CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  
Autor: Flori Bungete         Ediţia nr. 2751 din 13 iulie 2018        Toate Articolele Autorului

CUM ESTE MAREA
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Marea este...  
 
Cum poate fi definită marea la modul general, când fiecare în parte privind-o , o vede prin ochii săi, într-un anume fel, într-o anume culoare, într-o anume dimensiune, iar linia orizontului, fiecare o vede acolo unde vrea el să fie, în funcție de aspirații și năzuințe?  
 
Fiecare vede un răsărit ori un apus de soare în felul lui, înfluențat fiind de timp și anotimp, de locul în care se află, de unghiul din care privește, de stare, și ce este cel mai important, de culoarea ochilor .  
 
Cei ce privesc marea prin prisma ochilor negri ca abanosul, nu o pot vedea altfel, decât întunecată, ca și abisul înghițitor de corăbii.  
 
Ușor luminată de sulițele sfredelitoare ale soarelui în miezul zilei, o pot percepe ochii căprui ai celor ce o privesc mijind, deranjați de strălucirea marelui Dzio, denumire dată astrului zilei de strămoșii noștri daci.  
 
În nuanțe de smarald încins, mereu schimbătoare văd marea cea fără de căpătâi, cei cu ochii verzi, puțini la număr, dar la fel de prețioși ca și piatra care îi reprezintă.  
 
Dar cum oare văd marea, în toată splendoarea ei cei pe care Dumnezeu i-a înzestrat cu ochi de aqamarin? Albastră...ar fi răspunsul cel mai la îndemână, nu? Așa este, dar nu într-o singură culoare, ci în mii de nuanțe de albastru, căci marea e cameleonică, mereu sub o altă înfățișare. Albastrul, culoarea liniștii și a păci! Paradoxal nu? Căci marea, nu e niciodată liniștită.  
 
Simfonia mării, cântată în adâncuri de nimfe și zeițe ademenitoare, scrisă pe valuri de însuși Zeul Neptun, face ca aceasta să fie într-o continuă mișcare, mai mult sau mai puțin intensă, în funcție de starea de spirit al marelui stăpân al regatului apelor.  
 
Deci, cum este marea?  
 
Marea este așa cum o percepe fiecare în funcție de timp, de anotimp, de locul din care o privește, dar mai presus de toate, în funcție de culoarea ochilor! Căci marea e cameleonică, mereu schimbătoare și niciodată liniștită...  
 
Referinţă Bibliografică:
CUM ESTE MAREA / Flori Bungete : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2751, Anul VIII, 13 iulie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Flori Bungete : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Flori Bungete
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!