CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Reportaj >  

O nouă conferinţă de Extensică în China (II)
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
17.08.2013 – Conferinţa de Extensică la Hotelul Xio Jiao, Clădirea 5, Etajul 1, Lolul Jinyan Hall. Mă simt bine să revăd prieteni vechi. Sunt vice-preşedinte al Comitetului privind Programul conferinţei.  
  
Inspiraţi organizatorii să ne dea căşti, la care ni se traduce din limba mandarină. Profesorul Xingsen Li, prietenul meu de vara trecută de la Guangzhou, deschide conferinţa, prezentând participanţii străini: din SUA, Olanda, România, India, Japonia, Australia, Marea Britanie şi China. Sala plină.  
  
 
  
Pe China News, canal de televiziune, s-a anunţat conferinţa, iar prof. Cai Wen a dat un interviu.  
  
Participă şi câţiva profesori din România: Luige şi Victor Vlădăreanu, Adrian şi Cornelia Olaru, Ovidiu Ilie Şandru, şi Paul Şchiopu.  
  
Profesorul Hao Zhifeng face întroducerea.  
  
Am prezentat o lucrare împreună cu Mihai (care făcuse partea de soft) despre extinderea valorii locative şi a funcţiei de dependenţă a unui punct faţă de o mulţime de la D1 la n-D. Cu exemple.  
  
T. H. J. Vaneker, olandez, conferenţiază despre teoria rezolvării problemelor inovative, inspirat din lucrările cercetătorului rus Genrich Altshuller.  
  
 
  
Mereu hemoragii nazale. Sunt extrem de obosit, nemulţumit, tracasat, surmenat...  
  
 
  
Întâlnire cu astronomul Cao Shinglin de la Universitatea Normală din Beijing şi asociat cu Centrul Internaţional de Fizică Teoretică din Trieste, Italia.  
  
Ne-a dat câteva articole de-ale sale publicate în „Astrophysics and Space Science”, despre viteze superluminale (Teoria Relativităţii în Spaţiul-Timp Finsler), Teoria Catastrofelor şi Evoluţia Universului bazată pe teoria Singularităţilor şi Bifurcaţiei.  
  
 
  
A rămas să iau legătura cu doi cercetători indieni Ramesh Kumar Chudhury şi Akhilesh Upadhyay pentru tre-cerea de la logica fuzzy la logica neutrosofică în Extensică.  
  
Glumeam cu ei: „namaste” (salut) şi „dannevad” (mulţumesc, în hindu).  
  
 
  
Seara găsesc în cameră ziarul Global Times, cu ştiri oficiale chineze. Citind surse opuse (estice şi vestice) afli adevărul undeva... la mijloc.  
  
 
  
Ne-am îmbolnăvit eu şi doamna Cornelia Olaru, soţia lui Adrian. De la mâncare se pare: diaree, dureri de stomac şi ameţeli.  
  
 
  
Mâncărurile chinezeşti cad greu la stomacul românului.  
  
 
  
Ovidiu Şandru, fostul meu coleg de Facultate de la Craiova, mi-a dat două pastile de Imodium, dar agonia n-a încetat. M-am trântit în pat, leşuit ca o cârpă.  
  
Domnul Olaru mi-a adus încă o pastilă, plus un castronel de orez fiert şi o bucăţică de lămâie. Mi-au prins bine, m-au strâns la burtă şi am adormit liniştit.  
  
Îmi spuneam că sunt şi oameni care nu te lasă la necaz, spre deosebire de alţii care vor doar să profite.  
  
Doamna Cornelia a păţit mai rău. A fost dusă la un spital privat pentru perfuzii. A costat-o 400 de dolari.  
  
 
  
19.08.2013 – M-am sculat sănătos a doua zi şi am putut să merg şi în excursie: turul Beijingului. Cu un autobuz în Parcul Olimpic, construit pentru Olimpiada Sportivă din 2008.  
  
Pe urmă, la Turul Tobelor. Apoi, pe o stradă veche, Nan Guan Fang Hutong, de acum 600 de ani, strâmtă.  
  
Locul Shi Sha Hai. Mansiunea Prinţului Kung. Mansiune înseamnă o locuinţă foarte mare, cu multe dependinţe: o casă-conac. Ultimele trei dinastii chineze au fost: Yuan (1206-1368), dinastia Ming (1368-1644) şi Qin (1644-1911).  
  
 
  
În timpul domniei Împăratului Quianlong (1736-1796) din ultima dinastie, s-au construit la Shichahai, în centrul Beijingului, reşedinţa lui Heshen, un puternic prim-ministru.  
  
Devine apoi mansiunea Prinţului Yonglin în timpul domniei Împăratului Jiaqing (1796-1821).  
  
Ultimul stăpân al ei a fost Prinţul Kung. Şapte împăraţi au domnit de la Qianlong, cel mai prosper, până la ultimul Împărat Xuantong, de când s-a ridicat mansiunea.  
  
Poarta de intrare principală este roşie cu o latură de 7x9 cu lei sculptaţi în stâncă, specific asiatic. Multe holuri: Yin-an, Shaman, Duofu, al Liliecilor.  
  
 
  
Shamanismul era practicat de manciurieni. Doar nobilii puteau ţine rituri shamaniste acasă, iar populaţia de rând trebuia să se ducă în spaţii rituale publice (numite Tanyzi). Există şi o cameră de sacrificat animalele. Camera Baoguang, de primit oaspeţi.  
  
 
  
O nouă despărţire, un nou meridian.  
  
 
  
Grădina, în spate, spre poarta principală din marmură albă în stil vest-european, ca un arc de triumf. Apoi, zona rociferă (artă din roci). Eleşteul de noroc şi bunăstare. O stelă în piatră cu inscripţia caligrafică a Împăratului Kanyxi. În pavilionul Răcoros al Toamnei erau invitaţi cărturari să bea alcool şi să creeze poeme.  
  
Grădini orientale superbe cu bujori şi flori exotice. Există şi un Turn al Marelui Teatru asemănător teatrului antic chinez, cu o capacitate de 200 de locuri, ornat cu lanterne colorate. În sec. 19, aici se făceau banchete.  
  
Coridoare lungi şi acoperite.  
  
 
  
Ne pierdusem de grup (eu, Ovidiu şi familia Olaru) şi umblam hăbăuci să găsim autobuzul.  
  
 
  
20.08.2013 – Se zguduie avionul de Doamne fereşte! Stewardesa de lângă mine se ceartă cu călătorii că nu stau legaţi cu centura de scaune... Se tot duc la toaletă.  
  
Trecusem deasupra Japoniei. Vreo cinci ore de zbor. „I don’t want to die. I do not want...”  
  
Strâng cu putere de scaunul din faţă... Ideile mele... Simt că mai am multe de spus, articole de terminat, cărţi... După accidentul de maşină, atât mi-ar mai trebui... unul de avion! Se zguduie avionul... S-a potolit.  
  
Am tras o spaimă! O laud pe stewardesă (o tipă blondă, de vârstă mijlocie. Totuşi, bine făcută, cu minijup). E greu să ai un job ca ăsta în fiecare zi.  
  
La miezul nopţii ajung la Gallup.  
  
Referinţă Bibliografică:
O nouă conferinţă de Extensică în China (II) / Florentin Smarandache : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3522, Anul X, 22 august 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Florentin Smarandache : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florentin Smarandache
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!