CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Analize >  
Autor: Florentina Savu         Ediţia nr. 3412 din 04 mai 2020        Toate Articolele Autorului

TINEREȚE, EDUCAȚIE ȘI AUTOEDUCAȚIE
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
  
M-am trezit în fața a mii de întrebări și nu am știut de unde vin și ce vor. Un gând mai îndrăzneț mi-a răspuns că mă aflu în pragul tinereții. I-am zâmbit complice, cufundându-mă în visare. Un semn al timpului m-a îndemnat să mă îndrept spre împlinirea mea ca om.
Iată așadar marea taină a vieții: să luptăm pentru împlinirea unor visuri dragi cărora să le dăm vânt în existență; iată așadar pentru ce trebuie să depunem un efort susținut!
Sunt atâția tineri lipsiți de un scop în viață, de un ideal, unii chiar îmbătrâniți înainte de vreme, resemnați înainte de a trece la luptă, colindând prin labirintul vieții, lipsiți de repere, pierzându-și timpul pe tot felul de nimicuri, considerându-se victime ale sistemului, unii trăind parazitar pe spatele părinților...
Când timpul ne cheamă și ne face semne cu mâna trebuie să-l urmăm cu zâmbetul pe buze, trebuie să zburăm spre el cu aripile larg desfăcute, trebuie să începem să lucrăm la zidirea propriului viitor, al nostru dar și al țării.
Suntem la acea răscruce de drum când îi cântăm timpului cu toată tinerețea noastră, când trebuie să ne luăm avânt spre universul tuturor stațiilor planetei Pământ.
Realitatea noastră, a tinerilor adică, ar fi indicat să fie conștiința, inițiativa, opinia, curajul, observația.
Giovanni Pico della Mirandola spunea: "...n-am făcut din tine omule, nici făptură cerească, nici pământească, nici ființă nemuritoare, nici muritoare, pentru ca asemenea unui sculptor, să te modelezi singur, dându-ți forma pe care o preferi".
Aceeași sarcină ne revine și nouă: de a ne modela corespunzător timpului nostru, de a rămâne statornici acestui timp dar aspirând mereu spre mâine-le încadrat în perfecțiune și privind cu nostalgie în urmă, de ce nu?, ca într-o oglindă iar această oglindă să reflecte toată frumusețea noastră și a sufletelor noastre. Vom zbura prin grădina prezentului oprindu-ne din floare în floare și sorbind cu nesaț din dulceața viitorului...
Privind în oglinda realizărilor obținute aș vrea să pot afirma cu tărie oricând: sunt frumoasă!
Oamenii nu mi-au spus-o niciodată dar oglinda în care mi-am reflectat zâmbetul mi-a arătat cât sunt de frumoasă astfel că voi fi tentată să strig întregii lumi cu voioșie:
- Citiți-mi zâmbetul și veți realiza că am dreptate, ascultați-mi sufletul și veți rămâne vrăjiți...Știți să citiți? Știți să ascultați? Dacă da, puteți să recunoașteți cu toții că sunt într-adevăr foarte frumoasă...Da, am nevoie de această certitudine ca să pot zbura mai departe cu universul în ochi, purtând în lume solia statorniciei.
Nu știți ce este statornicia? Nu ați simțit niciodată că nimic nu mai contează în viață dacă aveți alături statornicia, această "făptură" de vis, cu buze de ceață și că această vrajă a sa plutește în adâncul sufletelor voastre ca într-o mare de patimi?
Statornicie, cuvânt încărcat de semnificații sublime...Eu vin dintr-o astfel de lume tocmai pentru a vă arăta frumusețea ei. Nu mai priviți timpul cu indiferență! Beți cu sete din apa vie a viitorului, învățați să fiți oameni adevărați, să vibreze optimismul în voi, să vă caracterizeze, să ne caracterizeze, fiindcă numai astfel vom atinge fericirea...
Fericirea înseamnă împlinirea acelui ideal la care ai visat și pentru care ai luptat cu tine însuți, cu slăbiciunile și defectele tale, cu tentațiile și oscilațiile tale. Această fericire este o cucerire de zi cu zi, o victorie asupra ta, asupra timpului, o permanentă dăruire și conștiință de sine. Cu cât bogăția interioară va fi mai mare și dăruirea mai adevărată, cu atât va fi și fericirea mai strălucitoare!
Oamenii egoiști, cei preocupați doar de persoana lor și de tot felul de meschinării, cei care caută fericirea în afara lor și cred că le-o poate oferi cineva pe tavă, ca și cum aceasta ar fi o cupă de ambrozie pe care dacă ai băut-o ai devenit fericit dintr-odată, se înșeală amarnic!
Fericiți sunt acei oameni care ajung la armonie interioară și care sunt capabili să reverse din ea și asupra altora ca pe un prinos al bucuriei dinlăuntrul lor, al iubirii adevărate. Fericirea acestora radiază o lumină și o căldură atât de puternice încât îți vine să întinzi mâna măcar pentru a le atinge.
Fericirea este o plantă gingașă care pentru a înflori are nevoie de grija și efortul permanent al celor care doresc s-o păstreze. Cel care abandonează lupta și se grăbește să rupă floarea pentru a se desfăta singur cu frumusețea ei nu realizează că floarea fericirii nu trăiește fără rădăcini și fără grădinarul care să o îngrijească cu pasiune, nu realizează că în scurtă vreme petalele ei se ofilesc și mor chiar în palma celui care a rupt-o din acea pornire egoistă, de a o avea doar pentru sine.
Din sacrificiile, răbdarea și curajul de a învinge greutățile vieții, din dorința de a crea mereu cu voie bună și entuziasm, se va clădi o lume mai bună și mai frumoasă iar dragostea, cinstea și omenia sunt acele calități care ar trebui să ne anime pe toți!  
  
Referinţă Bibliografică:
TINEREȚE, EDUCAȚIE ȘI AUTOEDUCAȚIE / Florentina Savu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3412, Anul X, 04 mai 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Florentina Savu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florentina Savu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!