CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Constiinta >  
Autor: Florentina Savu         Ediţia nr. 3527 din 27 august 2020        Toate Articolele Autorului

Literatura, o Cenușăreasă?
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Literatura, o Cenușăreasă?
Poezia, copilul Cenușăresei?  
  
Sunt întrebări pe care mi le pun adesea, mai ales în ultimii ani, de când telefonul mobil, tableta și laptopul există în viața majorității copiilor și tinerilor acestor timpuri.
Desigur, societatea evoluează, știința evoluează însă această evoluție nu trebuie să fie o frână în calea culturii, această evoluție ar trebui doar să ușureze comunicarea dintre oameni, să le îmbunătățească și să le înfrumusețeze viața, să creeze punți de legătură între oamenii de pretutindeni ci nu să-i facă dependenți de ele, ba chiar sclavi.
Școala nu mai este ce a fost cândva, nu se mai pune accent pe educație, informația se transmite superficial, tineretul nu mai este pregătit pentru viață.
Banul este cel care atrage, indiferent prin ce mijloace s-ar obține el.
Mulți gândesc greșit că nu are niciun sens să se mai obosească a acumula cunoștințe din moment ce pot obține mult mai ușor bani, chiar dacă acest lucru se întâmplă la un pas de lege.
Copiii nu mai au modele adevărate și nici Mass-media nu ajută satisfăcător în acest sens. Prea puțini oameni se implică cu adevărat pentru a le oferi modele, pentru a-i învăța cum să-și gestioneze timpul în favoarea lor.
Înșiși părinții nu se mai dedică scopului de educație în limita bunului simț și a celor șapte ani de acasă, așa cum o făceau cândva.
Literatura pierde zilnic teren în favoarea telefonului mobil și a tabletei, în favoarea a tot felul de tentații și de distracții pe care copiii și tinerii le găsesc în aceste mijloace moderne, în fața cărora stau ore în șir și de care se dezlipesc cu mare greutate.
Clasicii noștri au fost neglijați sau chiar uitați, manualele alternative, multe dintre ele, sunt alcătuite de oameni nepotriviți, lipsiți de interes pentru procesul instructiv-educativ din școli, în ele găsindu-și loc scriitori și poeți greoi, necunoscuți și chiar mărunți, în defavoarea celor cu adevărat valoroși.
Mulți copii nici nu au auzit de Eminescu, Creangă, Caragiale, Blaga, Bacovia, Minulescu, Alecsandri, Jebeleanu, Coșbuc, Păunescu, Stănescu, etc., etc....
Cunoștințele unora sunt accidentale, adesea încurcând poeții ori scriitorii între ei.
Radioul, televiziunea, presa nu se implică suficient, școala nu se implică suficient, părinții nu se ocupă nici ei suficient și astfel, viitorul învățământului românesc este incert.
Copiii, tinerii citesc tot mai puțin ori deloc, nu mai știu să scrie corect și până la urmă nu vor mai ști să citească și să scrie cu litere de mână.
Literatura a devenit treptat o Cenușăreasă iar poezia, copilul ei zdrențăros.
Scriitorii, poeții sunt tot mai puțin apreciați, cartea nu se mai bucură de succesul de altădată, se vinde din ce în ce mai puțin, nu mai ajunge în librării decât cu mici excepții, nemaifiind la căutare.
Slaba calitate a cărților este și din vina editurilor care nu mai sunt interesate de valoarea sau nonvaloarea conținutului acestora, ele fiind interesate de cele mai multe ori de bani. Toți cei care plătesc pot avea cărți, cu greșeli, fără greșeli, nu mai contează, dacă iese banul!
Altădată manuscrisele se trimiteau la edituri și în urma unui studiu atent și riguros erau acceptate sau nu pentru a fi publicate, oferindu-se bani autorului pentru munca prestată, cărțile sjungând automat în librării.
Până nu se va reveni la acele criterii sănătoase de selecție, literatura va fi tot mai mult îngenuncheată iar valoarea sa, de cele mai multe ori, nulă.
Adevărat, "românul s-a născut poet" însă un poet adevărat nu se mulțumește doar să scrie ci, dacă scrie, să o facă mereu corect din punct de vedere gramatical dar și cu har.
Poetul, scriitorul, din start trebuie să constituie un model pentru oricine, împătimit de scris ori nu.
Poate că a sosit momentul ca Cenușăreasa să-și dea jos zdrențele și saboții din lemn și să-și îmbrace hainele de prințesă și condurii încrustați cu diamante...
Poate că a sosit momentul ca ea să strălucească, să farmece și să cucerească...
Poate că a sosit momentul ca ea să-și ia avânt și să zboare spre înălțimi...
Poate...  
  
Florentina Savu
Membru LSR&UZPR  
  
Mulțumiri, ZBOR SPRE ÎNĂLȚIMI!  
  
Referinţă Bibliografică:
Literatura, o Cenușăreasă? / Florentina Savu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3527, Anul X, 27 august 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Florentina Savu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florentina Savu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!