CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Opinii >  

Rabindranath Tagore, EU SUNT
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Rabindranath Tagore (7 mai 1861 - 7 august 1941)  
 
EU SUNT  
 
Timpul călătoriei mele este lung;  
 
calea pe care o am de străbătut este fără sfârşit.  
 
Am ieşit pe aripile primei raze de lumină  
 
şi mi-am urmat drumul prin singurătăţile lumilor,  
 
lăsând urma mea pe atâtea stele.  
 
Calea cea mai lungă mă aproprie cel mai mult de tine  
 
şi modularea cea mai întortocheată este tocmai cea care duce  
 
la perfecta simplitate a acordului.  
 
Călătorul trebuie să bată la toate porţile înainte  
 
de a ajunge la a sa.Trebuie să rătăcim prin toate lumile din afară  
 
pentru a ajunge în sfârşit la templul cel mai lăuntric.  
 
Lăsat-am ochii să rătăcească departe , înainte  
 
de a-i închide şi de a spune: Tu eşti aici.  
 
Această întrebare , această aşteptare  
 
se topeşte în lacrimile a o mie de fluvii şi cufundă lumea  
 
sub valul acestei certitudini: Eu sunt.  
 
Viața este figurată metaforic într-o „călătorie” ce se derulează subiectiv, pe de o parte, în coordonate de timp „lung”, dar relativ, în orice caz, îndestulător cunoașterii poetice a sinelui, și, pe de altă parte, în coordonate de spațiu, trasând vizionar liniile carteziene ale aflării punctului idealității sinelui ce se dorește descoperit în acest parcurs liric reflexiv.  
 
Poetul caută răspuns unei întrebări neformulate , dar presupuse, sugerate : „exist ?” El are conștiința inițială a apartenenței la acest univers, ca element constitutiv, într-o viziune de anvergură cosmică : „am ieșit pe aripile primei raze de lumină”, prefigurându-și natura solară, divină, prin naștere.  
 
Pe linia verticală (ordonata), poetul punctează ideea de sideral în existența sa trecătoare lăsând-și „urma prin atâtea stele”, figurând simbolic unicitatea, singularitatea, înălțimea idealului său în univers, dar și dorul de a lăsa „urme”, aspirație general-umană, în fond.  
 
Pe linia imaginară a orizontalei terestre (abscisa), el identifică și marchează punctele recognoscibile existențial : „o cale fără de sfârșit” a cunoașterii și trezirii conștiinței pe trepte înalte, multiplicată în „calea cea mai lungă” spre „tine”, până la a ajunge, oximoronic, de la „cea mai întortocheată” cale, la „perfecta simplitate” a iubirii absolute ce desăvârșește ființa .  
 
Idealul ce trebuie atins, numit simbolic, „poarta sa”, nu a altora, este punctul moral aflat la întretăierea imaginară a realităților configurate simbolic pe orizontala terestră și verticala teluric-astral, transfigurând în cunoaștere poetică „toate porțile” lumii, „toate lumile din afară ”, depărtări și rătăciri sau tatonări în problematica Eului ce accede spre sine, la aflarea „templului” celui „mai lăuntric”, metaforă pentru ideea de complexitate și frumusețe a sufletului, de măreție și mister a ceea ce înseamnă umanitate, gândire umană, știință despre sine.  
 
Poetul are viziunea unui arc de cerc, precum un curcubeu , ce pornește din astral (unde și-a lăsat „urma”) scurgându-se în „singurătățile lumilor”, cercetate și ele, poziționându-se pe această linie și intrând în propriul „templu”, ca moment al aflării / trezirii conștiinței sinelui celui mai înalt, la un moment dat.  
 
Finalul poemului proiectează un răspuns liric în aceeași imensitate a lumii, într-un imagism copleșitor al lacrimilor a sute de fluvii ce scufundă lumea sub valul certitudinii : „Eu sunt”, un adevăr la care poetul meditează îndelung, într-o lume cu lumini și umbre, cu realități concrete și abstracte, cu înălțimi și căderi, cu îndoieli și certitudini. Drumul inițiatic este „fără sfârșit”, iar Poezia rămâne ceea ce a fost : cunoaștere.  
 
Florica Patan, EU SUNT, de Rabindranath Tagore  
 
Alba Iulia, 7 mai, 2018  
 
imagine internet  
 
Referinţă Bibliografică:
Rabindranath Tagore, EU SUNT / Florica Patan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2684, Anul VIII, 07 mai 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Florica Patan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florica Patan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!