CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Scriitori >  

Gestul luminii
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
GESTUL LUMINII  
 
de Costel AVRĂMESCU  
 
Ispravnica toamnă, ca pe o ultimă floare,  
 
A cules pădurea și-a pus-o toată-n ochii tăi;  
 
Cerul – drumul aripilor mele interioare –  
 
Nelumesc de căprui, se regăsește-n ei.  
 
În această molipsire sufletească de culoare,  
 
Sufletul meu plutind încă pe valuri de larg,  
 
Corabie dorind malul cu zefirul de pe mare  
 
Înainte ca luna toamnei să răsară-n catarg.  
 
Privind în ochii tăi cum într-o tainică oglindă,  
 
Ca un far ce-mi luminează mările interioare,  
 
Îmi polenizezi drumul cu-o pulbere puhoindă,  
 
În raze,-având naiade de zâmbete izbăvitoare.  
 
Iar, din sclipirea lor călăuzitoare, în mod iterativ,  
 
Ar putea izvorî lumina unui adevăr definitiv.  
 
(Costel Avrămescu, 19 noiembrie, 2019)  
 
*  
 
Discursul liric este mult mai mult decât un poem de dragoste filigranat în esențe meditative, filozofice, vizionare. Cheia de lectură pe care o propun este „lirism cuantic”.  
 
Transferul de frumusețe natură - ființa iubită, percepția personificată a toamnei care culege nestematele de culoare ale unei ultime flori, în pragul iernii, punându-le în ochii de fată frumoasă, transgresarea sensurilor dinspre un exterior ce-și trăiește declinul înspre un interior uman desăvârșit prin iubire și farmec extatic al vârstei iubirii, primește dimensiuni cosmice prin oglindirea cerului însuși, pigmentat, precum irișii fetei, cu umbre de „căprui”; viziunea poetică aparține unui Eu liric ce trăiește fiorul sentimental, metaforic, în ipostaza de zbor ascensional spre absolut, până la cer. Plutirea sa în înălțimi sacre, limpezi și senine, este posibilă, la nivel rațional, cu aripi, dar nu unele obișnuite, ci metaforice, „interioare”, stănesciene, transfigurând realitatea limitativă și conferindu-i deschideri infinite.  
 
Portretul liric al Eului, centrat pe trăire emoțională, este construit cu același procedeu al transferului, de la tabloul imagistic încărcat de culori tomnatice, aprinse, la imaginea de mișcare a valului din larg; sufletul este, simbolic, „corabia” ce simte dorul de mal, aflată în larg, pe mare, în acel moment al înserării, când luna urmează a răsări într-un catarg, urmându-și parcursurile ei ancestrale, ritmice, neabătute. Sugestia este de zbucium și neliniște, de dorul de „uscat” al inimii îndepărtate de iubita sa, dar pe care o simte, comparativ, „un far” călăuzitor, atât pe nemărginirea apelor, cât și în interiorul sufletesc, restabilindu-i echilibrele de emoție și iubire, fecundând sensul, în mod simbolic, printr-o metaforă intrinsecă, având un izbitor impact estetic, „îmi polenizezi drumul”. Din nou conștiința lirică are aici percepția iubirii prin transcendentul imaginii spontane, izvorâtă din sufletul izbăvit doar prin frumusețe și cascade de naiade „de zâmbete”, ca o stare de grație, cu un inefabil existențial.  
 
Starea de spirit pozitivă, transferurile de energii exterior-interior al Ființei, nivelul vibrațional înalt al emoțiilor, metafizica ideilor în care omul este văzut complet în cuplul său, alcătuind acel Întreg, sau Unu, interiorizarea stărilor naturii prin imagism translatat în sinele poetic, prin cromatică și mișcare deopotrivă, prin parfumul zefirului ce conduce spre mal, volatilitate și versatilitate a imaginilor aflate permanent în rezonanță unele cu altele, conferă acestui poem profunzimi cuantice ale Ființei. Ea, Ființa, urcă în Umanitate în multiple ipostaze din arhetipul originar, de la începuturi de timp, amintindu-ne de lumina „dintâi” a lui Lucian Blaga, așezată peste lume, ca imagine – cheie și strălucind în „sclipiri călăuzitoare”, „ca un adevăr definitiv”. Când nimic nu este definitiv în această lume, iubirea pare a fi, iar adevărul ei este apropiat de divinitate prin absolutul său. Lumina iubirii din privirile celor doi iubiți, și din sufletele lor, contopindu-se în reflectări infinite, ca în oglinzi paralele, multiplică imaginea a cărei frumusețe este sublimă și imprimă o pace relativă, a momentului, în sufletul ce se dăruiește iubirii.  
 
Prozodia clasică, ritmul, melodia frazei, complexă, rimele încrucișate induc ritmuri și cadențe interioare, așezate, recuperatoare ale unui paradis pierdut în timpuri de dizarmonie kantiană, sub aspectul formal al poemului, dar și în conținut ideatic, pozitivism în înaltul emoției estetice, limpezimi și frumuseți de suflet, atât de căutate și râvnite de poeții ce recalibrează lumea prin Poezie și pun în mișcare mecanisme ce pot reconfigura Ființa și finalmente Umanitatea.  
 
Lirism meditativ, contemplativ și vizionar.  
 
Florica Pățan  
 
19 noiembrie 2019  
 
Alba Iulia  
 
Referinţă Bibliografică:
Gestul luminii / Florica Patan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3288, Anul X, 01 ianuarie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Florica Patan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florica Patan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!