CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fictiune >  
Autor: Flori Bungete         Ediţia nr. 2342 din 30 mai 2017        Toate Articolele Autorului

ION....o poveste de la țară
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
-Ioane!.....Ioane!....scoală mă, că a cântat cocoșu dă trei ceasuri. Fir-ar al răului, că noaptea umbli brambura pân sat, și dimineața nu poți să te scoli. Scoală o dată, n-auzi? 
  
- Acu, acu, ....ho că n-a năvălit turcii ori tătari.....și nici că arde casa! Ho, că mă scol....mama ei dă viață!... 
  
Cam așa începea de obicei, mai fiecare zi, în ograda lui Ion și-a alor săi, fie vară ori iarnă, căci tot timpul se găsea câte ceva de făcut. Dacă nu era de arat și semănat, era de coasă. Dacă nu era de secerat, trebuia adus fânul și băgat la adăpost în podul grajdului. Dacă nu era de cules porumbul, era de tăiat și legat la coceni. Dacă nu făta o vacă, sigur făta purceaua. Dacă nu era nimic de făcut la câmp, musai trebuia dus la pădure după lemne, de adus acasă, de tăiat, de spart și așezat la locul lor....de rânit la zăpadă...de dat la vite de mâncare și apă...de curățat grajdul...ce mai...de luat lumea în cap! 
  
De câte ori nu se gândise Ion la asta?... nu avea fire de păr!....da du-te!...unde să te duci? Lumea era era mare...Ion , nu , vreo douăzeci de ani. Școală?...nu prea trecuse pe la ea, nu că ar fi fost departe, dar....i se păruse cartea cam grea. Și ce-i trebuia carte multă...gândea el...ce făceau ai lui de zi cu zi...putea face și el fără. 
  
Nici armata nu o făcuse. Fiind singurul băiat, și cum mai avea în urmă patru fete, ograda plină de vite, pogoane cam multe de pământ, ta-su se gândise că i-ar fi peste poate să mai facă față, așa că vându un pogon din pământul de la deal și aranjă el cu felcerul satului, să-i dea o patalama la mână, unde să scrie negru pe alb că Ion nu este apt pentru armată. Prost lucru gândit! De când felcerul eliberase hârtia, pe Ion începuseră al dureau toate cele. Nu era zi să nu se vaite de ceva! Zi....lumină. Că de cum se însera, ca prin minune, toate bolile îi treceau. 
  
Se spăla Ion, se primenea, se ferchezuia în oglindă mai abitir ca o fată mare, și pleca. În sat...după fete...unde altundeva?....că de...îi cam ardeau călcâiele, după una, după alta.....că doar era plin de fete mândre și frumoase....taman bune de măritat! Și măritate....și văduvioare tinerele.....și mai puțin tinerele....că de....satul era mare! 
  
Mergea așadar Ion seară de seară, indiferent că era senin, înnorat, ploaie vânt ori zloată.....că nu era o problemă...găsea el o poartă deschisă și vreo binevoitoare care să-l primească în casă. Se ducea drept la țintă, după timpul de afară....știa unde să meargă! Mergea, mergea, dar de multe ori, uita să mai plece, și-l prindeau zorile....și se culca și el, ca omul în patul lui, când ceilalți se sculau sătui de somn. Și mai scoală-te Ioane la cântatul cocoșului, care de vrednic ce era, câteodată cânta tocmai când el intra pe poartă. Și-i venea lui Ion să se ducă, să-l prindă și să-i lege ciocul să nu mai poată scoate un sunet. 
  
Și cum cânta afurisitul se cocoș, începeau toate să se dezlănțuie prin ogradă. Găinile, începeau și ele a cotcodăci, caii începeau a necheza, vacile mugeau de mama focului de parcă le plesneau ugerele nemulse, oile începeau a behăi, porcii guițau ca puși în țeapă, rațele măcăneau, se mai trezeau și gâștele gârâind, și peste toate...începeau și câinii a lătra! Și să nu-ți vină să-ți iei lumea în cap! Cap de fier îți trebuia ca să faci față la toate cele. 
  
Iar când se sculau ai casei....atunci să te ții: 
  
-Anico!...fă Anico! Dă fuga repede, vezi ce are Joiana...se cam zbate...nu cumva i-a venit sorocu? 
  
-Acu, acu, tată, iaca, mă duc! 
  
-Lenuțo!...hai fa, ce faci?...mai vii o dată cu găleata aia, că uite cum curge lapte pă jos...e păcat dă el să irosească fără rost! 
  
-Gata, gata, pusei apă , viu acu! 
  
-Mărio!....tu nu ieși maică dân casă? ...nu te-nduri?...că doar n-oi fi mică , așa ca Niculina! Hai o dată că e treabă dă făcut!....și se mai liniștea una câte una, când de odată se auzea: 
  
-Da Ion?....nepricopsitu ăla, nu s-a sculat?...ori nici nu s-a culcat?....vai dă capu lui!...gardian dă noapte dacă era și tot mai prindea câte un ceas dă somn...dar asta....toată noaptea stă treaz...și toată ziua ar dormi. Ce-o face ăsta-n viața lui....că n-oi trăi cât pământu să-i duc grija. 
  
-E...parcă tu n-ai fost tânăr! 
  
-Am fost, am fost...dar puneam și osu la treabă....nu ca el....ține-mă Doamne, dacă vrei să mă ai! 
  
-Ioane!...Ioane!....scoală mă, că a cântat cocoșu dă trei ceasuri. Și se scula Ion, că nu avea încotro....dar cum se scula...cum începea a-l durea toate cele! Și vai de el, săracul, cum se chinuia toată ziua...numai el știe....cu toate treburile ce i se cuveneau, și pe care trebuia să le ducă la bun sfârșit...așa bolnav cum era. Noroc că ziua se termina, și venea seara, și...se spăla Ion, se primenea, se ferchezuia și ...pleca în sat. Acolo se simțea el cel mai bine...că de...nici prea mic nu mai era....și-n sat fete mândre și frumoase....văduvioare tinerele, și mai puțin tinerele...... 
  
Referinţă Bibliografică:
ION....o poveste de la țară / Flori Bungete : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2342, Anul VII, 30 mai 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Flori Bungete : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Flori Bungete
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!