CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fictiune >  
Autor: Florentino Himelbrand         Ediţia nr. 2779 din 10 august 2018        Toate Articolele Autorului

Catherina și papagalul Ara.
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Catherina și papagalul Ara. 
  
SCHIȚĂ DE FICȚIUNE 
  
Dragii mei, astăzi vă voi povestii o întâmplare din urmă cu mai multe luni. 
  
De ce acum? Întrucât lucrurile s-au aplanat deja. Sper că spre bine, dar nu trebuie exagerat! 
  
Oricum, în povestire toate numele sunt fictive. 
  
Acțiunea a început când Catherina, soția lui Costel a citit pe internet: 
  
- Aici scrie că se pot comanda papagali brazilieni gata învățați să vorbească. Te rog ca de ziua mea să-mi cumperi unul, neapărat roșu. 
  
Ei ce să vă mai spun, când Costel a văzut că nu are încotro a început să privească anunțurile și mai că nu a înnebunit. Prețurile papagalilor Ara având și pene de culoare roșie porneau de la 2000 Euro – da ați citit bine două mii de euroi, desigur gata învățați să vorbească. 
  
Bietul Costel nu mai știa ce să facă când a descoperit un anunț mai „ieftin” și a telefonat imediat. 
  
Ce mai tura-vura, a cumpărat un splendid papagal Ara cum nici în vis nu-și putea închipui cu un sfert de preț. De ce? Proprietarul se înălțase la Cer, iar văduva „nu dorea animalul în casă”. 
  
Acest lucru s-a întâmplat cu circa trei luni înainte de ziua de naștere a doamnei Catherina iar Costel a fost nevoit s-o roage pe mama sa să găzduiască papagalul la ea acasă. 
  
Ei, de aici au început problemele întrucât, necunoscător fiind Costel nu a cumpărat un papagal ci o papagaliță deja obișnuită cu anumite expresii casnice. 
  
Doamna Ilana, mama lui Costel este o fumătoare înveterată – nu de acum ci de la paisprezece ani, adică cu o jumătate de secol în urmă și aceasta i-a schimbat vocea devenind guturală, cu inflexiuni de bariton ca a unui bărbat matur. 
  
Pentru a fi sigur că nu se va întâmpla vreun accident Costel i-a scos lustra din salon atârnând în loc cușca papagaliței. 
  
Imediat după plecarea lui, Ilana și-a aprins o țigară – obișnuită, Marlboro falsificată - de la moldoveni. 
  
Nici nu trăsese bine două fumuri când s-a auzit din cușcă: 
  
- Dobitocule ieși pe balcon! 
  
După câteva minute, când s-a dumirit Ilana i-a răspuns: 
  
- Taci scârbă! 
  
Peste câteva minute ea a început să tușească și papagalița i-a continuat: 
  
- Să nu scuipi pe covor că te ia dracul. 
  
Poate că totul s-ar fi oprit aici, dar de ani de zile Ilana este supărată pe nora Catherine care nu-i „dăruiește un nepot sau măcar o nepoțică” astfel că a decis s-o învețe pe papagaliță – botezată de ea Aglaia și câteva expresii pe care aceasta să le spună norei. 
  
A început prin a-și cumpăra un înregistrator digital de bună calitate și prima încercare a făcut-o la o săptămână de când o primise pe Aglaia în gazdă. 
  
Da, ați ghicit – a înregistrat – „Cretin-o, dute-n p* mătii” și de dimineață până seara Aglaia asculta aceasta. 
  
Dovedindu-și „originea sănătoasă” de papagal brazilian cu pedigreu, posedând acte doveditoare, Aglaia a învățat expresia în circa o săptămână astfel că Ilana a trecut la lărgirea vocabularului „diavolului roșu cu galben” punând în această deosebit de importantă activitate toată „iubirea sa pentru nora care i-a nenorocit minunatul ei fiu”. 
  
Odată cu sărbătorirea zilei Catherinei, papagalița a fost mutată în noul ei domiciliu unde după câteva zile de acomodare a început să se certe cu stăpâna casei. La început mai modest, apoi din ce în ce mai aprig dovedindu-și din plin „calitățile interpretative” precum și capacitatea de elevă silitoare. 
  
După un timp, înțelegând că „scorpia de soacră” a învățat minunata pasăre să-i vorbească astfel ea a decis: 
  
- Creatura aceasta trebuie să dispară din casă, altfel noi ajungem la divorț. De cum intru în casă parcă o aud pe maică-ta. Îmi voi cumpăra singură un câine Rottweiler pe care-l voi dresa să-ți muște mama de posterior! 
  
Convins de-a lungul anilor de „căsnicie blestemată” că e preferabil să nu-și înfrunte soția când este nervoasă, Costel a preferat să devieze discuția: 
  
- Ce vrei să faci cu Aglaia? 
  
- Peste două săptămâni suntem invitați la aniversarea căsătoriei fratelui bunicului; Arthur și soția sa Zoițica – nunta de platină adică 70 ani. Nici unul dintre ei nu mai aude prea bine așa că nu vor avea probleme. Pentru mai multă siguranță le vom duce papagalița direct la ei acasă, nu la petrecerea de la restaurant. 
  
Zis și făcut; amândoi având deja peste nouăzeci de ani și purtând aparate auditive în urechi nu au dat prea mare importanță „cuvântărilor Aglaiei”. 
  
Uneori tot răul spre bine. Catherina și-a ținut cuvântul; a cumpărat prin internet o cățelușă adolescentă din rasa Rottweiler care-i ține soacra la distanță, adică la casa ei. 
  
Ea a botezat cățelușa „Bellona” – desigur vă veți întreba: după cunoscuta zeiță a războiului în mitologia romană, sau ca o replică nu prea subtilă la numele soacrei sale Ilana. Sincer, nu cunosc răspunsul. 
  
Oricum Bellona a venit din Germania cu acte de pedigreu pentru trei generații anterioare, certificate medicale și de vaccinare complete conform standardelor UE, iar apoi a fost înregistrată oficial la Asociația Chinologică. 
  
Deoarece cățelușa trebuie plimbată de trei ori pe zi, iar Costel refuză aceasta, spunând că se teme, Catherina a slăbit peste zece kilograme și se gândește să facă un nou tratament hormonal, poate cine știe să aibă copilul multdorit. 
  
Pentru clarificarea cititorilor trebuie precizat: Costel nu se teme să dea mâncare cățelușei, să se joace împreună sau să-și facă siesta de după amiaza – pe canapea - cu ea lângă ori la picioare, dar nu-i amator de plimbări în exterior unde sunt pisici la care „dihania” se repede. 
  
Mulțumită alergărilor cu Catherina, în câteva luni cățelușa a ajuns deja la greutatea adult normală - aproape 40kg, iar Ilana - soacra stă la casa ei. 
  
Referitor la papagalița Aglaia și repertoriului ei în continuă îmbogățire, Arthur și Zoițica, care înainte erau vizitați de rude cel mai des o dată pe săptămână, primesc acum vizite zilnice: fii cu nurorile, fiicele cu ginerii, nepoții, strănepoții și în special stră-strănepoții - copii de vârstă școlară, fiecare dorește s-o învețe pe papagaliță „oful lor”! 
  
Singurii nemulțumiți sunt Costel și mama sa. 
  
Costel gândește că „multiubita sa soție” s-a întrecut cu cadourile de ziua ei adică 2500 Euroi, care ar fi putut fi utilizați mai eficient schimbând faianța și ceramicele deja uzate ale băii, amintindu-și totodată că de ziua sa el a primit cadou o umbrelă care s-a stricat la prima pală de vânt. 
  
Mama sa Ilana este într-o continuă stare de nervi întrucât nu mai poate veni la noră să-i critice calitățile de gospodină, dar cum nu poți mânca singur toată prăjitura sperăm ca pe viitor sa fie și ei satisfăcuți de rezultatele viitoarelor alegeri! 
  
Cum ce alegeri? Vom trăii și vom vedea! 
  
Duminica trecută, în Parcul Central, guvernanții au oferit gratuit cârnăciori cu cartofi prăjiți și băutură la discreție, iar Catherina cu Bellona au alergat zece kilometrii dus și zece întors pentru acest deliciu – doi cârnăciori. 
  
Care a fost scopul Catherinei? 
  
Astăzi este o zi importantă: de peste hotare vin remarcabili oaspeți neinvitați – plătitori de taxe, iar la frontiera dintre Israel și Gaza se preconizează liniște – până la prânz când pașnicii palestinienii ieșind de la rugăciunile de Vineri vor ataca din nou gardul de frontieră – ca în fiecare Vineri. 
  
Revenind la cele cotidiene, Parcul Central este împodobit sărbătorește; drapele, ghirlande tonete cu orice și pentru orice buzunar. 
  
Ce vor oferi opozanții in aceasta zi festivă? Kaizer ardelenesc prăjit la grătar și palincă diluată? 
  
După informații demne de neîncredere – adică primite de la vecina mea doamna Prostescu, pentru menținerea liniștii Rusia a trimis deja 5000 de „cuțite anonime”. 
  
Ce va face Catherina astăzi? Pentru mine-i un mister. 
  
Voi cititorii ce credeți? 
  
Referinţă Bibliografică:
Catherina și papagalul Ara. / Florentino Himelbrand : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2779, Anul VIII, 10 august 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Florentino Himelbrand : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florentino Himelbrand
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!