CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fictiune >  

ORDINUL
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
ORDINUL

Erai cea mai mare dintre surori, în clasa a XI-a, când s-a prăpădit bietul vostru tată. Rămăsese cu patru copii, el singur să vă crească, după moartea prematură a mamei voastre. Și a făcut-o bine până în acea zi nefastă, când a căzut de pe stâlp... Era linior, lucra în telefonie pe vremea aceea. A trecut ceva timp...  
 
Erai mai mare decât mine doar cu un an, atunci când ai preluat tu cârma „corabiei„ , aveai doar șaptesprezece ani... A trebuit să renunți la studii și să încerci să te angajezi. Erai minoră, era aproape imposibil și tu știai asta.  
 
„ Eu vreau să știți că trebuie să-mi îngiijesc fratii și am nevoie de un loc de muncă, aici, la dumneavoastră, că știți foarte bine că mamă nu mai aveam când tatăl meu, angajatul întreprinderii dumneavoastră, a avut un accident de muncă și am rămas ai nimănui „ .  
 
Așa încercai tu să convingi pe Domnul de la Serviciul Personal să dispună angajarea ta. Știai că trebuie să vorbești , orice, numai să nu plângi, aveai destule de spus, erai tare chinuită, dar matură.Trebuia să te faci înțeleasă, să convingi și , dacă era nevoie, să treci prin ziduri , până la Directorul cel mare, care sigur știa cazul lui Silviu Dima, tatăl vostru.  
 
„Fratele cel mai mare , spuneai tu, tocmai s-a căsătorit, dar cumnata noastră nu vrea să știe de noi, eu nu aveam palton, tata n-a mai apucat să-mi cumpere… Cel vechi rămăsese mic și-l dădusem Caterinei, sora mai mică. Așa că bunul meu frate , Mihai, mi-a cumpărat unul ieftin, dar bun, n-am putut să mă bucur de el, că i l-a trebuit cumnatei, care făcuse mare gălăgie!„  
 
L-ai dat jos de pe tine și i l-ai dat ei...  
 
Cum - necum ai reușit și cererea ta s-a aprobat și ai fost angajată pe un post de telefonistă, ai „tras„ la manivela aceea opt ore pe zi, undeva într-o comună în apropierea orașului nostru, ți-ai crescut frații, i-ai pus pe picioarele lor și ți-ai continuat și terminat cu bine studiile.  
 
Apoi te-ai apropiat de casă și a început să-ti fie cât de cât mai bine. Erai tare frumoasă, norocul începea să-ti surâdă și ție.  
 
Ne-am întâlnit prima dată la un eveniment nefericit , înmormântarea fostului Director care te-a angajat , ai plâns și ai spus acolo povestea ta și a fraților tăi rămași orfani, ți-ai amintit că , totuși, cineva, cu totul mefient, încercase să -ți zădărnicească angajarea… însă Domnul de la cadre , care sprijinise cererea ta la Direcțiune, a spus, punând capăt discuțiilor în favoarea ta, că în acest caz, decizia e dată și că „ordinul se execută , nu se discută ! „  
 
*  
 
Domnul de la Cadre... era tatăl meu.  
 
Florica Patan, ORDINUL  
 
Referinţă Bibliografică:
ORDINUL / Florica Patan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2439, Anul VII, 04 septembrie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Florica Patan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florica Patan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!