CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Versuri > Contemplare >  

GEORGE TERZIU, O VOCE LIRICĂ INCONFUNDABILĂ
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
GEORGE TERZIU, o voce lirică inconfundabilă  
 
Poemul lui azi scris miercuri, de George Terziu  

Azi dimineață am desenat pe cer  
Triunghiuri, pătrate şi cercuri  
Soarele străluceşte complice  
Eu ştiu că ştiu ce nu ştiu  
Nimeni nu întreabă nimic  
Sunt pierdut în consoane diverse  
Iar în calendar este miercuri  
Am un gând colorat, ca o tavă  
Luminând diferit în reflexe ciudate  
Triunghiuri, pătrate şi cercuri  
Fac tumbe raţionând ecuaţii  
Ca fluturii-n flăcări de becuri  
Şi moartea priveşte din spate  
Fugiţi de mine, prieteni  
Fugiţi acum, când se poate  
Eu ştiu că ştiu ce nu ştiu  
Dar nimeni nu-ntreabă pe nimeni  
Şi nimeni nu caută să vadă  
Cum moartea priveşte din spate  

Sensuri simbolice și emoționale sunt configurate în ideea de moarte încă din titlu care sugerează scurgerea zilelor una după alta, de „miercuri”, până „azi” și, odată cu ele, noi toți, supuși trecerii. Realitatea morții în destin este transfigurată în imagini geometrice pe cer, „triunghiuri, pătrate și cercuri”, cunoașterea rațională fiind sugerată liric prin jocul verbului „a ști”, imaginea-cheie a poemului: „știu că știu ce nu știu” și, în același timp, percepută ca imperfectă printr-o suită de negații: „nimeni nu întreabă nimic”, natura umană rămânând mereu indiferentă marilor treceri, sau recognoscibil incapabilă să se oprească din marșul ei spre moarte. De aceea , poetul se simte pierdut printre „consoane”, frânturi de alfabet, a căror vibrație joasă lipsită de frenezia vocalelor prefigurează trist durerea stingerii.  

Moartea este considerată un accident în univers , iar complicitatea ludică, dar subtilă a soarelui care „zâmbește complice”— el, eternitatea și noi, efemeritatea, augmentează starea de spirit de melancolie, tristețe adâncă, privind condiția de muritor a ființei umane.  

Mai presus de orice, cititorul implicat în lectură, simte, vibrează profund, la acel suflu liric, volatil precum o boare, ce-i intră în suflet, prin melodia cuvintelor, a frazelor aduse parcă din calendar „într-o zi de miercuri”, de poetul cufundat în gânduri, într-o meditație despre sensul existențial al ființării noastre.  
Din imensitatea cerurilor care par a nu da soluții perceptibile minții, ecuațiile morții, cu „triunghiuri, pătrate și cercuri” , obsedante, „ca fluturii-n flăcări de becuri” sunt proiectate în realitatea imediată și aduse cumva mai aproape, dar tot în legătură cu Cerul, pe verticala razei solare, în reflexiile luminii descompuse în culorile ei magice , ușor stranii, prevestitoare, „pe o tavă”, oglinda în care eul liric distinge și are finalmente revelația privirilor reci ale morții, undeva, peste umăr, în spate:  
 
„Dar nimeni nu-ntreabă pe nimeni  
Și nimeni nu caută să vadă  
Cum moartea privește din spate”  
 
Jocul lui „știu” / „nu știu” („eu știu că știu ce nu știu”), repet, jocul conferă acum conotații tragice sensului vieții noastre, supusă implacabil legilor destinului. Conștiința lirică are o reacție firească, umană, dorind îndepărtarea celor aflați prin prejmă, ca și când fuga ar putea fi o soluție măcar pentru ei, rămânând singur să înfrunte adevărul final. Răzbat sensibil iubirea, încrederea în continuitatea vieții, puterea și curajul de acceptare a trecerii pragului cunoașterii, amintindu-ne de versul eminescian „Nu credeam să-nvăț a muri vreodată („Odă în metru antic) sau, așa cum spunea Nichita Stănescu în „A unsprezecea elegie”, că moare doar cine „știe”, cine se cunoaște pe sine, moartea devenind biletul de călătorie spre nemurire...

Criticul literar Passionaria Stoicescu îl plasează pe George Terziu , în „Istoria literaturii bănățene”, între poeții Ion Minulescu și Marin Sorescu, Șerban Foanță și Vladimir Vîgoțschi, pentru spiritul de frondă, afirmând că „are glas propriu și poezie notabilă”.  
 
Florica Patan, „George Terziu, o voce lirică inconfundabilă”  
Alba Iulia, 5 august 2018  
imagine internet  
Referinţă Bibliografică:
GEORGE TERZIU, O VOCE LIRICĂ INCONFUNDABILĂ / Florica Patan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2778, Anul VIII, 09 august 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Florica Patan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florica Patan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!