CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  

Frumoşii nebuni ai micilor oraşe (
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Mi s-a spus că sunt pesimist în ceea ce priveşte viitorul pe termen scurt al culturii române. Cum ai putea să gândeşti când ştii bine că nu cu multă vreme în urmă erau celebri poeţii, scriitorii şi savanţii, iar astăzi sunt vedete prostituatele, infractorii şi fotbaliştii? Ce ai putea să simţi când vezi cu ochiul liber că politica a pătruns până în vârful peniţei şi face ravagii printre cuvinte, partituri, monumente, picturi, sculpturi, scene, pelicule? Ce ai putea să speri când observi că arta s-a îmbâcsit de frivolitate, concupiscenţă, diletantism, prost-gust, când constaţi că egocentrismul, răutatea şi invidia degradează şi dezbină artişti şi asociaţii culturale?  
 
Cu toate acestea, în cursul verii care tocmai ne-a părăsit, cu ocazia participării la trei evenimente culturale desfăşurate în oraşe mai mici din ţară, am descoperit şi câteva motive de optimism.  
 
În perioada 10 – 12 iulie s-a desfăşurat la Geoagiu-Băi, judeţul Hunedoara, ediţia a V-a a Festivalului Naţional de Literatură „Ion Budai Deleanu”, ediţie dedicată umorului. Activităţile festivalului au presupus premierea câştigătorilor Concursului Naţional de poezie satirică, epigrame, fabulă, proză scurtă umoristică, pamflet, volume publicate, au mai presupus luări de cuvânt, recitări de epigrame şi texte umoristice, conferiri de diplome şi distincţii, o expoziţie de fotografie umoristică, momente de muzică folk şi populară, dansuri populare, alte momente umoristice, vizite la Băile Daco-Romane din Geoagiu Băi, la Casa memorială “Ion Budai Deleanu” din satul Cigmău, jud. Hunedoara şi la Muzeul memorial “Aurel Vlaicu” din localitatea hundoreană cu acelaşi nume. Organizatorii evenimentului au fost scriitorul Claudiu-Nicolae Şimonaţi şi eruditul om de cultură Aurel Dîncşorean, sprijiniţi de autorităţile locale ale oraşului Geoagiu.  
 
La 15 august, de S’ântă Mărie Mare, cum se spune în popor, a avut loc la Lehliu-Gară, judeţul Călăraşi, festivitatea de premiere a Concursului Naţional de poezie, poezie pentru copii, proză, critică literară, eseu, reportaj, epigramă, pictură şi fotografie artistică „Dor de dor”, ediţia a III-a, concurs organizat, cu sprijinul autorităţilor locale din comuna Dor mărunt, de către neobositul scriitor şi publicist Marin Toma, directorul şi fondatorul revistei literare „Dor de dor”. În cadrul festivităţii au fost decernate premii şi diplome, au avut loc luări de cuvânt, recitări de poezie, interpretări de muzică folk şi populară.  
 
Luni, 31 august, la Biblioteca Judeţeană Antim Ivireanul din Râmnicu Vâlcea, a fost sărbătorită Ziua Limbii Române, sub coordonarea doamnei Ligya Diaconescu - director general al revistei internaţionale STARPRESS www.valcea-turism.ro, promotor cultural de talie internaţională, membru al Clubului de Presă Transatlantic, membru fondator al „Association des mass-medias et journalistes d’expression roumaine sans frontiere” Toronto, şi a domnului Alexandru Florin Ţene, preşedintele Ligii Scriitorilor din România. Sărbătorirea a presupus lansarea Antologiei de poezie şi proză Starpress 2015, ediţia a II-a, premierea câştigătorilor Concursului Internaţional de poezie şi proză “Memoria slovelor” 2015, decernări de diplome şi distincţii, prezentări de carte, luări de cuvânt, recitări, momente emoţionante de muzică uşoară şi populară întru cinstirea Limbii române. La activitaţi au participat scriitori români din ţară şi din diaspora, critici literari, editori, cadre didactice, jurnalişti, sponsori, oameni de afaceri. De menţionat că doamna Ligya Diaconescu, un adevărat Mecena al vremurilor noastre, cunoscută pe plan internaţional pentru promovarea limbii şi culturii române, pentru încurajarea talentelor, este “vinovată”, împreună cu regretatul Corneliu Leu şi cu George Rotaru, de legiferarea, pe 31 august, a Zilei Limbii Române.  
 
X  
 
Am aflat cu aceste ocazii că la astfel de concursuri participă sute de autori români de literatură din ţară şi de peste hotare şi am avut onoarea să-i cunosc pe unii dintre câştigători (personal sau citindu-le creaţiile). Nu toţi sunt de un nivel artistic foarte ridicat. Poate că unii au har mai mult, alţii mai puţin. Dar pot să afirm cu siguranţă că toţi ard ca nişte flăcări vii, fiecare în felul şi cu intensitatea sa, în focul care întreţine fierbinte cultura noastră naţională. Chiar dacă nu mulţi dintre ei vor primi consacrarea, nu putem ignora contribuţia lor la cultura neamului nostru. Eruditul filozof Constantin Noica sublinia: "O cultură nu se judecă numai după operele mari, de incontestabilă valoare, ci şi după realizările mici, de trudă laborioasă şi vrednică, prin care se realizează cadre, se deschid câmpurile şi se delimitează interesele în mijlocul cărora va trebui să apară opere autentice."  
 
De asemenea, am fost încântat să fac cunoştinţă şi să schimb idei cu scriitori şi poeţi consacraţi, cu critici literari, preşedinţi de asociaţii culturale, directori de edituri, redactori de reviste literare, din ţară dar şi din diaspora. Unii mi-au devenit repede prieteni, de parcă ne-am fi cunoscut de când lumea.  
 
Dar altceva aş vrea să subliniez aici mai cu seamă. Nu ştiu care este valoarea artistică a creaţiilor domnilor Claudiu-Nicolae Şimonaţi, Aurel Dîncşorean, Marin Toma sau Ligya Diaconescu. Nu ştiu dacă li se va făuri vreodată un bust sau măcar vreo efigie. Nu ştiu dacă vor fi pomeniţi în dicţionare de scriitori sau măcar în monografii locale. Dar după ce i-am cunoscut, atât cât i-am cunoscut, pot să afirm fără ezitare că domniile lor sunt cu toţii oameni credincioşi şi patrioţi, oneşti şi entuziaşti, cu multă bunăvoinţă şi cu mult spirit de sacrificiu. Sunt convins că mai există destui oameni ca dânşii şi că actualmente cultura română respiră, atât în ţară cât şi afară, îndeosebi prin asemenea oameni. Nu mă mai interesează faptul că presa centrală şi o bună parte a publicisticii literare nu le acordă atenţie, nici dumnealor şi nici evenimentelor pe care dânşii le organizează. Pentru că, vorba Părintelui Galeriu: „Zgomotul face puţin bine, iar binele face puţin zgomot”. Vă daţi însă seama ce s-ar fi întâmplat dacă astfel de oameni ar fi avut putere financiară pe măsura sufletului lor uriaş? Dar asta-i viaţa: cei cu suflet mic au bani mulţi şi trusturi de presă, iar cei cu suflet mare au bani puţini şi dureri de cap.  
 
În acest ţinut sterp şi arid al arivismului şi al celor patru S – sex, sânge, scandal, subcultură, care se extinde zi de zi pe aripile generoase ale globalizării şi ale aşa-zisului multiculturalism, astfel de manifestări de mică anvergură sunt adevărate oaze de iubire, de pace, de bucurie şi de valoare culturală, iar organizatorii lor sunt nişte flori frumoase şi gingaşe, care întreţin în România profundă o primăvară culturală perpetuă, dar accesibilă numai celor care nu au uitat să asculte cum creşte iarba din pământ şi să privească cum dansează stelele pe cer.  
 
Florin T. Roman  
 
Referinţă Bibliografică:
Frumoşii nebuni ai micilor oraşe ( Ion Budai Deleanu Geoagiu-Băi, Dor de dor Lehliu-Gară, Ziua Limbii Române Râmnicu-Vâlcea) / Florin T. Roman : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1713, Anul V, 09 septembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Florin T. Roman : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florin T. Roman
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!