CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Pamflet >  
Autor: Florentina Savu         Ediţia nr. 3411 din 03 mai 2020        Toate Articolele Autorului

NENEA STATUL
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
3 Mai, Ziua Mondială a Presei Libere
(Un articol mai vechi, așa, ca un pamflet...)  
  
NENEA STATUL
Florentina Savu  
  
Să știi să fii bogat, să faci bani prin forțele proprii...Mda, este un lucru extraordinar dar vai, nu toată lumea are har, pricepere, inspirație, inițiativă în acest sens!
Și aici nu e vorba doar de diferența de cultură, deși are și aceasta o importanță covârșitoare în a urca tot mai mult pe scara socială.
Dar oare, acest mai mult nu-i schimbă pe oameni? Nu-i determină să fie gradual mai scorțoși, mai înfumurați, mai avari, mai egoiști, mai buricul pământului? Oare acest mai mult nu-i determină pe unii să devină exploatatori față de cei care nu au știut să facă bani și care, pentru salarii de mizerie muncesc pentru bunăstarea și fericirea lor?
Pentru a nu plăti impozite mari la Stat majoritatea angajează oameni cu carte de muncă însă "masa nu bate cu casa!" Le cumpără tăcerea cu mai puțini bani trecuți în cartea de muncă și cu mai mulți dați în mână însă, când va sosi vremea pensionării se vor lua în considerare doar anii cu veniturile scrise pe hârtie, adică în cartea de muncă.
În ultimul timp auzi ca pe un leit-motiv cuvintele:
- Nu mai sunt bani la Stat!"
- Nu mai sunt bani pentru pensii!"
- Nu mai sunt bani pentru salarii!
Păi ce a făcut Statul între timp? O fi făcut ceva?
Ei, aș! A stat și a căscat gura! A privit cum toți lingăii și-au băgat mâinile până la gât în "haznaua" cu miere, cum au mâncat cu linguroaiele mânjindu-se pe bot și pe nas ca niște feline înfometate.
Da, da, Statul a stat și a privit!
De unde i-o veni numele ăsta de Stat? Mai că-ți vine să-l scrii cu literă mică!
Păi de ce măi nene Statule ai stat atâta și ai căscat gura? Nu cumva pentru că și ție ți-a fost prea foame? Nu cumva pentru că nici tu nu ai fost sătul și nu ai ajuns încă la sațietate, nici chiar acum după două decenii și mai bine de la revoluție? Cum de nu vezi măi Statule ce se întâmplă sub ochii tăi cam prin toate ramurile de activitate: industrie, agricultură, comerț, construcții, alimentație, transport, justiție, învățământ, sănătate, etc.?
Nu ai văzut cum banii dați de poporul tău se duc pe apa sâmbetei, cum caracatița corupției își întinde tentaculele și înșfacă fără nicio reținere vlaga, sudoarea și sângele acestuia?
Te-ai implicat mătăluță vreodată cu adevărat să iei măsuri, să cercetezi și să constați câți oameni muncesc la negru exploatați de patroni de carton?
Te-ai implicat vreodată, șef de guvern, să afli ce s-a făcut cu banii împărțiți ministerelor tale, câți din acești bani au mers la destinație și câți în buzunarele fără fund ale miniștrilor și ale oamenilor voștri?
Te-ai implicat vreodată să afli câți oameni, așa ziși cinstiți, mari vedete pe la Tv-uri, propovăduiesc cu atâta ipocrizie și cinism cinstea și corectitudinea ca să-și ascundă sub masca lor ilegalitățile?
Te-ai întrebat vreodată cam ce venit ar aduce la buget banii aceia "fără număr, fără număr..." pe care îi aruncă în văzul tău o puzderie de artiști dubioși și care își etalează zâmbind, opulența și dezmățul?
Statule, ai stat surd, și orb, și nepăsător la durerea și gemetele poporului tău, pasând vina ca pe o minge de ping-pong de la un partid la altul, după cum a fost cazul, după cum s-a succedat puterea!
Ai învinuit regimul trecut de genocid...
Ai făcut un bilanț al morților ultimelor două decenii? Și dacă da, nu te-ai îngrozit? Ai acționat cumva în vreun fel? Nu! Ai continuat să stai și să dai din gură vorbe, doar vorbe! Crezi că vorbele tale țin de cald, de foame ori de sete amărâților pe care îi ai în grijă? Crezi că vorbele tale vindecă bolile multe și grele?
Țărișoara noastră atât de frumoasă și bogată a devenit din cauza ta o mare hazna...Când ai de gând măi nene Statule s-o vidanjezi? Când ai de gând să-ți faci curat în propria ogradă?
Când ai de gând să iei țara la picior și travestit precum Cuza odinioară, să constați cu ochii tăi neregulile și să auzi cu urechile tale gemetele și horcăielile de moarte ale românilor necăjiți până la limita insuportabilului?
Statule, nu mai sta, ia atitudine! Scoate banii din economia subterană, adu-i la suprafață și umple-ți visteria, și creează locuri de muncă, și oferă salarii decente oamenilor!
Tineri cu facultăți, cu masterate, cu doctorate trăiesc într-o sărăcie lucie, într-o umilință degradantă încât mulți, sătui până în gât să mai spere în himere, și-au luat lumea în cap ori, mai rău, unii dintre ei chiar viața...Statule, ne bagi în lumea a treia fără să-ți pese!
Vezi? E distanță mare, ca de la cer la pământ, între cei care prosperă făcând bani în mod cinstit, însă ce puțini sunt aceștia!, și între cei care, pe căi ilegale, dictează propriile reguli, recurg la șantaj, tortură, crimă și alte rele inimaginabile doar pentru a le fi lor bine, și câți de mulți sunt aceștia!
Nene Statule, nu-ți mai privi poporul ca pe un popor de anonimi! Privește-l ca pe ruda ta, ca pe fratele tău, ca pe sora ta, ca pe părinții tăi, ca pe soțul tău, ca pe soția ta, ca pe copiii tăi! Pune sentiment, și suflet, și caznă ca și cum ai pune pentru propria persoană!
Ei, anonimii au pus ștampila "Votat" pe tine iar tu i-ai mințit de fiecare dată cu nerușinare!
Ia implică-te matale și în educația tinerilor că altfel viitorul va deveni și mai sumbru decât prezentul!
Tu nu simți Statule cum anormalul se instalează confortabil nu numai în educație dar și în sănătate, poliție, justiție, cam peste tot?
Sărmană Românie, devii încet dar sigur o țară de handicapați, analfabeți, bețivi, drogați, șantajiști, hoți, criminali, ipocriți, săraci, bolnavi, exploatați...devii o Țară a Făgăduinței pentru parveniții de pretutindeni!
Treci la treabă, nene Statule, altfel oropsiți care nu sunt puțini, vor lua ei atitudine, sau asta dorești? Am ajuns de râsul lumii! Strămoșii noștri se răsucesc prin morminte...nu te temi nici de fantomele lor?
Ia aminte și închide gura, nu mai sta! Dezleagă faptele bune din lanțuri și lasă-le pe ele să vorbească în locul tău! Dezrobește poporul de îndobitocire ca să nu ajungi tu un anonim, ca să nu pieri de pe harta lumii! Statule, ai stat destul pe loc repaos, acum ascultă comanda poporului tău:
- Drepți! Stânga-mpreeejur! Capul sus, privirea înainte, pas alergător, marș!
Hai Statule, aleargă cu folos! Dă-ți burta jos precum ogarul din poveste, fă ceva pentru poporul care te-a Votat!
O să-ți fie bine, din ce în ce mai bine...Te vei însănătoși și, odată cu tine se va însănătoși și țara ta altfel, obez cum ești, riști să te umfli și mai tare și o să faci explozie curând-curând sau o să faci infarct, o să paralizezi, o să ai nevoie de pamperși...Poate îți vor împrumuta pruncii, la ale căror alocații de mizerie aspiri...
Asta ai ajuns, nene Statule: un paralitic și zău că mi-ar plăcea să te văd fără chiloții ăia de hârtie, să te văd făcând pe tine și dând afară, pe unde s-o putea, tot ce ai înghițit lacom și fără sațiu, până acum...
Ha, ha, ha...ar avea de cine râde bebelușii...Halal să-ți fie, nene Statule!  
  
Referinţă Bibliografică:
NENEA STATUL / Florentina Savu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3411, Anul X, 03 mai 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Florentina Savu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florentina Savu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!