CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Reportaj >  

Strecurându-mă printre viruși
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
16.03.2020  
  
Sezonul de vară în Santiago, aflat în Emisfera Sudică, ține între lunile decembrie-martie, cam pe dos față de Emisfera Nordică.  
  
*  
  
În America de Sud, vremea este influențată de fenomene ciudate, de întorsături bruște de sezoane (rece/cald, secetos/ploios, vântos/nevântos etc., ca-n neutrosofie: interferarea contrariilor), numite El Niña (Fata), când anii sunt secetoși și El Niño (Băiatul, in traducere), când anii sunt ploioși.  
  
*  
  
Concertul de trei zile Lolla Palooza din Santiago, la care participă peste 100 de mii de vizitatori din toată America Latină, de la sfârșitul lunii martie, a fost și acesta anulat din cauza coronavirusului.  
  
*  
  
Doar 43 de cazuri de infecții au fost înregistrate, care se dublau zilnic în Chile, dar niciun deces până acum.  
  
*  
  
Președintele chilian, Sebastian Piñeda, anunță online închiderea granițelor țării (etapa 4!). Veștile rele vin avalanșă una după alta...  
  
*  
  
Niciodată nu m-aș fi gândit ca întreg globul să fie atacat biologic...  
  
Doar prin filme science-fiction extratereștrii veneau cu navele lor, farfurii zburătoare, să ne ocupe...  
  
Dar acum suntem luați prin surprindere și loviți din interior.  
  
*  
  
Am cumpărat un nou bilet de întoarcere cu avionul Santiago de Chile – Albuquerque online, în site-ul Delta, să plec dracu’ de-aici cât mai repede... Preț, bineînțeles, dublu!  
  
*  
  
Pentru unii, acest virus este un biznis, pentru alții - o pagubă.  
  
*  
  
Spiritul de aventură, mersul în contrasens, scepticismul în oficial și curiozitatea de a vedea partea nevăzută a lumii... pentru a înțelege neînțelesul… mă țin în priză continuu…  
  
*  
  
Insula Paștelui (în spaniolă Isla de Pascua, iar în limba tribului polinezian băștinaș Rapa Nui), cu celebrele statui de piatră create de ei, care îmi doream din inimă s-o văd, insulă anexată în 1988 de Chile și devenită „territorio especial” în anul 2007, a închis granițele, de asemenea.  
  
Am anulat și aceste tichete de avion!  
  
Am solicitat rambursarea contravalorii (reemborsado) de la compania aeriană Latam (Latino-Americană).  
  
Iar de la Delta, pentru c-am plecat cu patru zile mai devreme – anulând biletul din 21-22 martie, voi primi un credit electronic (eCredit) la următorul zbor cu ei în decurs de un an.  
  
*  
  
Din circa 17 milioane de locuitori ai Chile, 40% locuiesc în capitală. Nordul țării e deșertic, iar sudul e friguros – puțin populate. { În Grecia, 50% dintre locuitori locuiesc în Atena. }  
  
*  
  
– Uite, îmi zice Eduardo, iarna Anzii, care arată ca o coamă în jur, sunt albi de zăpadă. Dar în oraș nu ninge.  
  
*  
  
Santiago de Chile a fost întemeiat de conchistadorul spaniol Pedro de Valdivia în anul 1541, în valea Râului Mapocho. Aici a înfruntat triburile locale Picunche și Arauca. După războiul de independență (1810-1818) contra Spaniei, Santiago devine capitala noului stat Chile.  
  
*  
  
M-am întors prin Brazilia (Rio de Janeiro), pe ocolite – așa am găsit biletul.  
  
Santiago de Chile (Chile) - Rio de Janeiro (Brazilia): 4 ore 3 min – 1825 mile – compania Latam;  
  
Rio de Janeiro (Brazilia): întrerupere 3 ore, 50 minute;  
  
Rio de Janeiro (Brazilia) - Atlanta (SUA): 10 ore 6 min – 4744 mile – compania Delta;  
  
Atlanta (SUA): întrerupere 4 ore 16 minute;  
  
Atlanta (SUA) - Albuquerque (SUA): 3 ore 24 minute – 1269 mile – compania Delta.  
  
Avionul aproape gol!  
  
*  
  
Revenit în Gallup, statul New Mexico, pe 18 martie 2020, UNM m-a pus în carantină... pentru două săptămâni!  
  
Ha, ha!  
  
*  
  
La radio, la televizor, în fiecare minut, în fiecare secundă... coronavirus, coronavirus, coronavirus... Isterie planetară, a luat lumea foc!...  
  
*  
  
M-am strecurat printre „viruși” – corona și necorona, biologici și ideologici – să mai vizitez și învăț câte ceva.  
  
Referinţă Bibliografică:
Strecurându-mă printre viruși / Florentin Smarandache : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3569, Anul X, 08 octombrie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Florentin Smarandache : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florentin Smarandache
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!