CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  

FESTIVALUL LIMBII ROMÂNE - MONEASA 2017
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
FESTIVALUL LIMBII ROMÂNE – MONEASA 2017  
  
 
  

Urmaşilor mei Văcăreşti!  
  
Las vouă moştenire:  
  
Creşterea limbei româneşti  
  
Şi-a patriei cinstire.  
  
(IenăchițăVăcărescu -1740-1797)  
  
 
  
Ediția a IV-a a Zilei Limbii Române s-a sărbătorit, într-o atmosferă românească de mare suflet, printr-un festival ce a avut loc în zilele de 30 și 31 august, în staţiunea Moneasa, jud. Arad. Organizatori au fost Revista de Informaţie şi Cultură Româno-Canadiano-Americană „STARPRESS”, condusă de Ligya Diaconescu, scriitor etalon pentru românii care trăiesc în țară, dar și în Diaspora, în colaborare cu Liga Scriitorilor Români, reprezentată de cunoscutul scriitor Alexandru Florin Țene, președintele Ligii. Invitaţii au fost cazaţi, în condiţii excelente, la hotelurile Lacul Liniştit şi Parc. Amfitrion, gazdă pentru toate activitățile festivalului, a fost scriitorul arădean Florin T. Roman.  
  
La sărbătoare au participat aproape 50 de scriitori de pe toate meleagurile românești, dar și din Diaspora. Editori, președinți de filiale judeţene ale Ligii Scriitorilor, critici de artă, directori, redactori șefi şi redactori de reviste culturale din țară și străinătate, s-au unit timp de două zile pentru a simți și vorbi românește, pentru a face schimb de experiență cu privire la dinamica limbii române și a literaturii românești la început de secol XXI.  
  
După pelerinajul făcut la Mănăstirea Roșia în după amiaza de 30 August, a urmat ziua de 31 August, zi plină de activități găzduite în sala festivă a Hotelului Parc din Moneasa. Un festival al Limbii Române nu se putea desfășura decât într-o ambianță caldă, deosebit de primitoare, precum a fost aranjat locul întâlnirii. Un miraj de culori, forme, lumini și umbre, te învăluia, făcându-te să te înalți în atmosfera specială a artelor. Expoziția de pictură a cuprins lucrări semnate de Lygia Diaconescu din Râmnicu-Vâlcea, Aneta Beatrice Filip din Arad, Neluța Stăicuţ din Bucureşti şi Maria Gabor din Sebiş, jud. Arad. Au fost expuse totodată fotografii artistice realizate de Ovidiu Filip din Arad.  
  
Prima parte a festivalului, desfăşurată între orele 11,00 – 14,30, a cuprins mai multe momente:  
  
- Salutul revistei internaționale STARPRESS, prezentat de către directorul general al revistei, scriitoarea Ligya Diaconescu.  
  
- Mesaje transmise cu ocazia Zilei Limbii Române 2017, din partea unor scriitori din Diaspora, colaboratori ai revistei STARPRESS: Elena Buică – Toronto, Canada; Smaranda Cazan – Livescu - prof. univ. în Virginia, S.U.A., preşedintele UNIFERO (Uniunea Internaţională a Femeilor Române); Teresia Bolchiș Tătaru - Augsburg, Germania; Melania Rusu Caragioiu - Montreal, Canada; Galina Martea - Amsterdam, Olanda; Elena Buldum - Barcelona, Spania.  
  
- Membrii prezidiului au ţinut alocuțiuni despre importanța sărbătorii: Florin T. Roman, redactor al revistei „Negru pe alb”, colaborator al Revistei STARPRESS; Ligya Diaconescu, denumită de către cei prezenți „Doamna Limbii Române” pentru eforturile de a crea punți între sufletele scriitorilor români de pretutindeni; Ionela Flood, președintele societății „Românca” din Londra - Marea Britanie; preotul Constantin Mănescu, președintele filialei Vâlcea a Ligii Scriitorilor Români; Antonia Bodea, președintele cenaclului „Artur Silvestri” al filialei Cluj a Ligii Scriitorilor Români; Voichița Pălăcean Vereș, directorul editurii Napoca Nova din Cluj-Napoca; Al. Florin Țene, președintele Ligii Scriitorilor Români.  
  
 
  
- Lansări şi prezentări de antologii literare:  
  
-Lansarea antologiei: „Ligya Diaconescu, Limba noastră cea română”, STARPRESS, 2017 - a prezentat autoarea;  
  
-Prezentarea antologiei: „Ligya Diaconescu, Cavaleri ai scrisului românesc la început de sec. XXI”, STARPRESS, 2017, ediția I - a prezentat scriitoarea Mariana Popa;  
  
-Prezentarea antologiei: „Ligya Diaconescu, Doamne ale scrisului românesc la început de sec. XXI”, STARPRESS, 2016, ediția I – a prezentat poetul Florin T. Roman.  
  
 
  
- Lansări şi prezentări de carte:  
  
-AL. FLORIN ŢENE: romane biografice: „La braț cu Andromeda” (viața lui Gib Mihăescu) şi „Veniți, privighetoarea cântă” (viața lui Al. Macedonski), ambele apărute la editura Napoca Nova din Cluj-Napoca - au prezentat criticul literar Antonia Bodea și scriitoarea Voichița P. Vereș;  
  
-MARIANA POPA:Încătuşată în târziu (poezii) – a prezentat autoarea;  
  
-FLORIN T. ROMAN: Omnia vincit amor!” (poezii) şi „România, eterna poveste”,(culegere de texte din literatura română despre România şi românism), ambele apărute în reţeaua Cronopedia, la Editura Studis din Iaşi – a prezentat autorul;  
  
-TITINA NICA ŢENE: „Clipe pe puntea vieţii” (povestiri), apărută la editura Napoca Nova - a prezentat scriitoarea Voichiţa Pălăcean Vereş;  
  
-OLIMPIA SAVA: „Limba noastră-i minunată – omonime” (poezii-jocuri de cuvinte), apărută la editura Olimpias din Galaţi – a prezentat autoarea;  
  
-TUDOSIA LAZĂR: Vaza cu poveşti” (poveşti), apărută la editura Olimpias din Galați - a prezentat autoarea.  
  
În continuare, doamna Ligya Diaconescu a înmânat diplomele revistei STARPRESS 2017 mai multor scriitori, colaboratori ai revistei, iar domnul Al. Florin Țene a oferit scriitoarei Ligya Diaconescu premiul special al Ligii Scriitorilor Români, împreună cu mulțumiri adresate în numele dumnealui, dar și al celor prezenți, pentru toate acțiunile întreprinse din dragoste și respect față de românii de pretutindeni și față de Limba Română.  
  
Regalul de limbă și literatură română a fost presărat cu romanţe interpretate de Gheorghe Cărbunescu din Râmnicu-Vâlcea, pricesne şi cântece patriotice interpretate de Maria Brădean din Sebiş, și muzică folk interpretată de Adrian Borcea din Pecica.  
  
Partea a doua a sărbătorii s-a desfăşurat tot în sala festivă a hotelului Parc, începând cu ora 19,30. Au citit din creațiile proprii, printre alţii, Neluţa Stăicuţ, Al. Florin Ţene, Natalia Micalona, Florin T. Roman, Vasile Szolga, Titina Nica Țene, Olimpia Sava, Tudosia Lazăr.  
  
Orchestra de muzică populară „Rapsozii Zarandului”, condusă de maestrul Petrică Pașca, a întreținut atmosfera de sărbătoare acompaniindu-le pe îndrăgitele soliste arădene Malvina Nagy şi Voichița Suba, precum şi pe solistul vâlcean Gheorghe Cărbunescu. Momente înălţătoare au constituit şi cântecele interpretate de către George Echim din Bistriţa-Năsăud şi Maria Brădean din Sebiş, care s-au prezentat publicului în costume naţionale specifice zonelor folclorice Bistriţa, respectiv Ţara Crişurilor. Au încântat publicul și solistul folk Adrian Borcea din Pecica, precum şi cunoscuta cântăreaţă de muzică uşoară Camelia Florescu din Bucureşti.  
  
S-au făcut schimburi de cărți, de tablouri, de impresii, s-au dat autografe. Participanții s-au bucurat de clipele trăite împreună, sub pecetea frumoasei și bogatei noastre limbi. Sărbătoarea de la Moneasa a dovedit încă o dată frumusețea spirituală a românului, dragostea sa de artă și frumos, precum și dorința de unitate și de pace.  
  
În aceeași atmosferă de sărbătoare, Voichița Pălăcean Vereș a înmânat, unui număr însemnat de scriitori, Diplome de Excelență ale Editurii Napoca Nova – Cluj-Napoca.  
  
Sonorizarea a fost asigurată, la înalt nivel calitativ, de către Doru Ţica, cunoscut publicului larg ca solist al ochestrei de muzică populară „Fraţii Ţica” din Sebiş.  
  
Târziu în noapte, doamna Ligya Diaconescu a transmis tuturor colaboratorilor, dar și organizatorului Florin T. Roman, mulțumiri, făcând cunoscută inițiativa revistei STARPRESS de a sărbători Limba Română în anul care vine, la Horezu, județul Vâlcea.  
  
 
  
A consemnat Voichița T. Macovei  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
FESTIVALUL LIMBII ROMÂNE - MONEASA 2017 / Florin T. Roman : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2438, Anul VII, 03 septembrie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Florin T. Roman : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florin T. Roman
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!