CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Jurnal >  

BRODERII
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Eleonora, mi se spune Nora.Nu, nu mi-a plăcut niciodată numele ăsta. Am întrebat-o pe mama : ''Aşa a vrut taică-tău ! mi-a zis şi gata. Atunci am început să-l întreb pe el. Un timp a ignorat întrebarea mea.  
 
Astazi, tocmai işi înălţa voiajorii şi amândoi îi urmăream. Îmi povestea mereu câte ceva şi avea control absolut asupra alegerilor.  
 
''Aveam douăzeci şi unu de ani. Locuiam în zona Gării, cu părinţii, fraţii şi surorile mele. Era pe la sfârşitul lui iulie, nucul din grădina vecină pârguise bine, abia aşteptau puştii din cartier, băieţi şi fete, ca fata vecinilor, o domnişoară de nouăsprezece ani, tare frumoasă, să-i cheme să le dea dulceaţă de nuci verzi...O minunăţie! Ea locuia doar cu bunica, trebuia să-şi termine studiile, în schimb părinţii îi plecaseră în America pentru un trai mai bun. Aşa plecau oamenii pe vremea aceea! Era studentă în Bucureşti, la farmacie, eram colegi. Eu, în ultimul an, ea în anul trei şi urma să se căsătorească în curând, cu un coleg de-al nostru ; eram prieteni de nedespărţit, era ca o soră a mea şi a fraţilor mei, crescuserăm în aceeaşi curte. Ne ştiam problemele, ne protejam''.  
 
Aici, tata s-a oprit. ''Nu vrei niste cafea? cu fursecuri din acelea care-ţi plac ţie !'' - încercai eu să păstrez echilibrul momentului în care se simtea o tensiune... ''Ba da, cum nu ? Dar să fie un pic mai slabă, că e cam tarziu! ''- imi răspunse el şi eu mă conformai de îndată. Îşi sorbea liniştit cafeaua urmărind când şi când zborul porumbeilor, ca nişte puncte pe cer. Era mândru de ei. Şi eu îi iubeam. Acolo sus, rotind deasupra casei noastre...  
 
Reinnodă firul povestirii. ''Într-o după-amiază, ca-n atâtea altele, oamenii veneau cu trenul din direcţii diferite, pe unde avuseseră treabă. Atunci a sosit şi fata de care iţi povestesc, din Bucureşti, cu un pachet mare în braţe. Se grăbea spre casă, bucuroasă să arate bunicii ce-şi cumparase, ca trusou de nuntă. Nu ştiu ce a fost atunci, un pas greşit, că...a fost lovită de tren. Au ridicat-o oamenii. Sângerase.Cerul se revărsase în ochii ei deschişi. Maci roşii, de sânge, răsăriseră pe dantelăriile şi broderiile ei albe, înşirate pe jos. Trusoul ei de nuntă...''  
 
Am rămas neclintită. Tata a închis de mult porumbeii în volieră.  
 
''Cum o chema pe fata aceea?'' îl intrebai. ''Păi nu ţi-am spus? Avea un nume la fel de frumos ca şi ea, Nora.'' Cu acel ''păi'' en tete phrase, familiar, tata descătuşa de toate energiile şi de tot dramatismul momentul acela! Inţelesesem marea prietenie, dincolo de Timp şi de Moarte!  
 
Îmi bătu palma şi mă roti pe sub braţul său ocrotitor, în piruete ample, aşa cum îi plăcea lui. Doar eram la Şcoala de dans. Piruete pe sub cerul înalt, împânzit cu dantelării şi broderii de nori albi, înfioraţi de un vânt domol, ca într-un vortex ce deschide porţile energetice ale Universului.

Mă identificam astral cu Nora!

Maci roşii îmi răsăriră în obraji...  
 
Referinţă Bibliografică:
BRODERII / Florica Patan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2222, Anul VII, 30 ianuarie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Florica Patan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florica Patan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!