CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  

GRATULATUL CU BANDA DE SÂNTIION ÎN MACEA DIN PUSTA ARADULUI
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
La vremi noi chiar dacă suntem inundați de văluri pestrițe în satul natal , ultima localitate la fâșia cu Ungaria, Macea, sat renumit pentru Gura Satului cea cu Buricu cât pogacea , cu părădăici , gurgune și lebenițe roșii ca obrajii muierilor care le lucrează în jurul Castelului Csernovics se mai păstrează de Sântiion Cântatul cu Banda! Au trecut de multă vreme sănii împănate cu prime colorate și cai înspumați și țângălăi cu ciucuri dar Memoria colectivă nu uită! În sat de din sara lui Ajun de Sântiion tineri dar și vârstnci precum aproape nonagenarul unchiu Trăian Tolan Pirchița se duc veseli pe la casele de Sântiion și gratulează onomastica dar ..și mai veseli se intorc!! Gazdele îi cinstesc cu vin fiert cu țimet plăcintă coardă răchie cu piper și dăraburi mari de cârnați. 
  
Ce este Banda? O orchestră ad-hoc formată din clănet dobă acordeon musai și ..voci umane! Iar îmbrăcămintea este veche de peste o sută de ani cujmă păntăloni pricesi cizme cu tureac suman. 
  
Numele derivate de Ion sunt Nicu Nuța Uăanu Ionaș, Nelu Ionel Oanea ș.a .Astfel că acum la Onomastică fala satului se împletște cu fala supranumelui. 
  
Să cânte Banda din Macea Aradului!Acest obicei se mai practică si la Mersul cu corinda din vremi străbune!Să trăiți dragi Ionii mei! Din Vatra Satului cu Rânduieli!Și Icoane umane cu nume faine! 
  
Referinţă Bibliografică:
GRATULATUL CU BANDA DE SÂNTIION ÎN MACEA DIN PUSTA ARADULUI / Florica Ranta Cândea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2564, Anul VIII, 07 ianuarie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Florica Ranta Cândea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florica Ranta Cândea
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!