CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Analize >  

NOTE DE LECTURĂ
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
poem dinspre mine 
  
de Ileana Popescu Bâldea 
  
prin ploaie trec și sunt tot aer 
  
haihui prin inimi cad în gând 
  
mă pierd în iris dor de vară 
  
tu ești un om eu sunt doar când 
  
...prea singur te prefaci în mare 
  
prea singur zbori spre necuprins 
  
prea singur cazi copac pe-o parte 
  
poate cuvânt sau dor învins 
  
ești oricum singur prin nălucă 
  
eu sunt aici 
  
să te ating... 
  
(Effi) 
  
NOTE DE LECTURĂ 
  
Mulțumesc, Effi, trebuie să-ți mărturisesc faptul că versurile tale, din care răzbat sinceritatea unei conștiințe lirice înalte , echilibrul unei viziuni poetice inedite și , fără a epuiza calitățile, forța expresiei metaforice, așadar versurile tale, unul câte unul, au configurat portretul liric al Poetului, în coordonatele sale definitorii, universale, într-un „poem despre mine” absolut original și plastic. 
  
Structurată în dihotomia afectivul , pe de o parte, mentalul, pe de altă parte / EU,Effi, rațional - TU,omul emoțional, componente ale uneia și aceleiași ființe, în complexitatea ei, construcția lirică impresionează prin viziune. Îl aflăm pe Poet, numit „tu”, „singur”, „prea singur”, „oricum singur”, într-un veac ce pare a repeta, metaforic, decadența („prin nălucă”), El se plasează într-un timp al însingurării, dar și al reflecției, o solitudine uneori căutată și agreată, prielnică meditației asupra sinelui, asupra vieții în general. 
  
Melancolic sau trist, „dor învins”, copac căzut „pe-o parte”, om prefăcut „în mare”, spațiu tumultuos, simbol al zbuciumului sufletesc, Poetul are forța prin „cuvânt” să zboare „spre necuprins”, să acceadă spațiile înalte ale realității, spre inefabil. 
  
Poetul este văzut prin prisma ta, drag prieten Effi, vocea ta o percep clar, ești un eu liric ușor sprințar când e vorba de tine „ ...eu sunt doar când... (...) să te ating”; „haihui prin inimi cad în gând” și devii cerebral, rațional, printr-o expresie intelectualizată: „mă pierd în iris dor de vară”, fiind capabil să treci prin ploile încercatei vieți, rămânând integru,spui tu plastic „sunt tot aer”, adică îți păstrezi suflul vitalității. 
  
Substantivele alese figurează o morfologie a realității imediate, accesibile, prin care se transcende în suprasensibil, în „dor de vară”, sintagmă simbolică pentru ideea de rodire, împlinire, realizare spirituală. 
  
Și dacă privesc fotografia ta atât de expresivă, irișii tăi îmi confirmă forța ta de transcendere poetică a realității în spațiile virtuale ale Poeziei. Ai o privire melancolică, pătrunzătoare, dar solară, dragul meu, ești un spirit stelar! Sinceră prețuire! 
  
PARTEA A DOUA 
  
Pentru a încheia acest comment (opinie sau reacție), voi părăsi planul imaginarului, acela al unui adevărat „joc secund” în care am intrat și eu, ca cititor, și mă voi întoarce în planul realității pure. 
  
„Poem despre mine” este o „Ars poetica” în care Effi este personajul creat , unul imaginar așadar, ce are modelul inspirațional în figura reală a motanului Effi, când sobru, când melancolic, versatil și în orice caz filozof , un bun observator. 
  
Vocea Poetei se face cunoscută astfel, într-un mod original și fascinant prin acest personaj liric creat. El ar putea fi considerat un alter ego poetic, un canal de comunicare sui generis, prin care Poeta sondează realitatea interioară sieși „tu ești un om” cufundat temeinic în solitudinea creatoare și face conexiuni cu exteriorul, cu aspirație spre transcendent. 
  
Compozițional, „Poem despre mine” este un parcurs în unsprezece versuri libere, cadențare iambic, un monolog liric adresat propriei conștiințe, prin intermediul personajului Effi, în versuri cu un ritm interior ascendent susținând cu grație ideea de joc simbolic figurat al unor adevăruri existențiale. 
  
Mesajul transmis prin acest parcurs liric discursiv ajunge în conștiința cititorului și creează emoție estetică prin sinceritatea confesiunii și eleganța expresiei : Poezia este un spațiu metafizic ce poate fi creat într-o multitudine de imagini ivite din sinele cele mai înalte ale creatorului ei, pentru a configura o lume mai frumoasă, mai bună, în orice caz, suportabilă: „eu sunt aici” când dorul e „învins” , „să te ating”, cu mângâierea. 
  
Florica Patan 
  
Alba Iulia 
  
7 februarie 2019 
  
Referinţă Bibliografică:
NOTE DE LECTURĂ / Florica Patan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2960, Anul IX, 07 februarie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Florica Patan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florica Patan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!