CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Analize >  

CUNOAȘTERE POETICĂ în „ALTĂ MATEMATICĂ„ de Nichita Stănescu
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Florica Patan : CUNOAȘTEREA POETICĂ în „ALTĂ MATEMATICĂ„ de Nichita Stănescu  
 
Nichita Stănescu ''un poet care nu seamană decât cu el însuși'' (Eugen Simion) propune un joc ''altă matematică'', figurată la nivel simbolic, prin suprapunerea limbajului matematic specific operațiilor aritmetice, cu însăși ființa celor doi îndrăgostiți, efectul fiind crearea unei stări contemplative, inducerea grației poetice în sufletul și conștiința cititorului însetat de lirism.  
 
Poemul este structurat în trei strofe: în prima strofă, poetul intră într-un joc formal neomodernist , al verbului „a ști„ , cu varianta afirmativ / negativă „știm / nu știm„:  
 
„Noi știm că unu ori unu fac unu / dar un inorog ori o pară / nu știm cât face / Știm că cinci fără patru fac unu / dar un nor fără o corabie / nu știm cât face„  
 
Dacă știm că „ unu plus unu fac doi„ și că „opt împățit la opt fac unu„, conform gândirii raționale, o altă matematică ar trebui, poate, descoperită pentru a pătrunde în suprasensibilul care ne fascinează pe noi toți , dar nu avem acces la el în mod logic, rațional, și care este sugerat prin absurdul asociațiilor :  
 
„dar un munte împărțit la o capră / nu știm cât face„ nici „eu și cu tine nu știm, vai, nu știm cât facem„.  
 
Metrica, mai scurtă, din strofa a doua, asociațiile inedite de cuvinte: ''plapumă'', ''iepure'', ''varză'', tramvai'', ''conopidă'', precum și ritmul alert, pe nerăsuflate, din strofa a doua, induc ,mai întâi, trăiri nedefinite, într-o lume ce pare cu totul confuză, pentru ca apoi sentimentul statorniciei, al cunoașterii, să aibă altă intensitate :  
 
„Ah, dar o plapumă / înmulțită cu un iepure / face o roscovană, desigur, o varză împărțită la un steag / fac un porc, / un cal fără un tramvai / face un înger, / o conopidă plus un ou, / face un astragal… Dacă în univers totul este în transformare, în viziunea poetului cuplul de îndrăgostiți rămâne neschimbat , prin iubire : „Numai tu și cu mine/ înmulțiți și împărțiți/ adunați și scăzuți/ rămânem aceiași. Prin urmare am descoperit că IUBIREA înseamnă cunoaștere, ca și Poezia, ca expresie a sentimentelor.  
 
A treia parte este remarcabilă prin amplitudinea structurală a sentimentului asupra mentalului, ca aspirație poetică.  
 
''Pieri din mintea mea! / Revino-mi în inimă!'' Deci, o cunoaștere superioară este aceea a sensurilor emoționale, și va trebui să operăm la nivelul sentimentelor, iar această treaptă ar putea fi o „altă matematică„, o balansare energetică spre emoție.  
 
Florica Patan  
 
CUNOAȘTEREA POETICĂ în „ALTĂ MATEMATICĂ„ de Nichita Stănescu  
 
Pitești, august, 2o15  
 
Referinţă Bibliografică:
CUNOAȘTERE POETICĂ în „ALTĂ MATEMATICĂ„ de Nichita Stănescu / Florica Patan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2247, Anul VII, 24 februarie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Florica Patan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florica Patan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!