CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Amintiri >  

MĂRȚIȘORUL MEU
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
MĂRȚIȘORUL MEU  
 
1. POLICE  
 
Când am intrat prima dată în clasa voastră, erați niște prichindei de vreo opt ani, în ciclul primar, care începeau studiul limbii franceze . Cu mine. Într-o zi, m-ați rugat să vă desenez la tablă o mașină de poliție, eu am desenat un fel de mașină cu patru roți și am zis că e de poliție. Eram în perioada introductiv-orală, totuși am scris pe ea POLICE, spre uimirea voastră care credeați că am greșit și că trebuie POLIȚIA, ce-i aia POLICE?  
 
2. MĂȘTILE  
 
În clasa a IV-a, la final, ați făcut un spectacol la Casa de Cultură . În program, și o scurtă dramatizare în limba franceză, cu animăluțe. Costumația era simplă : fiecare era reprezentat de câte o mască de carton, pe care o purta pe față : elefant, leu, maimuță, pisoi, crocodil, cocoș, cam așa ceva. La sfârșit, am făcut poze, bineînțeles purtându-vă măștile . Privind acum pozele, nu mai știu cine era crocodilul , cine era cățelul sau cine era leul ? Atunci știam, de ce n-oi fi scris pe spatele pozei, pentru amintire? ?  
 
3. D.L GOE  
 
Când ați intrat într-a V-a, am primit clasa voastră în calitate de dirigintă, plus catedra de limba română, cam opt ore pe săptămână, fără să mai socotim activitățile extrașcolare. Îmi amintesc de faptul că am ieșit din nou pe scenă cu o piesă, „D.l Goe”, chiar o fetiță jucându-l pe Goe. A fost magnific, părinții au făcut poze care v-au surprins în mare vervă… Abia la sfârșit mi s-a spus că eroul principal, fetița deghizată în Goe, are febră, e răcită ! Era un sacrificiu de mare artist, dăruit scenei , dar și clasei sale! De atunci, am început să lucrez cu titulari și dubluri… Eram și eu la începuturi, cu teatrul...  
 
4. OLIMPIADA DE ROMÂNĂ  
 
Pe parcursul gimnaziului, am participat la toate Olimpiadele de Limba Română, cel puțin la fazele pe oraș, aproape cu jumătate din clasă… Câștigam cam tot ce se putea, apoi mergeam cu unul la fazele pe județ. Calificarea aceasta însemna locul I, pe oraș. Ceilalți, care nu concurau la română , se duceau la matematică, sau la concursuri sportive, sau erau buni actori, recitatori, ori soliști în corul școlii. Ba chiar, câțiva dintre voi erați foarte buni în două, trei direcții diferite : română, dar și matematică, plus un talent la muzică sau teatru !  
 
5. MECIUL DE FOTBAL  
 
Prin clasa a VII-a , a VIII-a, m-ați invitat la un meci de fotbal, cu o clasă paralelă, era o semifinală sau chiar finală… Stăteam pe margine, am primit o minge în vârful capului, la un șut- centrare. Am văzut câteva steluțe atunci. Dar mi-a plăcut. Am câstigat meciul ! În legătură cu fotbalul, nu-mi amintesc prea bine, obișnuiați să antrenați și fetele, formând echipe mixte ? Doar voi puteați face asta !  
 
6. SERATA CULTURAL-DISTRACTIVĂ  
 
Ne plăcea să ne întâlnim după ore, foloseam orice prilej s-o facem. Pregăteam o serată de recitări sau puneam în scenă scurte dramatizări, grupul coral era gata în orice moment, așa că nu era greu să organizăm activitatea, care se termina cu dans. Și cine mai știa să se bucure ca noi ? Cele două ore treceau ca vântul și ca gândul !  
 
7. 1 MARTIE  
 
Nu știu alt dascăl să fi fost așa răsfățat cu ghiocei de 1 Martie ca mine ! În ei eu vă vedeam pe voi toți elevii mei, de la toate clasele, gingași, delicați, frumoși, primăvărateci, curajoși, inocenți… Dar nu spuneam, eram un fel de zbir ! Dar nu e târziu nici acum, căci pentru mine, ați rămas la fel și veți rămâne definitiv așa în memoria și inima mea. Vă port o caldă amintire și rândurile acestea sunt mărțișorul meu pentru voi, mă refer aici la toți foștii mei elevi, din toate clasele! Însă amintirile se vor derula pe rând...  
 
8. Aproximativ 2.200 de ORE  

Privesc ultima noastră fotografie de grup, la finele gimnaziului. Am semnăturile voastre pe verso și o însemnare. Știu că sunteți răspândiți prin toate colțurile lumii și că sunteți realizați. Sunt fericită pentru voi și vă urez astăzi, 1 Martie, o primăvară frumoasă, cu sănătate, șansă deplină în viață, multe bucurii, fericire și prosperitate ! Însemnarea voastră e unică, pentru că doar la voi am predat șapte ani și v-am fost și dirigintă : română, franceză, latină. Mult ? Puțin ? A fost o urcare, ca ascensiunea pe un munte, ca o traversare înot, fără oprire, a marei noastre formări ca oameni, uneori obositoare, acablantă, cu restricționări impuse sau autoimpuse, dar am reușit și a fost frumos ! Însemnarea voastră era scurtă : 2.200 de ore. De zbor. Împreună !  
 
Florica Patan, MĂRȚIȘORUL MEU  
 
Alba Iulia,1 Martie, 2017  
 
Referinţă Bibliografică:
MĂRȚIȘORUL MEU / Florica Patan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2252, Anul VII, 01 martie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Florica Patan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florica Patan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!