CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fictiune >  

PROFILUL MEU
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
PROFILUL MEU  
 
N-am vorbit niciodată despre mine…. Încep cu „Am fost…” și rândurile de mai jos îmi par o infuzie de realități trăite în culorile florilor de câmp, nu foarte aprinse, ci tocmai așa cum le-a lăsat Dumnezeu, în echilibru și armonie, uneori în contraste ale dualității noastre ancestrale, așa cum sunt binele cu răul sau albul cu negrul ce nu se pot combina în cenușiu.  
 
***  
 
Am fost prea încrezător, ca să nu mă așez pe traiectoria sigură a reușitei doar cu imperative practice, categorice sau ipotetice, prea sigur de mine și de adevăr, ca să mai observ nimicnicia, sufletul corodat de ea, prea mândru am fost ca să-mi exprim sentimentele ce definesc tristețea, supărarea, ori îngrijorarea. Am fost prea drept, ca să mai fi fost atent la răutățile din jur, crezând că, dacă eu sunt corect, toți sunt la fel, prea modest am fost ca să acced inaccesibilul, și netemător, nu mi-am trădat sufletul, am fost prea sentimental , ca să nu pot ierta, prea implicat, atent doar la rosturile mele, ca să observ ritmurile altora. Nu mă preocupau...  
 
Am fost prea timid cu vremurile, prea reticent cu lumea și problemele ei, ca să fi deschis ușa vreunui succes imediat, nu mi-a trebuit nimic în plus, am crezut în mine și în dreptate, n-aveam nevoie de glorie, nici de nemurire, și prea sigur, am fost prea blând, ca să fi trecut pe versantul durității .  
 
Am fost prea trist, ca să iau decizii care să-mi reducă anxietatea din adâncul tumultuos al ființei mele. Am fost prea solar, prea luminos ca să caut febril culmile bucuriei ori ale virtuților unui peisaj sufletesc cu dor de adevăr, bine și frumos. Le aveam în mine...  
 
Am fost prea bun, ca să nu te fi iubit cu toate complexitățile tale, chinuit de sensibilitățile tale absurde, prea înțelept, ca să nu te fi înțeles, prea atașat, ca să nu am bunăvoință, compasiune, toleranță, tot! Nu am idee câtă răbdare crezi tu că am avut, dar am încercat. Și toate veneau peste capul meu ca o furtună ce răstoarnă edificii, ca ape ascunse ce prăbușesc maluri înverzite.

Am fost prea iubitor, măreț în pozitivitatea mea și în compasiunea pentru oameni... Am fost prea sincer, ca să nu fi fost încrezător…Am fost prea binevoitor, prea bine intenționat, prea curat în gândurile mele, niciodată revanșard.

Am fost moral, am fost și vicios, prea nestăpânit și prea exuberant, luând mereu partea bună a lucrurilor, am fost bătăios când nu mai rezistam presiunilor, prea nepriceput am fost, ca să nu fi căutat în zadar fericirea și prea atent, ori mult prea adânc ancorat în propria-mi structură, pentru a nu fi observat armonia din mine, toleranța, echilibrul și rigoarea de om matur, conștiința de sine. Mi se păreau firești.  
 
Am fost indulgent față de dizarmoniile din jur, dar aspru cu mine, niciodată nu am făcut pasul înapoi, i-am protejat pe toți. Erau ai mei. Am reușit să mă deschid ca un trandafir dăruit lumii. Am fost prea demn, prea rațional, am avut o voință liberă, am făcut distincția dintre bine și rău. Am fost respectat, am dat respectul meu semenilor, fără obligații, scopuri ascunse ori interdicții.

Am fost iubit transcendând înaltele trepte ale infinitului, chiar dacă doar pentru o clipă! Am fost prea însetat de fericire. Am fost poate prea grăbit... Și încă prea calm, prea vesel, prea prietenos, prea fermecat de sublimul vieții, ca să nu fi iubit oamenii, cerul, muntele și marea...Am fost poate prea copilăros în jocul morții, încrezător în forța vitală , neștiutor de frică și încă prea crud , prea verde, ca să supraviețuiesc entităților morții, am fost prea tânăr, ca să mor în luna lui mai!  
 

Florica Patan, PROFILUL MEU  
 
Alba Iulia, 2017  
 
Referinţă Bibliografică:
PROFILUL MEU / Florica Patan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2431, Anul VII, 27 august 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Florica Patan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florica Patan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!