CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorisire >  

BOMBOANA DE MENTĂ
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
BOMBOANA DE MENTĂ  
 
Am rămas cu foaia aceea pe care era scris numele ei, ținând-o strâns în mână multă vreme, de parcă era ultimul fir ce mă lega de realitate. Ca și când acolo ar fi o parte din însăși Ființa ei, ca și când foaia aceea mi-ar aduce-o înapoi. Aveam niște mici însemnări, puse acolo la repezeală, de aceea o păstrasem. Încremenesc în amintiri și în senzația prezenței ei, în umărul meu…Transcriu și o pun deoparte. Dar nu mă îndur s-o arunc. Cum să-mi arunc sufletul?  
 
Elisabeta... Era de aceeasi vârstă cu cealaltă Elisabeta. Regina Angliei. Era cumva mândră că purta același nume. Mereu ne povestea despre Regină, acum îmi amintesc o poveste din tinetețea ei, când, Prințesă fiind, Elisabeta l-a convins pe tatăl său să contribuie și ea la efortul de război, în cea de-a doua Conflagrație Mondială. Astfel a aderat la Women' s Auxiliary Service cu nr.. 230873 și a fost instruită ca mecanic de locomotivă. Copleșitor pentru noi să aflăm astfel de detalii istorice...

Revenind, știam că amândouă împlineau o anumită vârstă, una după alta, vreme de mai bine de optzeci de ani. Mai întâi mama, apoi Regina. Și o dată cu Regina era din nou ziua ei! Mai sărbătoream încă o dată . Și tot așa 60, 70, 80 de ani. Mai întăi Elisa, cum i se spunea mamei și apoi Regina. 87, 88, 89 de ani...  
 
Amândouă au o statură dreaptă , distinsă, regală. Pentru că Elisa are prin natura ei, de la Dumnezeu, un aer de noblețe și distincție , un rafinament al gesturilor, indiferent de situație, oricât de complicată ar fi .  
 
Și amândouă au tot timpul o bomboană de mentă în poșetă.  
 
Într-o zi mi-a povestit o întâmplare de-a Reginei pe care o citise ea pe undeva. „La masa regală au dat pește . S-a pus în fața fiecărui mesean câte un bol cu apă pentru a-și clăti degetele, la urmă. Unul dintre meseni, care nu știa protocolul, a luat bolul și a sorbit o gură de apă. Situație jenantă! Atunci Regina Elisabeta și-a luat propriul bol și a băut și ea o gură de apă de acolo. În felul acesta , atât de inspirat, a depășit momentul!”  
 
Prezență de spirit, un anume simț al realității, o intuiție care n-a dat greș niciodată sunt trăsături remarcabile ale Elisei, o persoană acomodată vieții într-un mare oraș, cu toate că venea dintr-un sat de lângă Turnu-Severin, cu o structură complexă, fără studii prea înalte, dar autodidactă, cu un limbaj îngrijit, literar, rod al lecturilor, atentă mereu să-și lărgească orizontul, dotată excepțional intelectual și cu talent artistic recunoscut în broderiile și tricotajele ei, pentru că iubește Frumosul, și-l creează din orice, croșetându-și parcă propria poveste…  
 
Și totdeauna ia deciziile cele mai bune. În copilăria mea, de exemplu, ea a fost cel mai bun medic pentru noi, copiii ei. Îi trebuiau o zi, două și ne punea pe picioare, doar ea știa cum. Și acum , la aproape 90 de ani, are opinii sănătoase despre ceea ce se numește „corp uman„ . Care trebuie ajutat în mod natural. Fără medicamente . „Dacă azi m-a durut stomacul, spune ea, mâine beau foarte puțină apă, dar nu mănânc nimic! asta însemnând ab-so-lut ni-mic. Și trece! Simplu!”  
 
E mereu implicată, are o forță de persuasiune rară. Trăiește, parcă, o vrajă a căutării inaccesibilului, găsește soluții și învinge orice obstacole. Este extrem de iubită și admirată și acum, așa cum a fost mereu, la serviciu sau în contextul social în care și-a făcut remarcată propria carismă, ivită dintr-un patrimoniu genetic unic.  
 
Găsesc în poșeta mamei o bomboană de mentă. O pun la loc și adaug acolo aceste gânduri scrise, pentru că nu pot să le rostesc : „Azi a fost ziua Reginei. Doar a ei... ”  
 
Florica Patan, BOMBOANA DE MENTĂ  
 
Pitești, 21 aprilie 2o16.  
 
Referinţă Bibliografică:
BOMBOANA DE MENTĂ / Florica Patan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2303, Anul VII, 21 aprilie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Florica Patan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florica Patan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!