CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Modele >  
Autor: Gabriel Fersuaru         Ediţia nr. 3063 din 21 mai 2019        Toate Articolele Autorului

Gabriel FERESUARU - RADIO PRODIASPORA - UN VECTOR CULTURAL
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Acesta este crezul meu în viaţa, în ceea ce priveşte „fenomenul radio"!  
 
În urmă cu 59 de ani, un eveniment cu ulterioare repercusiuni la scară planetară, se petrecea la Bucureşti.Se năştea Dj. PSYCHO... adică eu! Big Ben s-a oprit o clipă, ceasul din Turnul Spasky, din Piaţa Rosie, l-a urmat, Golden Gate a vibrat din toate toroanele... chiar şi Turnul Eiffel s-a întors puţin privind spre Bucureşti, atunci când barza m-a depus în braţele frumoasei Elena, mama mea, zbierând din toţi bojocii! Tatăl meu, Radu, tânăr locotenent de aviaţie, încătărămat, cu diagonală, cizme şi vulturul de argint în piept, a rupt din calendar foaia zilei de 5 martie. Scria acolo:: „În acestă zi a murit poetul francez Gabriel Peri"... şi astfel am fost numit... Gabriel. Cel mai modest Dj al tuturor timpurilor! Până pe la un an şi jumătate am suportat stoic viaţa în capitală. Apoi părinţii au înţeles că nu pot împărţi spaţiul vital cu preşedintele, miniştrii, guvernul... şi au decis să ne mutăm la Braşov.  
 
Brasovul a însemnat o schimbare radicală în viaţa mea! Grădiniţa în limba germană... apoi clasele I-XII la Liceul Johannes Honterus din curtea Bisericii Negre, au făcut ca germana să devină a doua mea limba maternă. În grădiniţă eram duşi la schi şi la înot... Am copilărit sub ochii unei mame severe şi drepte, bucovineancă sadea, şi ai unui tată boem dar extrem de ferm, pasionat bibliofil şi filatelist. Dragostea pentru cărţi i-am moştenit-o crescând într-o familie cu o bibliotecă de peste 3000 de volume. Probabil din lectură s-a născut şi pasiunea pentru versuri... pentru scris. La 19 ani deveneam student al Facultăţii Căi de Comunicaţii din Tei... Bucureşti, scoala absolvita în 1984. A urmat o perioadă de muncă în industria nucleară lângă Braşov la Uzina „R„ - Feldioara.  
 
În 1991 am plecat cu CCCF - S.A, la Regensburg, în Germania, ca şef de şantier şi translator iar în 1994 câştig o bursă de studii la University of Los Angeles - California (River Side) unde am studiat timp de 5 ani Human Applied Psichology. Şef de lucrări mi-a fost laureatul premiului Nobel Raymond Moody, o somitate, iar asistent univ. l-am avut pe călugărul tibetan Lay-Tiy. A fost o perioadă fasata în care am lucrat şi am studiat, locuind în San Andreas... 40 mile sud de L.A. Sponsorul meu, Bovis Building Co. m-a inclus în Marketing Management Dpt. şi astfel am putut călători în toată lumea datorită lor.  
 
După terminarea studiilor în America a venit o specializare postuniversutara în Tibet, mai exact într-o mănăstire tibetană din Lhassa, unde am stat un an. Acolo am învăţat tehnici medicale neconvenţionale din Tibet. Acupunctură, presopunctura, iridologie, biotransfer energetic. În anul 2001 revin în Europa, acasă, la Braşov şi încerc să mă ocup de familia mea. A Fost o perioadă scurtă petrecută într-o Românie unde mediul de afaceri era precar...  
 
La solicitarea Ministerului Justiţiei, răspund pozitiv şi plec în cadrul unui program de combatere a criminalităţii transfrontaliere în sudul Italiei, Reggio Calabria, unde lucrez la Questura di Polizia di Reggio Calabriaalti 5 ani. În această perioadă am studiat (la distanţă) Media e Communicazzioni la Universita Technica di Milano, timp de 3 ani. A fost perioada în care am fost pentru prima dată cooptat în Radio şi am lucrat (singurul străin) la emisiunea „Il zoo di 105"! O perioadă minunată în care m-am îndrăgostit de radio! Revin la Munchen după această perioadă şi lucrez la BMW, apoi la firma BAUER, specializat pe robotică industrială. Apoi la Frankfurt am Main la Dunlop - Good Year, tot în roboţi industriali!  
 
Ce înseamnă PRO DIASPORA pentru mine?  
 
O minunată familie unde vreau să-mi aduc aportul...  
Cum am mai spus, Radioul e un vector cultural! Te face mai bun, mai sensibil, mai drept, mai imparţial... Dăruim prin radio! Comunicăm! Descoperim noi orizonturi dacă suntem imparţiali şi nu ne declinam condiţia umană! Sunt pasionat de lirică... de poezie şi voi edita curând volumul de debut... „Porturi fără nume"... Un exemplu din ceea ce scriu... ar fi acesta!  
 
Aș vrea...  
 
Aș vrea la poartă brad să-ți fiu  
Cu trupul drept și aerul regesc  
Iar pe zăpadă „te iubesc" să-ți scriu...  
Numai așa mai pot să-ntineresc!  
 
Aș vrea să-ți fiu la poartă falnic fag  
Și ramul meu, înmugurit firesc  
Să-ți cânte seara de-i ieși în prag...  
Numai așa vei ști cât te iubesc...  
 
Chiar și stejar mi-ar conveni să-ți fiu  
Deși aș plânge că nu-ți ning petale...  
Când seara luna-ți va ieși în cale,  
Seva-mi va fi precum argintul viu...  
 
Iar de-o să pleci fără vre-o sărutare  
Pe frunzele ce freamătă de dor,  
Aș vrea să mă prefac în lemnul care  
Te va-ncălzi... și-n flăcări vreau să mor!  
 
Urez postului de radio ProDiaspora viaţă lungă în peisajul media iar colegilor de emisie, toate cele bune şi mai ales...  
Să fiți iubiți!  
-----------------------------  
Gabriel FERESUARU  
(Dj. PSYCHO)  
Frankfurt (Germania)  
mai 2019  
 
Realizator al emisiunii:  
„Suflet în Clepsidră”  
Radio ProDiaspora  
https://www.liveonlineradio.net/germany/radio-prodiaspora.htm  
 
Referinţă Bibliografică:
Gabriel FERESUARU - RADIO PRODIASPORA - UN VECTOR CULTURAL / Gabriel Fersuaru : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 3063, Anul IX, 21 mai 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Gabriel Fersuaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gabriel Fersuaru
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!