CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Amintiri >  
Autor: Flori Bungete         Ediţia nr. 2329 din 17 mai 2017        Toate Articolele Autorului

AMINTIRI III
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
……Era o iarnă frumoasă, ca mai toate iernile copilăriei mele. Nu pot ști exact câți anișori aveam, însa ținând cont de faptul că ai mei mă declaraseră ,,aptă" pentru a merge la colindat … apropiam cam cinci . 
  
Spre deosebire de satele din apropiere, unde se mergea cu colindul în seara zilei de 23 Decembrie, la noi , se colinda în dimineața zilei de 24, obicei menținut și până astăzi. 
  
Și se pleca,… hăt… din noapte, în conformitate cu versurile unui cunoscut colind:,, Noaptea, pe la cântători", asta însemnând undeva între 3.30 și 4.00 dimineața, sau cu alte cuvinte,, când plecau CFR-iștii la tren". 
  
Așadar, cum va spuneam, ajunsă la vârsta colindatului, mi-a făcut mama dintr-un prosop o traistă pe jumătatea mea, pe care o și vedeam plină cu de toate: nuci, mere, colăcei, covrigi, biscuiți, câte o bucată de rahat, așa cum primisem informații de la vărul meu, care mă avea în ,,custodie" bine înțeles. 
  
Seara, cum era și firesc,doar era prima mea ,,zi de muncă”, în prezenta lui, mi s-a făcut ,,instructajul", după toate normele în vigoare la vremea respectivă: 
  
-să ai grijă să nu cumva să alunici, să cazi și să te schilodești…..da…ziceam eu….. 
  
-să nu rămâi în urmă să te pierzi de ceilalți copii……da…iarăși eu…. 
  
-să nu te îngrămădești să te dea jos. copiii..........și multe altele iar eu ca un copil ascultător aprobam de fiecare dată. 
  
Nu mai țin minte, dar cred că nici nu am apucat să dorm în noaptea aceea, căci prea repede a venit dimineața! Îmbrăcată, încălțată, înfășurată ca o mumie cu un fular, cel mai lung pe care îl aveam și cu traista de gât ,,am plecat să colindăm" întâi în liniște, până undeva, în spatele casei mele, în capu satului,la Goțu, unde mai așteptau și alți copii, iar după aceea, strigând fiecare cât îl țineau rărunchii: Bună dimineața la Mos Ajun! Și era o încântare și o mare bucurie, mai ales pentru mine, când vedeam că încep să se aprindă luminile la ferestre.Era semnul că fusesem auziți, după care , gospodinele ieșeau la porți și împărțeau ,,colindețe".Ce mai, Raiul pe pământ! 
  
Atât cât a fost. Căci,ca un făcut, cu tot instructajul, eram mai mult pe jos, ori că alunecam eu, ori că la îngrămădeală, fiind cea mai mică eram și mai ușor de dărâmat.Săracul Tănase , cel care mă avea,, pe inventar, ”de multe ori rămânea fără bunătăți, fiind prea ocupat să mă adune de pe jos. Dar asta nu era nimic pe lângă ce avea să se întâmple! 
  
Din capătul celălalt al satului, se mai formau cete de copii, care veneau în sens invers cum ar veni…pe contrasens…și la un moment dat ca și în trafic, te intersectai. Întâmplare a făcut ca noi să ne întâlnim cu un grup, pe o ulicioară foarte îngustă,care se ramifica dintr-o alta , unde nu era decât o singură casă. Și ne-am… amestecat . Ceilalți, mai mari, ai mei,s-au ,,ales"și au plecat mai departe, însa eu, ca să pun cum se spune, capac la toate, am rămas în grupul celălalt, care venea la colindat ,pe unde noi deja trecusem. 
  
Fiind întuneric și fiecare preocupat de traista lui, nimeni nu m-a luat în seamă. Ceva , ceva mi se părea mie în neregulă, dat fiind că atunci când mai cădeam trebuia să mă ridic singură. Dar …. cum nu prea știam ,,sensul de mers" care-i dus și care-ntors și prea preocupată să primesc cât mai multe colindețe,am ignorant total acest aspect al problemei. La un moment dat însă am auzit o întrebare pusă de o voce cunoscută și nu prea binevoitoare: 
  
-Cu tine ce este aici? Tănase unde e?! Am ridicat ochii în sus și abia atunci m-am dumirit: eram la mine la poartă și cea care întreba era mama.Dar nu înțelegeam de ce mă întreba pe mine de Tănase! Eu trebuia să am grijă de el ori el de mine?Dar n-am apucat să mă lămuresc că au început apostrofările: 
  
-Intră-n curte! Dacă te pierdeai și o luai pe alta parte? Și uite ce e pă tine, vai dă capul tău....mai bine ședeai acasă!......până am început să plâng. De ce? În nici un caz de ce îmi zicea ea cu atâta năduf.Plângeam de ciudă că nu umplusem traista! Restul nu conta. Dar mă gândeam că ceilalți, din tot satul ,or să vină cu mult mai mult decât mine. 
  
Mătușa mea, la două case de noi, și fiind la poartă să împartă colindețele, a auzit oarece discuție și bineînțeles a venit să ,,cerceteze cazul"la fața locului. Eu abia intrată în casă, ședeam pe pat îmbrăcată, așa cum eram, cu traista de gât,și cu lacrimile-n poală.Ea îmi mai trebuia! A intrat pe ușă și a pus o întrebare filozofică: 
  
-Ce-ai făcut ,fată, ai venit acasă fără băiatul meu? Aoleu...mi-ai pierdut băiatul! Și cum era și normal, a primit un răspuns pe măsură: 
  
-Fir-ar el al.....cu mămicuța și cu tăticuțu lui, că nu m-a luat și pă mine cu el! 
  
Iar reacția ei a fost următoarea: Aaaaaa.!....adică ceva de genul:,,dacă tăceam, filozof rămâneam". 
  
Vreau să vă spun că nici vărul meu ,săracul, nu a umplut traista, pentru că în momentul când a văzut că nu mai sunt, după scurte cercetări, a ajuns la concluzia că sigur plecasem cu celălalt grup și a venit acasă să vadă ce și cum. 
  
Pentru mine, a fost o consolare. Pentru el....nu știu ce a simțit în sinea lui…. însă nu era prima și nici ultima pățanie cu mine, care eram ,,un copil model', bun de dat exemplu la…,,așa nu”…dar ….de …eram doar un copil până la urmă….și așa de mult mi-e dor de copilul acela,…….. 
  
Referinţă Bibliografică:
AMINTIRI III / Flori Bungete : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2329, Anul VII, 17 mai 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Flori Bungete : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Flori Bungete
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!