CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Poeme > Meditatie >  

Elena Toma, „În acest joc inocent”

 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
ÎN ACEST JOC INOCENT - autor Elena Toma  
o dorinţă aleargă printre poeme  
trece de pe o pagină pe alta  
cu un geamăt stins se agaţă de amintiri  
crezându-mă poarta deschisă  
spre lumina lumii  
m-a găsit în această dimineaţă  
într-un loc aşteptând să renasc  
din oră în oră  
cu chip nou şi privire de piatră  
pregătită să intre în viaţa mea  
unde lucrurile sunt aşa cum sunt  
cu ploi dense şi cerul opac  
dorinţa încolţeşte un zâmbet  
sprijinit pe conturul buzelor  
dintr-un vers ce prevesteşte  
sfârşitul poemului  
pentru că este târziu şi vreau să dorm  
mâine am de mers printre oameni care tac  
în acest joc inocent apropiindu-mă de tine  
Elena Toma  
 
POEZIA, SPAȚIU RECUPERATORIU AL FERICIRII  
Poezia a fost și rămâne un spațiu al cunoașterii, locul sacru unde poetul construiește o lume a sa, pentru a o recupera pe aceasta, „unde lucrurile sunt așa cum sunt” și nu mai pot alina un suflet însetat de a cuprinde și chiar reda „lumina lumii”, absolutul, adevărul. Poarta de intrare în această lume ideală este însăși conștiința lirică, cea care creează universul compensatoriu al Poeziei, dăruindu-se pe sine ca ființă, cu „dorința” ce poate naște speranța, prefigurată simbolic într-un „zâmbet”deschizător de inimi, de trăiri emoționale profunde, eliberatoare. Ea, dorința, „aleargă printre poeme”, ca un izvor purificator, chiar dacă amintirile se fac auzite, dintr-un alt plan existențial, „cu un geamăt stins”... al durerilor trăite.  
Prin creația sa, conștiința poetică renaște mai puternică, cu o luciditate ce i se poate citi pe noul chip, și o „privire de piatră”, aptă să confere noi înțelesuri existenței sale în care ne regăsim, ca făpturi umane, cu toții; „ploile dense” n-au mai fost răcoritoare, nici aducătoare de fertilitate sub „cerul opac”, de factură kantiană, reprezentare a uitării, poate chiar a ostilității unei Divinități mult prea mult contestate sau negate în parcursul istoric al umanității. Opacizarea din viața noastră care pare că ascunde calea de ieșire spre lumină, spre adevărul armoniilor de odinioară, arhetipale, ar putea fi depășită, unind raționalul cu afectivul, ultimul având forța de a schimba realitatea sufletului: „dorința”este atât de puternică, ea poate încolți zâmbetul izbăvitor al speranței. Și cele două planuri, realul și imaginarul pot configura, la nivel mental, un alt spațiu care să susțină „zâmbetul” pe buze, fericirea.  
Eul liric, creator al propriei lumi, are luciditatea unei conștiințe pe care o percepem activă în raport cu „oamenii care tac”, se dăruiește, într-un elan de speranță, necondiționat, ca „un joc inocent” al purității sinelor sale celor mai înalte, un joc al vieții adevărat, trăit la cote înalte de sensibilitate și raționalitate.  
 
Florica Patan  
Alba Iulia  
22 iulie 2019  
Referinţă Bibliografică:
Elena Toma, „În acest joc inocent” / Florica Patan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3125, Anul IX, 22 iulie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Florica Patan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florica Patan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!