CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Amintiri >  
Autor: Flori Bungete         Ediţia nr. 2370 din 27 iunie 2017        Toate Articolele Autorului

LA POARTĂ....o poveste de la țară
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
 
-Bună ziua, lele Floare, ce mai faci?....tot țapănă ești…parcă nici n-ai avea peste optzeci de ani…  
 
-Bună să-ți fie și ție, Mariuțo!….ia, ce să fac?....dă ieri, chiar că sunt țapănă,… mă cam țin șalele, nici până la magazin nu am putut merge să-mi iau o coajă dă pâine. Abia, abia, m-am târât până la poartă!..de bâțâi și eu toată ziua, cu una, cu alta, că e treabă dă făcut, nu poci să te uiți cu ochii!  
 
Da tu, unde te duci?...că nu te-am mai văzut trecând pe-aici…..aproape să nu te mai cunosc!....ai peste cincizeci?  
 
- Și cinci, lelică, nu mai sunt nici eu mică…păi are nepoată-mea treișpe ani…domnișoară….mâine poimâine să mărită,….atât că o mai merge la vreo școală mai departe, că și aici, ce să facă? Să ducă la oraș, că e traiul mai blând….o avea și ea vreo soartă!  
 
De dus, mă duc până aci, la magazin, să vorbesc dă niște vopsele, c-aș face și eu casa pe-afară.  
 
- Am auzit c-ai făcut baritai casa…să trăiești, să fii sănătoasă! Da…parcă Dumnezeu te-a îndemnat să treci pe-aici, tocmai ce mă uitam , doar, doar oi vedea pă cineva dă pă partea ailaltă , să trimit o vorbă la fii-mea Ioana.  
 
Da, fiindcă te-am văzut, știu că -ți este peste mână,să te duci la ea, …. spune-i tu lu cumnată-miu Vasile, ala dă stă lângă Primaru, îl știi?....are pă fi-su electrician…să dea el o fugă până la ea…să-i zică să vie până la mine!  
 
- Mai e vorbă, lelică, lasă că mă duc eu, o iau pă colea peste gârlă, ies pă la biserică, și trec pă la ea pă la poartă.  
 
- Nu maică, este mult dă ocol….du-te la Vasile…să să ducă el! Că nu dă în greu,…și eu câte am făcut pentru el…  
 
- Vezi dă treabă, că am picioare sănătoase deocamdată și n-am dă ce să mă grăbesc să ajung acasă, că nu m-așteaptă trenu în gară! Îmi pare bine că te-am văzut….nu te mai văzusem de mult. Altfel bine?......Costică a mai venit p-acasă?.....ori s-a spurcat la oraș?  
 
-Eiii, mai vine și el, da mai rar, nu poate să vie des….amândoi cu servici, copiii la școală….când să vie? Nu vezi, nu poate asta că e-n sat să dea mereu pă la mine….și ea cu ale ei….de, când să le facă pă toate,…s-a băgat slugă la casa aia maică, mai pune și la câmp,… copiii, de…să stai dă ei….  
 
-Lasă lelică, nu te amărî , bine că sunt sănătoși….că te descurci mata…..dacă te duci la doctor….îți dă ceva și-ți trece durerea de șale…ca nouă te faci!...ce crezi că eu mă duc prea des pă la mama?....când?...că am și eu p-ale mele!...și soru-mea Ileana n-a mai venit de la Crăciun, ….că de …dăPaști a fost plecată…ca toată lumea și ea ,,p-afară”… s-a ajuns!  
 
- Lasă maică să se plimbe,….că la oraș nu e ca la noi, tot timpul să ai dă făcut câte ceva…că de dacă le lași….s-alege prafu…..și nu-ți pară rău, că ai și tu dă toate!...Da, fincă veni vorba, …au ce mă cârmii,…măta ce mai face?...era și ea cam bolnavă, am văzut-o mai pă toamnă la dispensar, venise la doctor.  
 
- E mai bine, ia pastile în fiecare zi, dă inimă, dă cap, da…de a făcut și ea șaptezeci și opt dă ani!  
 
- Mulți înainte să-i spui dă la mine! Ce mă bucur că am vorbit cu tine, …parcă m-am mai revenit.  
 
Și să-ți dea Domnu sănătate că ai trecut pă norocu meu p-aici!  
 
-Și matale, lele Floare, și stai fără grijă….că mă duc la Ioana, că nu dau în greu.  
 
-Așa, Mariuțo, să te duci, ….că bine faci, bine găsești maică! Asta e dă când lumea și pământu!  
 
Referinţă Bibliografică:
LA POARTĂ....o poveste de la țară / Flori Bungete : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2370, Anul VII, 27 iunie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Flori Bungete : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Flori Bungete
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!