CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

Antologia de poezie Călătorii lirice, mai mult decât o experiență beletristică
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Recenzia de carte pe care o public astăzi se leagă de experiența din vara acestui an. Antologia Călătorii lirice a fost proiectul editorial care mi-a oferit un alt context, o etapă nouă pentru activitatea mea de cititor și pentru cea literară. M-am aflat de multe ori în ipostaza de cititor. Lecturile mele sunt permanente și cuprind titluri din genuri diferite. Mai mult, ca tânără scriitoare, m-am aflat în situația de a-mi publica volumele de autor și de a participa cu creațiile proprii la antologii colective editate de profesioniști, precum doamna Valentina Becart și alții.  
  
Îmi doream și îmi doresc să fac mai mult pentru literatura tinerilor. Până la urmă eu însămi sunt parte din generația de tineri autori care cred că prezentul și viitorul literaturii autohtone trebuie să ne preocupe în egală măsură ca și trecutul ei. Așa că ceea ce până acum era doar un vis a avut, în perioada estivală, șansa să se transforme într-un prim pas spre un obiectiv ambițios. Am devenit unul dintre cei doi coordonatori ai antologiei de poezie Călătorii lirice.  
  
În acest volum predomină poezia modernă, fără rimă, însă cu o putere deosebită de a transmite bucuria, emoția, gândurile și iubirea poetului. Cu toate acestea, sufletul cultivat cu lecturi lirice nu îi lasă pe tinerii autori prezenți în antologie să nu treacă în revistă și câteva poezii în stilul clasic.  
  
Tocmai pe cei trei tineri autori din volumul Călătorii lirice și creația lor doresc să îi prezint astăzi, în această recenzie.  
  
Titlul antologiei de poezie Călătorii lirice conține atât una dintre temele exprimate în acest volum de versuri - timpul -, dar și faptul că cei trei poeți își au obârșia în trei localități din România aflate la distanță una de alta: Urechești (Vrancea), Valea Doftanei (Prahova), Slatina (Olt).  
  
Cu alte cuvinte, versuri din trei colțuri diferite ale țării au pornit într-o călătorie ce a avut drept destinație o antologie de poezie intitulată metaforic Călătorii lirice. În plus, bogăția verbelor de mișcare: „dansează în pași de vals” (Cine te iubește...), „am mers cu tine la pădure” (Jocul iubirii), „trece timpul” (Privește), „Am călătorit prin sufletul tău” (Călătorie), „coboară soarele” (Dacă tu nu, eu…) etc a condus către alegerea acestui titlu pentru volumul de antologie care inițial a fost numit „Mugurii literaturii”.  
  
Fiecare dintre cei trei poeți a participat cu aproximativ douăzeci de poezii în acest volum.  
  
Dănuț Belu este un tânăr poet din Focșani pe care îl cunosc din mediul online, datorită blogului său, danutbelu.blogspot.ro, a postărilor în rețelele de socializare precum și a colaborării pentru una dintre secțiunile, Tineri Scriitori, ale blogului cartiletinerilor.com, pe care de asemenea scriu pe teme literare. Volumul său de poezie se numește Încercări poetice, editura Sf. Ierarh Nicolae, Brăila, 2012.  
  
Citind versurile sale din prezenta antologie, am constatat că acest cavaler este un veșnic îndrăgostit, iar iubirea îi iese prin toți porii; se trezește iubind, mănâncă iubind și adoarme la fel. Dănuț Belu a găsit două definiții diferite, dar cu același miez, pentru cuvântul „iubire”; dacă inițial a văzut-o ca pe o floare de colț (Iubire – floare de colț), deci pură și gingașă, timpul și viața i-au schimbat părerea inițială, transformând acest sentiment viu într-o taină, într-un mister ce poate ascunde în mânecă mulți ași, unii albi, alții negri (Taină).  
  
Iubirea, poate fi ca o sabie cu două tăișuri, deoarece pe de-o parte aduce fericirea, dar poate aduce și lacrimi, tristețe și durere: „Am spart un ciob de iubire / și tu te-ai tăiat la inimă / și în loc să curgă sânge/ au curs lacrimi.” (Am spart un ciob de iubire). În acest poem, verbul „am spart” simbolizează o ruptură, un dezechilibru în viața eului liric, ceea ce a condus la râuri de lacrimi și multă suferință.  
  
Visător din fire, Dănuț își dorește „O dragoste ca în povești.” Condiția pentru un mariaj de vis este o dragoste puternică, deci atât el cât și persoana iubită să poată oferi toată iubirea de care sunt în stare (Când tu ai să te naști, femeie).  
  
Denisa Aricescu are o activitate literară susținută: atât pe blogul personal https://rosedeny.wordpress.com/, pe care publică periodic creație poetică, cât în antologii (cinci până acum) și volume de autor (două la număr).  
  
În cazul ei, visul, iubirea, timpul și chiar amintirile se așază în linie dreaptă. Lungul șir metaforic din poezia Reverie: „Mă gândeam ca într-o seară / Să-ți legăn Luna pe picioare / Și să-ți rostogolesc pe buze întreaga planetă, / Să fim doar noi așezați pe culmile Universului” demonstrează că tânăra poetă este capabilă de orice pentru persoana iubită, pentru a-și împlini dragostea.  
  
Luna, planeta și Universul sunt singurele elemente capabile să ajute eul liric la împlinirea adevăratei iubiri, și tot ele sunt centrul lumii ce gravitează în jurul acestui sentiment curat.  
  
Tânăra poetă este capabilă de orice pentru persoana iubită, s-o aibă aproape și s-o iubească cum numai sufletul său este capabil și știe: „Aș fi spart timpul cu două lovituri de cuvânt”; „Ți-aș lega urmele de urmele mele,”; „Aș picta culorile în alte culori,”; „Aș strânge toamna în palme,” (Dorul din mine). Finalul acestei poezii, este fabulos deoarece poeta are capacitatea de a personaliza dorurile, al ei și al persoanei iubite, și de a le înzestra cu puterea de a se îmbrățișa, de aș dori acest lucru, asemenea unor ființe: „Dorul din mine îmbrățișează dorul din tine.”.  
  
Denisa Aricescu reprezintă un izvor nesecat de metafore, o crăiasă ce-și zugrăvește în culori vii operele, îndemnându-l pe cititor la iubire, iar acesta, citindu-i versurile, nu se mai satură.  
  
Îmi era cunoscută creația poetică și tematica poeziilor din universul liric al tinerei poete din Slatina, Ioana Andreea Dogeanu (douăzeci și unu de ani), odată cu primul ei volum de versuri, Dreptul de a iubi, Editura Napoca Star, 2016.  
  
Cu ajutorul cuvintelor sale, Ioana Andreea Dogeanu, îmbată cu iubire orice cititor, dar mai ales persoana iubită: „Eu sunt paharul pe care-l bei / pentru a-ți potoli setea / de dragoste.” (Îţi aparţin). Iubirea este ca o băutură dulce, dar care te duce în păcat, la poli opuși, în același timp, în aceeași clipă. Este sentimentul care poate face din om, neom și din lacrimi, zâmbete.  
  
Eul liric are puterea de a trece peste o despărțire, are puterea de a uita și de a o lua de la capăt, pe un alt drum: „Nu te mira acum / Că am ales alt drum”. Tânăra poetă nu-și neagă trecutul, caracterizându-l simplu: „O poveste, dar cu un alt nume” (Plecasei).  
  
Cei trei tineri poeți ne îndeamnă în antologia Călătorii lirice să iubim, să credem în acest sentiment frumos, cu ajutorul căruia vom trece peste orice obstacol al vieții.  
  
Experiența deosebită pe care am avut-o odată cu realizarea și coordonarea acestei antologii, mi-a dat curajul să aspir la o altă antologie pe teme de iarnă, la care tinerii să poată lua parte alături de alți scriitori cu experiență, cu alte cuvinte o antologie care să reunească două generații între două coperți.  
  
Mi-ar plăcea să comunicăm pe subiecte literare. Putem lua legătura pe pagina mea de facebook Florina Dinu. Până atunci voi reveni cu publicațiile mele pe http://confluente.org/.  
  
Referinţă Bibliografică:
Antologia de poezie Călătorii lirice, mai mult decât o experiență beletristică / Florina Dinu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2482, Anul VII, 17 octombrie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Florina Dinu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florina Dinu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!