CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Portret >  

VIVIEN LEIGH - „ȘI MÂINE E O ZI!”
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Vivien LEIGH - „Și mâine este o zi!”  
 
„Ăsta-i bărbatul cu care o să mă căsătoresc! i-a spus Vivien Leigh unei prietene, aflându-se la un teatru din Londra. Pe scenă juca Laurence Olivier, în piesa „Romeo și Julieta”, de W. Shakespeare. „Nu fi stupidă! Sunteți amândoi căsătoriți!” Nu are importanță – i-ar fi răspuns prietenei sale la obiecția adusă – tot o să mă mărit cu el. Ai să vezi tu! Și s-au căsătorit, pe 21 august 1940, în secret, lângă Hollywood, la Santa Barbara. Katherine Hepburn și Ronald Colman le-au fost martori celor doi îndrăgostiți deveniți liberi pentru dragostea lor.  
 
Născută pe 5 noiembrie 1913 în Darjeeling, India, Vivien Mary Hartley frecventează școli de prestigiu în Franța, Italia, Gemania și Marea Britanie, unde Academia Regală de Artă Dramatică îi deschide porțile spre lumea artistică, devenind o legendă prin rolul Scarlet O` Hara, eroina tragică din „Pe aripile vântului”, filmul care i-a adus primul Oscar. Al doilea premiu Oscar l-a obținut cu filmul „Un tramvai numit dorință”, alături de Marlon Brando.  
 
Existența ei a fost marcată de multe suișuri și coborâșuri, meandre covârșitoare pentru finețea și fragilitatea unei ființe ireal de frumoase, dăruită cu un talent imens pentru care a fost iubită de public și a intrat în istoria cinematografiei ca o „orhidee delicat colorată”. (Tenesee Williams)  
 
Primul soț al frumoasei actrițe cu ochii verzi strălucitori, și tatăl unicei sale fiice, Susanne, a fost Leigh Holman. Datorită frumuseții sale foarte admirate, Vivien Leigh s-a simțit adesea constrânsă, limitată, crezând că nu este luată în serios în cariera ei de actriță și comparată fiind cu „o pisică siameză exotică”. Dar cel mai mare obstacol a fost de fapt sănătatea ei șubredă, afectată de o tulburare bipolară, dar și de o tuberculoză, cu repetate reveniri, diagnosticată prin anii `40.  
 
L-a dorit pe Laurence, dar cum a reușit ea să și-l apropie? Simplu… aproape previzibil. Convinsă că e marea ei dragoste, Vivien a simulat o întâlnire întâmplătoare la hotel Capri, unde actorul petrecea câteva zile cu soția sa. A început o lungă și tumultuoasă poveste de dragoste Vivien Leigh- Laurence Olivier, presărată cu infidelități de ambele părți. În cartea sa de memorii, Laurence amintește de impresia puternică pe care actrița i-a produs-o atunci când a văzut-o jucând în „Masca virtuții”, în Anglia, la Teatrul Ambasador:  
 
În afara privirii ei, care era pur și simplu magică, Vivien poseda o seninătate, un echilibru perfect. Gâtul ei părea prea fragil pentru a-i susține capul. Avea un aer surprins și ceva din orgoliul unui jongleur ce poate realiza aproape în glumă o strălucită performanță. Ea mai avea și altceva: forța de atracție a unuia din cele mai tulburătoare temperamente pe care le-am întâlnit în viața mea. Acea ciudată, înduioșătoare scânteie de demnitate pare să fi fost acel ceva în stare să subjuge pătimașa legiune a admiratorilor ei fanatici.  
 
La împlinirea vîrstei de 45 de ani, Vivien primește de la Laurence un Rolls Royce albastru. Căsătoria lor se încheiase. Starea ei de sănătate devenise precară. Leșinase de câteva ori pe scenă, totuși evoluția ei este genială și primește premiul „Tony” pentru cea mai bună interpretare feminină în piesa de teatru „Tovarich”, 1963.  
 
Divorțul ei răsunător devine subiect național. Ultimii ani din viață îi petrece alături de actorul John Merivale, care l-a asigurat pe Laurence că va avea grijă de ea. La 53 de ani, pe 8 iulie 1967, actrița avea să se stingă din viață, lăsând în urma ei amintirea rolurilor jucate pe scenă și în filme, dar și o poveste de dragoste furtunoasă, așa cum i-a fost și destinul.  
 
Cităm din opiniile actriței, plus replica faimoasă din film :  
„Nu sunt un star de cinema; sunt o actriţă. Să fii un star de cinema reprezintă o viaţă atât de falsă, trăită doar pentru valori false şi pentru publicitate.”  
 
„Piesele clasice necesită mai multă imaginaţie şi mai mult antrenament pentru a le putea interpreta. De aceea prefer să joc Shakespeare mai mult decât orice altceva.”  
 
„Și mâine e o zi!” - replica celebră din filmul „Pe aripile vântului”.  
 
Florica Patan  
 
9 aprilie 2019, Alba Iulia  
 
imagine internet: Vivien Leigh și Laurence Olivier.  
 
Referinţă Bibliografică:
VIVIEN LEIGH - „ȘI MÂINE E O ZI!” / Florica Patan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3024, Anul IX, 12 aprilie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Florica Patan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florica Patan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!