CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

ABECEDARUL LUI CREANGĂ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
ABECEDARUL LUI ION CREANGĂ 
  
ATHENAEUM„ , Asociația Oamenilor de Știință, Artă și Cultură din România, reeditează „ABECEDARUL LUI CREANGĂ„ la 22 mai 1990,la Tipografia „Publiturism„ -- București, după un exemplar aflat în Biblioteca Academiei Române. cu scopul de a restabili legăturile cu frații români de pretutindeni și universalizarea valorilor spiritualității românești. 
  
Este vorba de METODĂ NOUĂ de SCRIERE ȘI CETIRE PENTRU USULU CLASEI I PRIMARĂ, de INSTITUTORII I. CREANGĂ, C. GRIGORESCU, G. IENĂCHESCU, N. CLIMESCU, V. RECEANU ȘI A. SIMIONESCU. Aprobată și adoptată de Ministeriulu Instrucțiunei Publice și alu Culteloru. EDIȚIUNEA A DOUA, IASSI,Tipografia H. Goldner, 1868. 
  
ABECEDARUL învățătorului ION CREANGĂ era menit să-i deprindă pe copii cu grafia latină, după ce el însuși buchisise literele slavone ale ceaslovului de grai românesc. 
  
Pentru o scriere și citire fluentă, am adoptat limbajul contemporan, exemplificările fiind conforme grafiei acelui timp. 
  
Abecedarul este structurat în trei părți. 
  
PARTEA I. În josul paginii există însemnări privind metoda de predare - învățare, numită „Modul de prelegere„. Acesta constă în faptul că învățătorul rostește sunetul, elevii repetă împreună. Apoi învățătorul scrie la tablă literele respective, iar elevii, pe tăblițele lor. Se formează cuvinte din două sau trei sunete, se rostesc separat, apoi legate. 
  
Sunt 10 LECȚII. Litere mici de mână și de tipar, în șir alfabetic 
  
a) --a, b, c, d, e, f, g, h, i, j, l, m, n, o, p, r, s, t, u, v, z, (ă, e cu căciulă), ( a, e, i, , cu accent circumflex), d, t, s, cu sedilă. 
  
b) -- vocale, a, e, i, o, ă, e cu accent circumflex. Ex. ensuși , citit '' însuși'' 
  
c)consoane (consone) și 
  
d) cifrele 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8,9. 0. 
  
LECȚIILE 11 --23 cuprind : cuvinte terminate și începute cu consoane, sunt introduse în enunțuri de cinci, șase cuvinte și elevii sunt învățați să le distingă după pauzele din vorbire și să le numere. 
  
Ex. Nu mă joc în colb. /5 cuvinte . 
  
Nu cred în vis./ 4 cuvinte. 
  
Grupurile de consoane gr , sc , pr , tr, bl, trec in silaba a doua -- neagră, ească, capră, intră, umblă . Iar tr, pr, pl , sl , sn , st , sp sunt nedespărțibile -- trec , praf , plus , slab , snop , stup , spin. La fel , grupurile gl , pl , șt , gr , vr, precum și str , scr, spr. 
  
Se formează deprinderi prin întrebări și exerciții. 
  
Ex.1.paiu , plaiu , scaiu grupul „iu„ sunt , spune autorul „numai jumătate de sonu„ 
  
Ex 2. grupurile ce, ci ge, gi Ex. -- Text de tipul -- „Mergi la noi? Nu, că amu de scrisu. Eu pot să scriu cinci deci și cinci( 55). Ce dici?„ 
  
PARTEA a II-a. Cuprinde cuvinte de mai multe silabe. Consoane nedespărțibile si despărțibile : r-t , l-p , n-t , grupurile io și iu -- cioc , ciudat , ie și ia --miere, iară , eau și iau -- 
  
ex.) diceau și pipăiau. // pag. 31. Aplicațiile sunt exerciții de identificare a numărului de propoziții dintr-un text dat, apoi numărul de cuvinte și numărul de silabe din fiecare cuvânt. 
  
De asemenea, abecedarul cuprinde exerciții privind scrierea unor cuvinte care „„se citescu întru una, dar se scriu despărțite seu printr'o liniuță orizontală -- seu printr-un apostrof ( ' ). Ex Du- te la locu ! Ie-ți cartea și citesce! 
  
Dă-mi pace! 
  
Mi-amu făcutu unu smeu ! 
  
Fă-ți mai bine un caietu pentru scrisu. 
  
Dusu-te-ai ieri la școlă? ( o cu accent ) 
  
M'amu întelnitu cu profesorulu teu și mi-a spusu că astă-di n-ai sciutu lecțiunea. 
  
Vedi decă te-ai jucatu cu smeu și te-ai dusu la vie? 
  
Lepădă lenea, fă-te bravu și harnicu. 
  
Capitolul se termină cu texte, în versuri , dar și în proză. propuse pentru aplicații -- Paserea , Albina și Porumbița , Corbulu , Cântecu Vechiu. 
  
PARTEA a III-a. Cuprinde : 
  
Istoriore morale 
  
Fabule 
  
Poesii 
  
Proverbe 
  
Exemple :Tata și copilulu seu 
  
Greierul și furnica 
  
Limba românească 
  
Patriea mea 
  
Sănătatea este cea mai scumpă comoră 
  
Mere putrede și mere bune 
  
Animale domestice 
  
Împărțirea timpului 
  
Plugușorulu 
  
Primă- vera 
  
Rândunica. 
  
În partea a III-a, în final, se reproduc „Alfabetulu cirilicu în comparațiune cu celu Românu”, apoi un ”MANUALU DE RUGĂCIUNI” și „TABELA”, cu adunarea și scăderea, înmulțirea și împărțirea, precum și „Tabela de înmulțire a lui Pitagora”. 
  
Florica Patan, ABECEDARUL LUI CREANGĂ 
  
Imagine internet. 
  
Referinţă Bibliografică:
ABECEDARUL LUI CREANGĂ / Florica Patan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2440, Anul VII, 05 septembrie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Florica Patan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florica Patan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!