CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Naratiune >  

MINUTE SUB VREJ
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
MINUTE SUB VREJ 
  
''Lasă că se duce fata să ia un dovleac din grădină și tu vezi de lemnele alea, așază-le odată!'' 
  
Mama era grăbită. Pregătea cina, azi veneau și băieții la masă. Erau plecați la școală la oraș și, fiind sâmbătă, veneau acasă. Erau în gazdă la Severin, era greu cu ei prin străini. Dar învățau bine și tata voia cu tot dinadinsul să-i vadă școliți. 
  
Era toamnă și era război. Aveam cincisprezece ani , pe 14 decembrie făceam șaisprezece. Eu rămăsesem acasă după terminarea scolii, în sat, îi ajutam pe ai mei în gospodărie și, pentru că-mi plăcea să cos, mă luase mătușa Leontina pe lângă ea să învăț croitorie. 
  
Îmi plăcea să-mi lucrez câte ceva, dar mă atrăgeau mai mult croșeta și acele de împletit. Făceam pulovere fraților mei și-mi ieșeau grozav de frumoase. Îmi plăceau împletiturile acelea în tot felul de modele care - mi deschideau orizonturi de imaginație în povești pe fire întoarse după deget și puse pe ace ca notele pe portativ. Erau pufoase și în culorile toamnei care - și anină florile parfumate în grădini împovărate de rod. Să amintească în iarna geroasă ce va veni , de zilele dăruite cu aurul soarelui și mierea stupilor. 
  
Se însera și nori cenușii se adunau. Fugii prin spate, în grădină să iau un dovleac pentru animale. Tata îl tăia și le dădea , uneori cu mălai.. Aveam tot felul de păsări și animale. Și oi mai aveam, care primăvara făceau miei frumoși. Nu, eu nu am gustat niciodată carnea de miel! Păi cum, mă jucam cu ei, îi culcam în pat cu mine și apoi să-i mănânc? Așa ceva , nu! 
  
Sării peste pârleaz, dincolo, în grădina dinspre șoseaua din spate. Casa noastră și cele ale vecinilor noștri erau amplasate între doua străzi paralele. Cea din spate, principală, care ducea la Turnu - Severin pe firul râului Motru și cealaltă, un drum comunal , pe unde aveam intrările în curți. Mai sus, erau viile, pădurea de salcâmi a bunicului și marea pădure , unde găseam mânătărci , după ploaie... 
  
Iar în spatele casei, aveam porumb, în pantă, pâna în șosea, urma să-l culegem săptămana viitoare, era copt... Printre rânduri crescuseră dovleci mari, abia ridicam câte unul de jos. 
  
Uitasem mănușa acasă, dar aveam cuțitul.Tăiai coada, cu greu, mă înțepai cu vrejul și căutam o frunză să-mi protejez palma care începuse să-mi sângereze deja. Un fir de vânt înfiora ușor frunzele porumbului cu roade grele.Știuleții aveau mătase revărsată peste boabele aurii, coapte. Luai un mănunchi în palmă, ca pansament. 
  
Pămantul uscat se lăsa călcat, ușor jucăus, intrându-mi în papucii cu care umblam prin curte. Nu-i nimic! Ajung eu acasă … 
  
Dar acum, mă așteptau ai mei cu bostanul. Era așa mare și greu, că-l ridicai si-l lăsai imediat jos. Doamne! De ce mă trimit ei pe mine? Cum să-l duc? 
  
Șoseaua începu să trepideze. Din ce in ce mai tare!. Zgomotul asurzitor se apropie amenințător. Rușii! Vai ,Doamne! Acum ce mă fac? Dacă mă văd? Poate chiar m-au și văzut! 
  
Mașini grele, pline cu soldați se deplasau spre Severin, prin satul nostru. Dacă opresc și intră în porumb? Doamne Sfinte! Sunt pierdută! Faruri uriașe îsi roteau lumina în toată zona. Văzui vrejul mare și mă băgai sub el. Am tras frunza cea mai mare pe spate și am stat acolo nemișcată. Inima bătea să-mi spargă pieptul. Îi auzeam pulsațiile în urechi, nu mai puteam respira , eram îngrozită. Auzeam totuși motoarele care rulau cu viteză. Nicio oprire! Asta e bine. Dar dacă? Aveam ochii închiși de spaimă, îi strângeam tare, de teamă să nu cumva să mișc și să atrag atenția! Palmele, sângerande de țepii dovleacului, le înfipsesem în pământul pe care-l țineam în pumnii strânși. Strângeam din pumni , dar și din dinți, ascunsă acolo sub vrejul acela mare, printre rândurile de porumb. 
  
Spuneam Tatăl Nostru și nu mișcam acolo, la marginea porumbului. Tremuram de frig și de frică! Aici era sfarșitul pământului . Deasupra mea începea cerul. Altar de rugăciune! Oare am să mor? 
  
Era război și mintea mea nu putea cuprinde asta! Dacă mă văd rușii, ăsta-i sfârșitul! Niciodată nu m-am gândit eu la vreun sfârșit posibil. La cinsprezece ani, eu visam rochițe ecosez și sandale din pănușe de porumb pe care le împleteam singură și frații mei îmi făceau tălpi din lemn cu un pic de toc. 
  
Doamne! Deasupra mea începe Cerul! De acolo vine speranța! 
  
Așteptam. Dintr-o dată auzii motorul unei mașini care oprește ! Una sau toate ? 
  
Ce prostie ! Ce mai contează , dacă-i una sau mai multe ?! Asta e sfârșitul tău, trebuie să fii conștientă de asta ! Te vor împușca și te vor găsi frații tăi într-o baltă de sânge… Nu mai e nimic de făcut, în curând vei fi descoperită ! Mașinile par să ruleze mai departe, una totuși a oprit ! Poate o iau în jos, spre râu, de ce să urce în porumb ? Se aud voci !! Stai acolo, nu mișca, poate nu te văd ! Dar sunt aici, în porumb ! 
  
Mă ia cu leșin…Pământul se clatină cu mine ! Părinții, frații mei mă țin în brațe, mă învârtesc în hore ritmate, o muzică îmi năvăli în suflet, jucam ritmurile noastre , vesele și săltărețe... Nu ! nu sunt în porumb, ce să caut singură acolo ? nu mă lasă pe mine tata singură… 
  
Cineva se apropie, este în spatele tău, fluieră ! 
  
„Oprește-l Doamne acolo ! Să nu mă vadă !„ 
  
Il simțeai cum vine năvalnic , dând laoparte cocenii cu frunze lungi și roade grele, era un suflu pe care-l simțeai ca pe un crivăț ce îngheață pământul, dar și pe tine, erai un glob de gheață, nu mai puteai mișca, îți înghețaseră și gândurile ! Auzeai cum țurluie acolo, în spatele tău, strângeai pleoapele de parcă în felul ăsta îl puteai opri să te vadă ! Opri fluieratul, doi pași mai făcu, l-ai simțit, deși n-ai fi vrut, te descoperi dându-ți vrejul deoparte, vorbea o voce pe care n-o înțelegeai și nu mișcai deloc, tu credeai că ești un bob de pământ, chiar ai fi vrut așa… 
  
„ девочка!„(1) 
  
„У меня есть сестра, и я спокойно, не видел кто-нибудь... „(2) 
  
Îl auziși cum se întoarce să plece, punându-ți vrejul în spate, să te liniștești… O luă la fugă în jos prin porumb, strigând la tovarășii săi, nu înșelegeai nimic, doar că se îndepărtează… 
  
„ Приходите, ребята, выйти!„(3) 
  
Începu să fluiere , apoi nu-l mai auziși. Porniră mașina și plecară ! 
  
Era de-acum liniște Camioanele trecuseră de minute bune, dar nu eram sigură. Așteptam. Încă nu aveam curaj să deschid ochii. Doamne, îmi făceam eu cruce, ajută-mă ! 
  
Am înțeles într-un târziu că pericolul s-a îndepărtat. Auzisem că intrau rușii in curțile oamenilor și întrebau: ' 
  
„ ДЕВОЧКИ, ВЫ?„(4) 
  
„Нет, не девочка!„5) , răspundeau tații care-și ascundeau fetele prin poduri, în fân și apoi luau scara și o mutau in altă parte. 
  
Cumplite vremuri! Am deschis ochii, cerul era aproape întunecat. Luai dovleacul cu furie și o forță nebănuită îmi dădu putere să-l duc până în curtea casei, peste pârleaz. Îl aruncai și se crăpă. Cu palmele pline de sânge, intrai în bucătăria de vară. 
  
'' Pe mine să nu mă mai trimiteți după dovleci. Niciodată!'' 
  
Mă pregătii de culcare. Deschisei cartea pe care frații mei o lăsaseră pe masă, săptămâna trecută. Victor Hugo, mai aveam de citit câteva capitole. Un rând îmi acoperi gândurile învolburate de spaime încă nedomolite, până ce adormii : 
  
'' Bărbatul se plasează acolo unde se sfărșește pământul . Pentru el Dumnezeu a făcut un tron, să stăpânească ; femeia, acolo unde începe cerul... dându-i un altar'' . 
  
„... acolo unde începe cerul, acolo ...„ 
  
„Acolo unde începe cerul„ . 
  
(1) O fată 
  
(2) Am și eu o soră, stai liniștită,nu te-a văzut nimeni… 
  
(3) Hai băieți, plecăm ! 
  
(4) Aveți fete ? 
  
(5)Nu, nicio fată ! 
  
Florica Patan 
  
octombrie, 2015 
  
Pitești 
  
Referinţă Bibliografică:
MINUTE SUB VREJ / Florica Patan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2868, Anul VIII, 07 noiembrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Florica Patan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florica Patan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!