CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fictiune >  

RUSOAICA
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
RUSOAICA  
 
Sunt momente în viață în care ajungem la un punct în care trebuie să facem alegeri pe baza încrederii noastre în ceilalți. Dar sunt unele situații de cumpănă , în care dăm girul încrederii noastre , pur și simplu neavând alternativă. Acestea sunt cele mai dramatice ! Și pare că toate forțele universului se adună mănunchi și voința noastră se concretizează în forța pe care o insuflăm celorlalți de a acționa întru sprijinul sau protecția noastră. Acordănd necondiționat încredere, configurăm acel plus de putere care elimină barierele în acțiune și lucrurile încep să funcționeze.  
 
***  
 
Un pahar cu apă rece...  
 
Pierdut vocea, început tratamentele , unul după altul ! Niciun rezultat... Organismul trebuia să lupte. Și totuși, nu ! Sau, cel puțin, așa părea.Toma era o persoana puternică, nimic nu-l doborâse în viață . Până acum.  
 
Nu e ușor să supraviețuiești războiului, să-ți întreții familia, mama și surorile, să trebuiască să-ți schimbi de mai multe ori locul de muncă, să te căsătorești și să-ți moară soția și copilul, la naștere. Să o iei de la capăt de atâtea ori, în timp ce observi că cei din contingentul tău s-au împuținat, unul câte unul, fie în război, fie secerați de sărăcie și boli. Chiar dacă ești tănăr, n-ai cum să nu te gândești. Dar și să speri...  
 
Nu mai putea vorbi. S-a transferat de la un spital la altul. A ajuns la Elias, în București. Aici, mari suspiciuni. S-a pus problema unei operații, pentru salvarea vieții , apoi iradiere cu raze Roentgen. Și pierderea definitivă a vocii ! Cine poate accepta așa ceva? s-ar fi prăbușit întreg edificiul, carieră, familie, tot ! O viață terminată aici, la patruzeci și doi de ani. Nu, nu acum, nu înainte de a-și pune copiii pe picioare, băiatul , de opt ani și fata , de șase ani. Elisa, a doua lui soție, era casnică, nu s-ar fi descurcat cu doi copii, gândea el, luând în calcul toate variantele.  
 
Cumplite frământări... Mintea și sufletul nu pot accepta, dar ce altă soluție ar mai fi? În fond, salvarea vieții sau, măcar, prelungirea ei contează, nu poți ignora această realitate.  
 
Elisa și Toma, părinții noștri. Le spuneam pe nume, așa le plăcea...  
 
„Dumnezeu e mare!„ , spunea mereu mama rămasă cu noi acasă. Noi nu înțelegeam și acum, din perspectiva timpului, cred că nici ea nu era chiar în „miezul„ stării de fapt a lucrurilor, a gravității lor. Elisa, mereu pozitivă , a cărei credință era neclintită, știa că Toma trebuie să găsească o soluție.  
 
Dar nu mai depindea de el de data asta !  
 
Luni dimineața. Spitalul Elias, vizita la salon. În comisie, un medic străin, o Rusoaică. O întălnire care i-a schimbat cursul vieții. Una din acele mari întâlniri , pe care le avem fiecare în viață . O întâlnire cu un om pe care Providența l-a adus aici, special pentru sine, pentru a-i marca destinul. Minute în șir au durat convorbirile între medici în vizita la salon... Minute în șir, analiza „foii medicale„ a tatei. Și , înainte de a ieși, Rusoaica se intoarse și-i zise , luându-l de mână, „Ai încredere în mine?„  
 
Acasă, mama devenise mai tăcută. Noi știam ceva, dar nu pătrundeam lucrurile, eram copii. Într-o zi, luă un plic și o foaie de hârtie să-i scrie tatei o scrisoare, la spital. Eu îi spusei într-o doară, poate pentru că aveam o intuiție : „ Nu-i mai scrie ! că până ajunge plicul, tata e acasă! Poate mâine !„  
 
Cred că , dacă întorceam capul, el era acolo. Atunci, dar și acum , cred la fel... Îi simt prezența aici, în umărul meu, dacă m-aș uita ,cu siguranță ar fi aici, ființa lui o simt.  
 
Într-una din zilele imediat următoare, ușa se deschise încet și tata intră cu brațele pline de cadouri. Atunci am mâncat, pentru prima dată, curmale și smochine. Aduse de la București. De tata ! Din nou sănătos…  
 
Printre pachete, avea și o sticluță cu picături. Iar pe sticluță, scrisă frumos, rețeta. De la Rusoaică.  
 
Florica Patan, RUSOAICA  
 
Referinţă Bibliografică:
RUSOAICA / Florica Patan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2232, Anul VII, 09 februarie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Florica Patan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florica Patan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!