nu!  
 
  
  
  
  
 
  
 
Referinţă Bibliografică:
Inspiraţie, erudiţie şi premoniţie / Gabriel Todică : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3057, Anul IX, 15 mai 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Gabriel Todică : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gabriel Todică
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!