CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Ganduri >  

Foaie de parcurs
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Foaie de Parcurs  
 
Cred că într-adevăr unii oameni au o forță covârșitoare asupra altora, atunci când își doresc ceva cu aceia, când relaționează și interacționează într-un proiect de viață sau program, ce-o fi el, într-o acțiune. De obicei eu nu mă las influențată, am propriile mele convingeri și culoare de manifestare, nu mă interesează versanții, nu mă abat de la obiectivele mele, nici nu încerc să-mi impun ideile care mi se potrivesc numai mie, în câmpul ființei mele. Când lucrez în echipă, da, mă adaptez din mers, interesul comun într-un proiect sau altul primează. Așa a fost și aici, am rezonat concentrându-mă asupra stărilor emoționale, chiar dacă nu am reușit să insuflu de fiecare dată mai multă forță sau încredere, iată că m-a perceput ca pe un „adevăr latent” și asta mă bucură cel mai mult. Am făcut „de mon mieux”, tot ce am putut, am izbutit să scriu și notele finale, Recenzia, pe care o atașez la final. Sigur că purtăm cu noi miracolele-vise și toate acestea pun temelii serioase la baza cunoașterii celor care au avut un schimb de idei pe o temă nu oricum, ci actanți! Nu pe o scenă, nu cu un rol memorat, ci scriindu-și propriul rol! Imaginându-și-l. Sigur că uneori imaginile se suprapuneau într-un carusel al inspirației, dar a fost bine așa, doar rezultatul contează, „produsul” final.  
 
Trenul timpului, căci la el am vrut să ajung, iată că zăbovește pe traseu. Eu mă aflu în el și parcă sunt singură. Am vreo treizeci și cinci de ani, am părul lung, castaniu închis, fruntea liberă. Nu văd pe nimeni în compartimentul meu, simt legănatul specific al „omidei”,căci așa îl percep când este în mers, scot capul pe geam și observ că șinele sunt acoperite ușor în ape de suprafață, nu-mi dau seama dacă se scufundă în teren mlăștinos, văd într-o curbă, în fața locomotivei care șuieră straniu, liniile lucind metalic, deocamdată trenul meu se deplasează pe ape ce ies ca niște seve din măruntaiele pământului. Minutele trec, urmăresc ieșirea locomotivei pe terenul solid terestru, îmi dau seama că visul acesta se repetă de ani de zile, mulți ani am fost eu în acel tren, nu știu de unde veneam, nici unde mergeam, cert este că nu-mi era frică și nici perspective sumbre nu întrezăream. Este posibil ca problema de viață ce voi fi avut-o atunci să se fi rezolvat de la sine, nu știu, dar, de câțiva ani visul acela nu mi s-a mai repetat. Astăzi mi l-am reamintit. Trenul vieții, iată că am avut și eu unul, înspăimăntător îl percep abia acum, atunci, demult, nu! Am aici și o imagine clară, este suprareală, mă înfioară amintindu-mi-l pe acela... . Trenul iese din mare intră pe plaja nisipoasă, șinele ies din ape de-o șchioapă și se fac vizibile pe pământ, alegoria suprareală, dar de o frumusețe stranie, îmi creează o stare de spirit de beatitudine, când totul este posibil.  
 
Parcursul ideatic se desfășoară într-un lirism discursiv, eul pendulând între limitele unor verbe de tipul „te căutam”, „mă gândeam”, „știam”, „îți vorbeam”, „simțeam”. Sunt verbe ale imaginarului, verba dicendi, nu exprimă acțiuni, ci enunță stări, afecte capabile să producă ideea de neîmplinire și suferința. Folosirea lor la imperfectul indicativului, o acțiune trecută, neterminată, aflată încă în curs de desfășurare conferă durabilitate, prelungire în timp a durerii metafizice.  
 
Conștiința își pune întrebări atât de simple, încât este de-a dreptul straniu că nu există o soluție, să-i zicem umană, în această ecuație. Tăcerile asurzitoare din gări prefigurează, s-ar părea, pierderea răbdării și a echilibrului emoțional, din care sigur că răzbat intensitatea, profunzimea și autenticitatea trăirii, una căreia i se conferă valoare de „foaie de parcurs” pentru prelungirea vieții. Se conferă acestui motiv literar al trenului și al șuieratului său straniu, valoare de soluție, dacă nu definitivă, cel puțin pentru un moment, de reechilibrare sau recalibrare a sufletului, în problema existențială a lumii, condiția umană de muritor.  
 
pf  
Florica Patan  
Fragment din „Universul ...”  
 
Referinţă Bibliografică:
Foaie de parcurs / Florica Patan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3354, Anul X, 07 martie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Florica Patan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florica Patan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!