CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorisire >  

GâNDURI...
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
GÂNDURI...  
 
Plăcut să rememorez puțin și adevărat , primele amintiri de socializare, apoi de prietenie, un parcurs de viață cu toate miracolele copilăriei și ale tinereții, amintiri pe care le am cu Pușa ; eu aveam trei ani, ea doar doi, când ne-am cunoscut, am început jocul copilăriei, vegheat de mamele noastre și am pornit împreună, să descoperim lumea, pe drumul fascinant al cunoașterii, ca o fugă prin timp, crezând că e un joc!  
 
Locuiam în aceeași casă, în apartamente aflate la etaj, o casă naționalizată ce aparținuse bunicilor ei, ardeleni stabiliți în Pitești, am mai scris despre asta… Peste noi toți trecea, ca un neant sau ca „inundații de foc și incendii de apă”, cum ar zice Emil Cioran, într-un alt context, trecea așadar Istoria, descompusă, când nedreaptă, când indiferentă la idealurile nefalsificate, când arogantă!  
 
Părinții mei veniseră de curând din Râmnicu -Vâlcea, orașul de tranzit între Drobeta Turnu - Severin și Pitești. În acea casă am avut noi, ca și copii, dreptul la fericire, iar părinții noștri, dreptul la rațiune în liniștea aparentă a timpului, ca un prag concret al amărăciunii și al suferinței; în curtea acelei case tata si-a ars cărțile, nu am înțeles decât mult mai târziu motivul, era de ordin ideologic, desigur!însă țin minte limbile de foc ce ieșeau din cărți, nicidecum povești sau altceva, țin minte aerul în care trosnea focul, un aer îmbâcsit de spaime, ca o suspendare în triumful final al tăcerii!  
 
Am crescut umăr la umăr, ne-am scufundat pașii adânc în iarba din zăvoiul de pe marginea Argeșului, am mers desculțe, ne-am prăjit la soare, ne-am așezat pe spate în același Argeș, pe atunci limpede și curat ca și înaltul cerului, senin și nepătat la rându-i; am respirat aerul tare al iernilor, la săniuș, am gustat miresmele verii și, mai ales, ale toamnei mustind de belșugul poamelor coapte; am mers la aceleași școli, la aceleași olimpiade de română, pe nivele de ani diferiți, ne-am format, cam în aceleași direcții, eu franceză, ea, engleză, parcă fuseserăm sub aceeași umbrelă la împărțirea norocului...  
 
Ea a rămas în Pitești, eu am plecat, dar nu de tot, pentru că sufletul jumătate mi-a rămas acolo, pe coridoarele lungi ale unei case cu patru intrări două la parter și două sus, pe scări exterioare, cu glasswanduri închise și salon pe al cărui parchet jucam „statuia”, cu aromele de cozonac făcut când de mama, când de tanti Sofia, bunica ei. Și multe alte bunătăți care doar în acea casă se făceau, era un cult pentru sărbători, când eram cu toții o singură familie!  
 
Casa nu mai este, nici bunicii fetei cu ochii cât năstureii, cu petale albe în palme și inima , un mic diamant de bunătate , din care mereu răsar veselia, prospețimea absolută a zilei de azi și de mâine, încrederea neclintită în energiile bune, înalte! și dăruirea, și farmecul ei desăvârșit , și gingășia și exuberanța gesturilor, atenția deosebită pentru cei apropiați, cumințenia aceea așezată, dar și rafinamentul unui spirit cultivat!  
 
Nu mai sunt nici părinții noștri, alte timpuri respirăm, noi ne vedem foarte rar , dar gândurile ne unesc într-o inseparabilă prietenie. La mulți ani, Pușa! Nu știu ce faci în acest moment, ți-ai schimbat ultima adresă, te-am căutat… Te găsesc doar în vis…Sper că ești bine, că nu ești singură…  
 
Sigur că știi că mă gândesc la tine, așa cum mă gândesc la fratele meu, și gândurile ajung! Și te găsesc… La mulți ani! Și azi și mâine și în Săptămâna Prieteniei și în fiecare zi!  
 
Florica Patan, GÂNDURILE AJUNG...  
 
Alba Iulia, 20, septembrie, 2017, în Săptămâna Prietenilor din copilărie.  
 
Referinţă Bibliografică:
GâNDURI... / Florica Patan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2455, Anul VII, 20 septembrie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Florica Patan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florica Patan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!