CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Amintiri >  

PRIMUL BAL
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
PRIMUL BAL 
  
O lecție despre acele stângăcii ale noastre, la primele ieșiri în societate. Și despre neliniștile, frământările ce se leagă de acestea. Dar nu întotdeauna. Uneori lecțiile se învață mai repede, chiar dacă nu exclud zbuciumul… Pentru că energia informațională vine de peste tot, de la firul de iarbă, la casa părintească, de la floarea preferată, la frați și surori, la tot ce înseamnă această lume, în coordonatele ei esențiale, timp și spațiu, mai ales spațiul social și cel familial, acela al părinților și moșilor… 
  
  
Tatăl și-a invitat fata, de acum domnișoară, să meargă la primul ei bal. Elisa mai fusese împreună cu părinții la o nuntă sau la un botez, în familie , mai ales că le-a plăcut să fie nași de atâtea ori! Sigur, este o binecuvântare... 
  
Acum însă, este un bal, Balul Strugurilor. Pregătirea a fost simplă. Părul castaniu - blond , pe umeri în jos , în onduleuri mari, naturale, tras ușor într-o parte. Așa îi stătea ei bine și-i punea în valoare frumusețea unui chip cu ochii de un căprui deschis, pătrunzători , frunte înaltă, un nas fin și gura expresivă. Avea Elisa un ten trandafiriu, încât atrăgea atenția și admirația tuturor cunoștințelor. „Așa m-a făcut mama mea„ , spunea ea de fiecare dată, cu mândrie. 
  
Singură își lucrase rochia, dintr-un material ieftin, dar de efect. Cu platcă și corsaj în joc de linii, la fel și partea de jos, amplă , în șase clini, cu mâneci peste cot și încrețite pe umăr, tinerească. În dungi bej - maron, culoarea ochilor. Și pantofii cei noi, aduși de la oraș de fratele mai mare, erau în ton cu rochia. Nu, gentuță încă nu avea, doar mergea acolo să danseze! 
  
„Dar să-i spui, tată, lui Marian, să-mi cumpere și mie geantă, că toate fetele au...„ Așa spunea, dar nu-i păsa prea tare. Ea era veselă , toată lumea o iubea și asta îi umplea viața. 
  
Plecară la bal.Sala era plină, băieți și fete, grupuri-grupuri, iar părinții, prezenți acolo, ocupaseră locuri pe scaune, pe marginea ringului de dans. Emoționată, Elisa începu să țopăie de bucurie că-și văzu prietenele, se împiedică în pantofii cei noi, făcu o fandare și îngenunchie în fața tuturor! 
  
„Așa ! gândi ea , ai venit aici gătită să te faci de râs! Uite-i cum te aplaudă și râd pe seama ta! Cât de greu ți-a fost să stai și să rămâi în picioare? A trebuit să te faci de râs! Pentru că , fără doar și poate până la următorul bal, tu vei fi subiectul de bârfă al satului ... ohoo, și ce vor mai râde desigur și asta meriți, nicidecum n-ai strălucit, zic toți că ești frumoasă, degeaba! Cazi din picioare, asta faci , mai bine rămâneai acasă și le lăsai pe cele care sunt în stare , cele ce știu să se poarte, nu tu ! i-ai văzut cum râdeau? Da! ai făcut spectacol, unul de prost gust, vezi și tu acum, ce să-ți fac? Să stai acasă și să nu mai scoți nasul... Noroc că e și tata aici, altfel ce făceai?? Așa gândea Elisa, profund dezamăgită . 
  
O ridicară, o împăcară cu vorbe frumoase, ea nu auzea nimic, nu mai dorea nimic în adâncul sufletului. Încerca doar să salveze situația într-un mod delicat, cu zâmbete împărțite în stânga și-n dreapta. O luară toți băieții la dans, aici era maestră, o învățaseră frații ei mai mari, dar ... în zadar! Zâmbea în piruete grațioase, plutea în valsuri, era strânsă ușor la piept în tangouri îndrăznețe, în sufletul ei , totuși, primul bal a fost ratat ! 
  
„Pentru că nu ai fost atentă, pentru că bucuria nu se manifestă așa, ca în curtea casei, când tu ești în societate! „ 
  
Au făcut și concurs „Regina balului„. Fata ce primea cele mai multe vederi-ilustrate de la băieți, era declarată Regină. Primi și Elisa destule, însă nu se bucura, nu le număra , le ducea tatălui, să i le țină, încă rușinată de gafa de a cădea în fața publicului... 
  
La sfârșit s-au numărat ilustratele primite de fete. Elisa și Maria Pippidi, fosta ei colegă de clasă au primit cele mai multe. Juriul le-a invitat la „confruntare„. Regina Balului este declarată…Elisa! 
  
Auzea aplauzele, dar nu prea înțelegea ce i se întâmplă... Ea, regină? 
  
Florica Patan 
  
Septembrie 2015, Pitești 
  
Referinţă Bibliografică:
PRIMUL BAL / Florica Patan : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2242, Anul VII, 19 februarie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Florica Patan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florica Patan
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!