CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Patrimoniu >  

SĂRBĂTOAREA LU SÂNJORZ ÎN COMUNA MACEA DIN CÂMPIA ARADULUI
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Azi scriem cu ochiul minții săvârșind astfel o îndatorire față de cei care poartă numele sfânt de Gheorghe.La toate derivatele îndătinate sau neologice vom spune simplu 
  
SÂNJORZ! 
  
Un nume care prin sacrul ei deschide anotimpul renașterii până la Sfântul Dumitru 
  
Sâmedru care închide ciclul anotimpurior iar oamenii și natura se pregătesc pentru hodina lor dinspre vara primăvară. 
  
n satul meu se pornește la UDAT cu apă rece din găleți stropind peste poartă nevestele și fetele care îi răsplătește pe feciori cu plăcinte și muzică.Parfum cu odicolon însoțește această zi alături de slujbe din biserică dar sacrul se aduce prin florile de la butoniera sufletelor și nu oricum ci 
  
cu URZICI din Poala hainelor largi cu șorț unde se ascnd chitușuri de urzici la urzicat, 
  
Și nimeni nuse supără deoarece este un semn al vindecării prin urzicare și un pilej de bucurii. 
  
Un Foc spiritual răzbate satul 
  
de o puritate lirică aparte iar din Imaginarul colectiv răzbate de Sânjorz această manifestare ritualică de o sensibilitate aparte .E Măsuratul oilor 
  
la debut de Sezon pastoral 
  
o Sărbătoare cu adânci rădăcini spirituale și conotații. 
  
Să ne fie Satul înonjurat de Jerba florilor împrimăvărate de Macea! 
  
Referinţă Bibliografică:
SĂRBĂTOAREA LU SÂNJORZ ÎN COMUNA MACEA DIN CÂMPIA ARADULUI / Florica Ranta Cândea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2670, Anul VIII, 23 aprilie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Florica Ranta Cândea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florica Ranta Cândea
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!