CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Amintiri >  

TU POȚI!
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
TU POȚI !  
 
Visele, de cele mai multe ori, nu sunt explicite și încercăm să le aflăm sensurile… Ce ar putea însemna zborul din copilărie, altceva decât creșterea ? Dar zborul salvator dintr-un pericol ? Aici ar putea fi , prin trăirea emoțională extrem de intensă a visului, lupta organismului cu vreun pericol cuibărit cumva în noi și rezolvat prin zborul din vis.  
 
Este acel vis care ne transmite mesajul pozitiv de reușită și care ne insuflă încrederea în propriile forțe, în subconștient mai întâi și inconștient, acolo unde-L avem pe Dumnezeu însuși, care face ca inima să bată, plămânii să respire, într-un cuvânt să viețuim, firesc, natural, fără efort conștient, impus de voință.  
 
Așadar existența, în complexitatea ei, ne oferă situații pe care corpurile noastre subtile, fizic, eteric, astral și mental le rezolvă prin puterea pe care în mod obișnuit o numim conștiință.  
 
Alteori visele ne confirmă o convingere sau alta, printr-o persoană la care noi ținem și care devine vocea conștiinței noastre. Acelea sunt visele care n-au nevoie de interpretare, ele sunt îndemnuri, ordine venite în sinele noastre cele mai înalte.  
 
*  
 
Nicolae , bunicul din partea tatălui, se stinsese de mult...Eu nu l-am cunoscut. În schimb am cunoscut-o pe bunica paternă, Ana. Era , mi se părea , foarte bătrână și nu mai vedea. Avea glaucom, inoperabil. Cred că e o afecțiune foarte grea ! Ea se descurca oarecum prin casă și chiar prin curte, doi pași , strictul necesar. Zărea vag lumina becului ...O punte spre lumea exterioară ... Pe care o percepea prin auz , miros , pipăit. Așa m-a „văzut„ și pe mine . Mi-a zâmbit...Iar tata îi punea câte o bancnotă mai mare între degete, când plecam.  
 
Noi locuiam în alt oraș , la câteva sute de kilometri , așa că o vedeam foarte rar. Ea stătea împreună cu Margareta , fiica ei, sora mai mare a tatei . Într-o zi, tata primi telegramă că Ana s-a stins... Si așa am pierdut-o, înainte de a apuca să petrec mai mult timp cu ea , să-i spun că o iubesc , să-i ofer măcar un ceai cald sau să ne plimbăm și eu s-o țin de braț.  
 
În tinerețea lui, tata a fost, la un moment dat , foarte bolnav. Chiar nu mai credea că scapă. Era căsătorit, ne avea pe noi mici și niciun tratament nu-l tămăduia. Intr-o noapte, o visă pe Ana, mama lui, aflată acolo departe, încă în viață . Prin forța sa interioară, îi susținuse pe toți și făcuse oameni din ei - Maria, Aristița, Margareta și apoi băieții, Toma și George. Băieții erau mai mici, iar surorile mai mari au fost cumva ajutoarele mamei Ana.  
 
În vis, Toma îi spunea mamei sale că este la capătul puterilor, că nu mai găsește o cale ... Atunci ea se ridică , îl apucă de pieptul cămășii , îl trase din pat și-l puse în picioare în mijlocul camerei. „Ridică-te , că poți !„ Era un ordin. Nimeni n-a contrazis-o pe Ana vreodată... Că ea a avut dreptate și de data aceasta, o dovedește faptul că Toma a părăsit patul de suferință, cu voință și un tratament bun, la București. Visul i-a transmis acele energii de care avea nevoie, nădejdea că se poate însănătoși, că poate să lupte pentru viață !  
 
Și, peste ani, când ambii săi părinți se stinseseră, Toma încă obișnuia să meargă în orașul natal, la mormântul lor. Doar o dată pe an. Atât putea. Mai erau acolo Margareta , în casa părintească și George, căsătorit. A fost și anul acesta. Dar , de data asta, ceva i-a displăcut tatei și a venit acasă neîmpăcat. I-a povestit și Elisei, mama noastră. Timpul a trecut, o lună , două și iată că Ana i s-a arătat din nou în vis.  
 
„Toma! Tu să faci acolo, la mormânt, o cruce durabilă! Ai vazut-o pe cea veche, nu mai merge!”  
 
Încercă Toma să explice că el e departe, că are doi copii, greutăți...  
 
„Să facă George„ , încercă din nou în visul său Toma, cu vocea stinsă, abia șoptită în fața mamei sale. „ El este acolo, aproape, nu are copii...„  
 
„Nu , Toma ! Tu să faci ! Tu poți !„  
 
Era ultimul ordin. „Tu să faci !„ Și a făcut.  
 
Florica Patan , TU POȚI !  
 
Pitești, septembrie, 2015  
 
Referinţă Bibliografică:
TU POȚI! / Florica Patan : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2256, Anul VII, 05 martie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Florica Patan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florica Patan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!