CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Fantastic >  

Pe Argeş în jos…
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Pe Argeş în jos…
 
  
Ciobanul îşi netezi fluierul… Muntele se înalţă semeţ, iar oile-s cuminţi. Azi nu-şi mai revendică ascensiuni temerare, ci-l urmează tăcute. Doinise… Pentru mioare cântecul este un calmant… Oglinda lacului e aburindă. Norii coboară pe pământ aici... Se impreunează cu apa… Negură… Negru… Un vodă va colinda pe aici. Văzuse asta în multe vise. Şi locul pe unde el azi îşi plimbă mioarele va fi pietruit…  
  
Şi Argeşul va avea o altă formă… Va deveni un lac, tot din ordinul lui vodă… Şi vor fi mai mulţi meşteri decât la mănăstire… Un zid de piatră – ca acolo! – va porni lucrările. Aici drumul va şerpui trecând Munţii Făgăraş, iar Argeşul va fi zăgăzuit. Un lac, mai mare decât cel de aici, de la Bâlea, va înmagazina puterea apei, iar oamenii vor şti s-o folosească… Vor avea lumină!... Nu de la opaiţ!... Iar noaptea va străluci ca ziua… Vor şti cum s-o facă!...  
  
Puse fluierul la gură şi începu să doinească, apoi îi murmură versurile:  
  
Pe Argeş în gios,  
  
Pe un mal frumos,  
  
Negru-vodă trece  
  
Cu tovarăşi zece…  
  
Dar zidul, de astă dată era unul părăsit. Iar vodă caută loc de mănăstire pentru a-şi glorifica domnia… Locul era putregăios pentru că mereu îi face să tremure câinii:  
  
Un zid părăsit  
  
Şi neisprăvit,  
  
Cânii, cum îl văd,  
  
La el se răpăd  
  
Şi latră-a pustiu  
  
Şi urlă-a morţiu.  
  
- Eh-eh!… Câte sacrificii omeneşti!... Dar a înălţat mănăstire frumoasă!... Apoi i-a spus Curtea de Argeş…  
  
Într-adevăr, mănăstirea de la Curtea de Argeş s-a înălţat cu sacrificii. Legenda îl revendică pe meşterul Manole şi cei nouă ucenici, împreună cu care au construit lăcaşul de cult, la dorinţa lui Neagoe Basarab Vodă. Dar ei sunt aceiaşi meşteri dintotdeauna capabili la sacrificiul de sine pentru împlinirea prin muncă. Au fost şi la mănăstire, au fost şi pe Transfăgărăşan…  
  
La mănăstire, lucrările au durat trei ani (1515-1517), sub domnia lui Neagoie Basarab, construind catedrala peste ruinele uneia mai vechi. Şi a devenit una dintre capodoperele artei româneşti. Lucrările au fost continuate sub îngrijirea voievodului Radu de la Afumaţi, iar Regele Carol I a transformat-o (1875-1885) în forma în care o găsim astăzi, fiind desemnată şi necropolă regală[1].  
  
Pe Transfăgărăşan lucrările au inceput în decembrie 1969, din ambele capete: de la sud, geniştii din cadrul Regimentului 1 Ramnicu Valcea, iar de la nord cei de la Regimentului 52 Alba Iulia. Acestora li s-au alaturat lucrători civili atraşi în special de salariu destul de consistent[2]. La început a fost gândit ca un drum strategic, cu o singură bandă, dar în anul 1971, preşedintele de atunci, a Republicii Socialiste România, Nicolae Ceauşescu a schimbat planurile transformându-l în drum naţional cu două benzi, fiind finalizat în 1974.  
  
- Şi drumul acesta va fi făcut cu sacrificii, gândi ciobanul aşezându-se pentru odihnă.  
  
Grecii antici au clasificat iubirea pe patru paliere. I-au zis Eros iubirii carnale, omagiindu-l pe zeu. Romanii i-au zis Amor. I-au zis Philia, iubirii prieteneşti şi, Storge celei părinteşti. Agape e iubirea divină. Pot exista toate deopotrivă?  
  
- D’apoi nu aşa s-o fi intâmplat la Argeş? Că doar Manole nu şi-a zidit numai soţia, o făptură nevinovată!... Şi-a zidit iubirea… Toată iubirea!... Şi-a zidit dragostea carnală: soţia. Şi zidit dragostea părintească: copilul încă nenăscut. Şi-a zidit prietenia, sacrificându-se împreună cu ucenicii pentru cauza divină… Şi Dumnezeu i-a răsplătit cu veşnică pomenire…  
  
O fântână susură legenda în clipocitul apei, la Argeş… Un călător, priveşte printre stânci, sfidând orizontul, pe Transfăgărăşan… Prin prisma Prezentului se materializează „veşnica pomenire”. Unii au uitat legendele, alţii nici nu le-au ştiut vreo dată… Dar toţi admiră prezentul!...  
  
- Dar cât sacrificiu!...  
  
- Ce-o fi cu oiţa aceea de tot behăie întruna? Întrebă baciul Ungurean, ascuţindu-şi baltagul…  
  
aug 2018  
  
  
  

[1] https://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/manastirea-curtea-arges-67950.html  
  
 
[2] https://www.transfagarasan.info/  
  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Pe Argeş în jos… / Gabriel Todică : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2788, Anul VIII, 19 august 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Gabriel Todică : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gabriel Todică
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!