CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Fantastic >  

RECE, ÎNTUNECAT ȘI GOL
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
RECE, ÎNTUNECAT ȘI GOL  
 
S-a spus că ar exista, dacă noi vom inventa, o cale de urcare în alte dimensiuni, ca o ascensiune în neant, sau ca o regresiune, cum bine considerau popoarele levantine. Omenirea a gândit și a construit o navă, să ne scape de pe epave, Terra a fost prima, acum și Marte, navă ce traversează Timpul, precum odinioară Arca, traversând potopul. Atât de rapidă este nava noastră de ieșire din univers spre alte dimensiuni, încât nu se pune problema absorbirii ei de găurile negre. Nu, nu este un scenariu SF. Am fost pe Marte, dar iată că trebuie să plecăm și de aici…  
 
Nu știm prea multe despre ce ne așteaptă, vrem doar să ne salvăm. Suntem tăcuți, comunicăm la nivel mental. Creierul este capabil să configureze imagini din trecut în fracțiuni de secundă. Observ că și soțul meu face același lucru. Gândim amândoi că totul se prăbușește doar trupul și sufletul încă se încăpățânează să-și păstreze alura și specificul. Îmi amintesc o frază din Novalis și o lacrimă îmi răsare în colțul ochiului: ”Nu există decât un templu în univers şi acela este corpul omenesc. Nimic nu este mai sacru decât acest obiect sfânt. Atunci când punem mâna pe trupul unui om atingem cerul.” Mă repliez să nu mă observe soțul aflat în dreapta mea... Numai că acum, în costumele acestea argintii, capabile să ne apere de radiații, parcă suntem alții… Copiii noștri au plecat de mult de pe Marte. Noi am prins ultima cursă. Un drum fără întoarcere… Hrana noastră constă în niște capsule verzi, cu proteine, vitamine și minerale necesare. Cred că am luat prea multe, cât să mai trăim? O să mai dau din ele. Îmi amintesc o confesiune a unui autor al anilor 2.000, care îl cita pe Einstein și pe marele Will, trăitor cu câteva secole înaintea lor:  
 
« 2019. Timpul prezent al umanității. Timpul există, dar este relativ, o percepție subiectivă, în sensul dat de Kant. Einstein spunea că deocamdată nu suntem pregătiți să acceptăm că nu există timp. El preciza, oarecum enigmatic, că timpul există ca lucrurile să se întâmple. Dar nu toate o dată, ci succesiv. De aici, subiectivismul: „Timpul este prea lent pentru cei care așteaptă, prea iute pentru cei care se tem, prea lung pentru cei care se plâng, prea scurt pentru cei care sărbătoresc, dar, pentru cei ce iubesc, timpul este o eternitate.”(William Shakespeare) «  
 
Naveta noastră spațială traversează astrele și ceruri albastre. Nu mai am percepția timpului. Spun „Tatăl nostru” și mă rog să ajungem cu bine. Părăsim „planeta salvării”, Marte, colonizat în 2045, cu elemente pământene. S-a scurs enorm de mult timp de atunci. Hellen Keller traversase și ea „Întunericul și Tăcerea”, vederea și auzul sunt de acum percepții mentale. Nimeni nu mai vorbește de topirea Antarcticii din 2100… Nu uităm din istoria Terrei, dezastrele și apele din 2.300, câmpul magnetic al Pământului inversat în 2700, l-a lăsat fără scut împotriva radiațiilor. În anii 13.000, Antares a devenit o supernovă, Spectacolul ei luminos a fost subiect de film. Prin anii 16.000 Sahara a devenit tropicală, dar n-a mai folosit nimănui. Au dispărut constelațiile anilor 35.000. Voyager I, undeva prin anii 40.000, a ieșit din galaxia noastră și a trecut pe lângă o stea apropiată de sistemul nostru solar. Erupțiile supervulcanice pe Terra au continuat până prin 100.000 de milioane , când planeta intră în colaps. După 15 milioane de ani tereștri, luna lui Marte devine un inel, iar după încă 15 milioane inelele lui Saturn dispar.  
 
Când a dispărut complet Antarctica ? Răspuns – la nivelul anilor 50 de milioane. Oamenii reușiseră să plece. Greu pentru Terra, acoperită de ape până în vârful munților și ciocnirea cu un asteroid uriaș în jurul lui 100 de mii de milioane n-a putut să fie ocolită. Terra a intrat în colaps. Noi părăsim planeta Marte, amenințată de colaps galactic.  
 
Se preconizează că la 160 de bilioane de bilioane de ani, expansiunile spațiului și ale timpului nu se vor mai cunoaște. Secretele Cosmosului vor fi blocate pentru totdeauna. Unele teorii prezic faptul că atomii înșiși vor începe să se descompună, ceea ce va duce la distrugerea ultimei materii din univers. De aceea plecăm acum din nou. Istoria umanității de pe Marte a durat de la 2045 și următorii, când a fost colonizată, până acum, anii 30 de milioane și un pic peste. Există, s-ar părea, o ciclicitate în univers, dar nu-i cunoaștem încă sensurile... Noi, umanitatea, ne tot pregăteam de întoarcere acasă, pe Terra... Să vedem acolo răsăritul de soare, sau apusul, să ne scăldăm în râuri, să culegem struguri, să ascultăm ciripitul păsărelelor, să respirăm aerul proaspăt al pădurii... Ah, dacă părinții noștri, aceia de după Adam și Eva, ar fi luat aminte la vorbele lui André Malraux :„ Secolul XXI va fi religios, sau nu va fi deloc… ” Atunci a început dezastrul!  
 
Ieșim din Univers. Îl părăsim rece, întunecat și gol. Călătorim spre o variantă din Multivers. Lăsăm în urmă o regretabilă imposibilitate a vieții în Universul știut.
Mai există șansă de 0,000000000000000000000000000000000001 % să mai existe viață. Unele teorii speculaseră că omenirea ar avea o cale de scăpare din univers înainte ca entropia să distrugă tot. De aceea încercăm să ne salvăm. Când ultima gaură neagră va exploda, Universul se va scălda în ultima lumină. Atunci nimic nu se va mai întâmpla . Timpul nu va mai avea sens.Totul va fi gol.
Spațiul în care vom ajunge cum va fi? Ne vom putea noi acomoda încă o dată? De câte zeci, sute de generații va fi nevoie? Va mai reuși omul să-și „conserve” Ființa, sau vor fi mutații de neimaginat? Nu știm. Aici cuvintele lui Octavian Paler sunt totuși potrivite : “Nu există pustiu; ci doar neputinţa noastră de a umple golul în care trăim.” Valabil și acolo? Poate. O luăm de la capăt.  
 
Florica Patan  
 
Alba Iulia, 15 iulie 2019.  
Imagine internet  
Referinţă Bibliografică:
RECE, ÎNTUNECAT ȘI GOL / Florica Patan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3131, Anul IX, 28 iulie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Florica Patan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florica Patan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!