CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Impresii >  

Castelul Templul Cavalerilor

 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Castelul Templul Cavalerilor
 
 
- Hei, cavalere, priveşte-nainte! Ridică-ţi capul, nu-l lăsa în pământ! Păşeşte cu sfilală pe piatra din altar căci vei fi primit!.. Tu ai un dar!  
 
Privesc la icoana Fecioarei cu Pruncul. Şi alţi cavaleri au păşit aici… Unii înainte, alţii cu mine şi am crezut cu toţii că suntem mici…  
 
În sânge se smiorcăie râsul. Nu-i loc de el printre asemenea pereţi, dar venirăm cu toţii aici împlinindu-ne visul… De la Aiud, prin chei, muntele ca zidul: semeţ, verde, şi albastru spre cer. Ploaia ştergea aerul de colb, iar soarele îşi luă o mică odihnă. E ora prânzului, iar noi toţi, sosirăm acolo fără oglindă.  
 
Am râs de propriile noastre înscrisuri, la Alba-n Cetate şi apoi într-un castel – al cărţii, nu departe – primind medalii după turnir… N-a fost cu lănci, ci doar cu spade croite din pixuri, creioane şi „pene”, de acelaşi fel.  
 
La Aiud a fost o iniţiere, la masa cavalerilor, o altă rundă de Alb-Umor, lipsea Masa Rotundă, dar a fost o frumoasă schimbare de decor. Lăsasem de mult armurile acasă. Venisem aici cu gândul tot alb. Eram relaxaţi şi desigur, la masă, umorul s-a revărsat: cald.  
 
Am văzut cavaleri dezbrăcaţi de armură, cu sufletul alb, la fel ca-n Umor… Aici au fost prunci asemenea îngerilor, coborâţi în sobor…  
 
Şi totuşi, starea-de-bine asmute în noi, epigrama şi snoava. Şi Licoarea cea albă, mai tare ca focul cel viu – e soluţia bahică cea mai grozavă – ce gândul îl dezleagă dând limbii sloboadă…  
 
Pot spune cu mănă pe inimă că a fost o zi plină – pe cuvânt de cavaler! – frumoasă, intensă, fără rutină, doar timpul prea pasager!...  
 
 
 
Gabriel Todică: revelaţie ri(t)mată dedicată cavalerilor umorului  
Alba Iulia (Alb-Umor, ed. a IX-a, 18.05.2018), Aiud (19.05.2018)  
 
 
Referinţă Bibliografică:
Castelul Templul Cavalerilor / Gabriel Todică : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2710, Anul VIII, 02 iunie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Gabriel Todică : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gabriel Todică
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!