CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Copii >  

ȘI...IUBIREA?
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
ȘI... IUBIREA?  
 
„Nora, eu vreau să-ți spun ceva... „ , așa-și începe , de regulă, relatările. Și continuă, așezându-se în balansoarul ei căutându-și un canal cu desene animate .  
 
„Buni (cealaltă) i-a cumpărat Feliciei un caiet cu abțibilduri cu sclipici...”  
 
”„A ! da? Foarte frumos” zic , neințelegând exact sensul. „ Ai vrut și tu?” îmi făcu semn cu capul că da!  
 
„Trebuie să fii înțelegătoare, tu ești mai mare și ai destule abțibilduri...”  
 
„Da, da' ale mele nu au sclipici...”  
 
„Mai bine hai să cântăm, „Pomme de Reinette et pomme d 'api„ e bine?„ Și cântăm noi două până ne oprim la Mihail , cu „Mă ucide ea”. L-am văzut la tv. doar o dată , dar, dacă vreau, mi-l fredonează ea, că-l știe...  
 
Oana este în clasa întâi , citește și scrie , învață engleză și germană la școală, un pic de franceză cu mine acasă și mai folosește, uneori , degetele în loc de socotitoare , doar ca să fie sigură ! Ea fredonează și-și mișcă umerii în ritmul melodiei „Mă ucide ea, / Îmi bate inima...” Eu ascult atentă, să înțeleg mai bine „Mă ucine ea / Îmi bate inimba...”  
 
„A ! Super, dar ce înseamnă „ucine„ și „ inimba„ ?„ Ridică din umeri și dansează mai departe, apoi se oprește și-mi explică „Așa zice el ... oh,yeah!”  
 
Ok... Când a învățat să citească ceasul, Oana a aflat ce e cu jumătățile și cu sferturile și a hotărat că întregii sunt mai clari, mai rotunzi, mai luminoși . Mai bine o oră întreagă, decât un sfert, nu? Și din două jumătăți faci un întreg, nu-i mare scofală...Două jumătăți de oră, fac o oră întreagă și 24 de ore fac o zi , care poate fi lundi, mardi , mercredi ...!  
 
Raul , fratele mai mare al Oanei , învață la școală morfologie și sintaxă , dar și Oana le-a „prins” din mers. M-a întrebat doar ce este „ sustantivul” . Forma corectă e „substantivul„ zic eu și aleg varianta cea mai simplă , definind : „Tot ce se vede și se poate pipăi este substantiv” . Deci „masă, covor, scaun, televizor, calculator„ sunt substantive. S-a bucurat Oana și a numit mai toate substantivele din casă în romană și-n franceză, în engleză și-n germană . Apoi, rotindu-și ochii în cap, a avut o întrebare mai subtilă. „Și... iubirea?”  
 
„Și iubirea...„ „Substantiv!” zic , într-un târziu , prinsă în capcană.  
 
„Nu , nu e bine ! Să-l întrebăm pe bunicu' de la Micești!”  
 
„Hai, lasă, că el nu știe substantivul !”  
 
„Ba da ! el știe TOA-TE substantivele !”  
 
„Păi cum așa? eu nu cred...” Mă lămuri apăsând cuvintele, cu mândrie :  
 
„El a fost fotbalist !” Și, văzând că nu m-a convins, adăugă , țuguindu-și buzele : „Și ju-de-că-tor !” „A avut ciocănel pe masă , la Apel , eeeeh !”  
 
Și iar ridică sprânceana , în starea pură a contemplației : „Să vedem și să pipăim ... cerul!”  
 
Era o seară diamantină. O seară misterioasă...  
 
Apoi prinse în pumn o stea și o băgă in buzunar !  
 

Florica Pățan, ȘI...IUBIREA?  
 
Alba Iulia, 2015.  
 
Referinţă Bibliografică:
ȘI...IUBIREA? / Florica Patan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2344, Anul VII, 01 iunie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Florica Patan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florica Patan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!