CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Versuri > Iubire >  

IUBIRE HIMERICĂ
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
IUBIRE HIMERICĂ  
 
Gândurile zboară în toate direcțiile, plutim peste realități pe care le înțelegem sau nu, trecem prin ere punând câte ceva la temelia societății, avem sentimentul datoriei împlinite, lăsăm moștenire iubirea și totul se repetă ca într-o poveste spusă la infinit, de parcă am cuceri același castel în fiecare zi tot noi, aceiași noi, și totuși alții, căci generațiile trebuie să-și urmeze cursul lor, unele după altele, precum anotimpurile.  
Percepțiile noastre pot fi concordante cu realitatea, sau se pot agăța de o hiperrealitate plăsmuită de afecte care generează imagini mentale. Atunci totul devine posibil, timpul se supradimensionează în eternitate, totul este iterativ, la fel și iubirea trăită și reluată viață după viață, eră după eră, copleșitor, parcă de unul și același cuplu, aproape dureros însetat de iubire, conferind existenței durabilitate, frecvență, forță vitală, continuitate. Ființa are atribute de zeu. El este viril, cuceritor, posesiv, flamboaiant, iubind-o tocmai pe ea, nimeni alta decât „sălbatica himeră”, fatalmente demnă de iubirea totală.  
De la iubirea declarativă, admirativă, cuminte, aproape inexplicabilă a lui Pablo Neruda, în „Te iubesc”, poem ce a făcut înconjurul lumii de câteva ori, la viziunea iubirii eterne, stelare, dimensionată cosmic, în „Iubire himerică”, de Costel Avrămescu, saltul vibrațional este absolut, ardent, total, mărturisind și explicând inexplicabilul, afectiv și mental, în versuri de o frumusețe inegalabilă, în care „eu și tu” par a fi zeificați.  

Iubire himerică
Costel Avrămescu  

Îmi pare că te-am iubit viaţă după viaţă, eră după eră  
în nenumărate forme, de nenumărate ori, sălbatică himeră.  
Fermecat de iubirea-ți, am desfăcut şi refăcut colierul de gânduri  
pe care l-ai primit în dar şi l-ai refuzat în nenumărate rânduri.  
 
De câte ori aud străvechi poveşti de iubire, sunt aceleaşi străvechi dureri,  
Aceleaşi jurăminte de a fi împreună sau separat, cu nenumărate întreruperi.  
Privind cu uimire în trecut, iar şi iar, cu frecvenţa anotimpului,  
apari şi dispari înveşmântată-n lumina stelară ce străpunge întunericul timpului.  
 
Tu şi eu plutim mereu pe curentul ce aduce la inima eternului  
dragostea unuia pentru celălalt, prin suspinul infernului.  
Am împărtăşit aceeaşi dulceaţă sfioasă a întâlnirii  
şi ne-am jucat de prea multe ori doar de dragul îndrăgostirii.  
 
Am plâns cu aceleaşi lacrimi amare ale lui adio, iubirea noastră,  
dar în forme care se înnoiesc şi reînnoiesc pentru bucuria trupească.  
În cântecele tuturor poeţilor, din trecut şi pentru totdeaună,  
tu devii o imagine emblematică a tuturor iubirilor născute în a sufletului furtună.  
 
Astăzi, sunt toate la picioarele tale, în tine, şi-a găsit sfârşit  
iubirea tuturor iubirilor din trecut şi, probabil, până la infinit.  
Bucurie, durere, amăgire, speranţă, viaţă universală,  
amintirile tuturor iubirilor amestecate-n iubirea  
totală.  
Costel Avrămescu  
*  
Iubirea este treapta cea mai înaltă spre desăvârșire a lumii, împlinirea vremilor și întruchipare a forțelor lăuntrice ale cerurilor, ale pământului și ale apelor. Cine nu și-ar dori o astfel de iubire, cine nu ar fi gata de supremul sacrificiu pentru minutul de aur pe care să-l perceapă ca „eră după eră sau viață după viață”! Ne-am născut pentru minutul acesta și murim pentru el, ducându-l în eternitate, înfiorați. Nimic altceva nu poate conta mai mult, senzația de eternizare a Ființei prin iubire este sublimă. Simbol al perfecțiunii și al vitalității, iubirea himerică își rezervă dreptul de a fi totală. Devine totală. Este și rămâne magnifică.  
 
Florica Patan  
25 octombrie 2019  
Alba Iulia  
Referinţă Bibliografică:
IUBIRE HIMERICĂ / Florica Patan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3286, Anul IX, 30 decembrie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Florica Patan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florica Patan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!