CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Analize >  

Nichita Stănescu, viziune poetică în RĂU DE FRUMUSEȚE
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Nichita Stănescu, viziune poetică în RĂU DE FRUMUSEȚE, de FLORICA PATAN  
 
Iubirea ce mișcă „sori și stele„ este contemplată ca făuritoare de frumusețe, emoții și sensuri vizionare, în volumul „Măreția frigului. Romanul unui sentiment„ , 1972, unde apare poemul cu un titlu surprinzător : „ Rău de frumusețe”.  
 
Frumusețea în întregul ei, formă și conținut , condensează înlăuntrul sinelui, într-un mod surprinzător și tragic, starea de rău, pe un principiu cauză - efect , pe care poetul le răstoarnă și le apropie, oximoronic, într-un inefabil lirism: ''rău de frumusețe''... pentru că, într-o viziune platoniciană a ideilor pure, frumusețea iubitei ar putea induce această emoție. Despre frumusețe, poetul scria că „ideea de vitalitate, de sănătate, de izbăndă a vieții … este indisolubil legată de emblema feminității”.  
 
Sensul existențial, centrat asupra eului, se configurează în țesătura afirmativ - negativă a verbului zicerii, preferat poetului:''Spun'' / ''Nu spun''. Apariția ființei iubite este „o minune„ pe care conștiința lirică și-o asumă drept propria creație:  
 
„Nu spun că a fost un noroc / că te-am născut, / spun numai că a fost o minune.”  
 
Dar, dacă poetul însuși este creatorul iubirii, ca trăire emoțională unică în cuplul de el format, pentru orice început trebuie acceptat , într-o viziune rațională, și un sfârșit, un punct final pe axa implacabilă a timpului , pe care eul liric dorește să-l întârzie, iar în perspectiva morții fetei, el crede că cel care ar putea să întârzie destinul, printr-un act de voință, este însăși iubita, situând-o astfel pe o treaptă superioară de acces la materializarea minunilor în iubire, „încearcă să nu mori”.  
 
Însă un sentiment al pierderii definitive picură în versurile ce rostesc această rugăminte de un tragism copleșitor, care transcend forța de manifestare a omului în univers, condiția sa de muritor, adăugând un „dacă poți„ nespus de dureros. Moartea unuia o prefigurează pe aceea a celuilalt, viața și norocul sunt inseparabile.  
 
„Caută să nu mori iubita mea,/ Încearcă să nu mori dacă poți. / Mie mi s- a dus viața, / ție ti s-a dus norocul.''  
 
Poetul neomodernist încearcă să stabilească un echilibru compensativ, în final, când sugerează atingerea armoniei universale :  
 
''Nu spun decât atâta, / că noi doi am trăit / pe globul pamântesc.''  
 
Copleșitoare este imaginea unui spațiu atât de vast în care a plutit iubirea celor doi; ea figurează măreția acelei iubiri, dar și profunzimea ei. Nimic nu poate să piară, atâta timp cât nici pământul, ca spațiu al trăirii, nu piere. Este șansa pe care Eul liric și-o asumă; el are doar un „rău de frumusețe„ , nu și de moarte. Pentru că frumusețea iubitei și a iubirii ating acea stare de grație, ce sublimează existența ca o armonie binecuvântată divin.  
 
Prin verbele ''spun'' și ''am trăit'' , la prezent și trecut , poetul realizează o punte, un balans între real și posibil spre acel fior al morții, pe care îl prefigurează și îl acceptă în destinul său.  
 
Obiectivată prin prezența cuplului, iubirea va fi proiectată simbolic în acest sideral „rău de frumusețe”, sintagmă ce confirmă faptul că la Nichita Stănescu „cuvintele transgresează sensurile sărind peste propria umbră” (Daniel Cristea-Enache, „Lyrica Magna”).  
 
FLORICA PATAN : Nichita Stănescu, viziune poetică în RĂU DE FRUMUSEȚE  
 
Referinţă Bibliografică:
Nichita Stănescu, viziune poetică în RĂU DE FRUMUSEȚE / Florica Patan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2246, Anul VII, 23 februarie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Florica Patan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florica Patan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!