CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Reportaj >  

Istanbul: între ştiinţă, proteste şi istorie (III)
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
12.07.2013 – Întâlnesc doi profesori universitari din Algeria: Dr. Yousef Chibani şi Dr. Amrouche Abderralmane interesaţi de DSmT şi Neutrosofie.  
  
Chibani a prezentat şi o lucrare despre DSmT (cu PCR6 şi DSmPε), folosit în clasificarea în multi-clase, iar un student de-al său Nassim Abbas, îşi face doctoratul în DSmT.  
  
Musulmanii sunt în ramadan, aşa că n-au mâncat, n-au băut până la scăpătatul soarelui. La cinci după masă, cântă Hogea ca-n toate ţările musulmane, dând o at-mosferă orientală.  
  
De la Kabataş, cu vaporul „Turul Bosforului”, 15 lire turceşi, circa 7,5 dolari americani, o oră şi jumătate.  
  
Taximetristul mi-a zis că-l cunoaşte pe Gheorghe Hagi (pronunţă cu accent pe fiecare silabă) şi Gică Popescu. „Buni fotbalişti!”. Trecusem pe lângă stadionul Beşiktaş. Apoi, pe sub Podurile Bosforului.  
  
Çök Güzel Stanbul! (Foarte bine, Istanbul.)  
  
 
  
Un trofeu.  
  
Ne-a dus şi-n partea asiatică.  
  
Pe faleză, tarabe. Public. Porumb. Diverse obiecte de artă. Doi ecuadorieni cântă muzică latină.  
  
Pe jos, până la Moscheea Ali Paşa. Cafenele cu mese în stradă ca în Franţa. Toată lumea ştie de Hagi, Popescu şi Lucescu, care au activat la Galatasaray.  
  
La Palatul Topkapi. Anadim? = înţelegi?  
  
Am vrut să beau o bere, dar nu se vinde în perioada Ramadanului. Lumea iese în parcuri, la picnic, pe terase să mănânce seara.  
  
 
  
13.07.2013 – Piaţa Taksim, unde au avut loc demonstraţiile acum câteva săptămâni. Dar s-au potolit. E linişte deplină. De aici, iau un Tur al Oraşului (20 lire turceşti = 10 dolari) timp de 90 de minute.  
  
 
  
Nerde = unde?  
  
Interesant cum fac ei negaţia. Bilyorum = eu ştiu, dar bilmyorum = eu nu ştiu (doar înserarea unui m în forma afirmativă).  
  
Nezaman = când?  
  
 
  
Muzica turcească care s-a menţinut şi în România.  
  
 
  
Istanbulul e deosebit de frumos. Aghata Christie l-a vizitat şi a locuit aici.  
  
O atmosferă balcanică, dulce. Melodii siropoase, mieroase. Podul Atatürk. Pescari cu undiţe lungi. Şi o Biserică Ortodoxă Grecească.  
  
Patriarhul ei era scutit de taxe. Biserica bulgară „Sf. Ştefan”. Podul Galata distrus de incendiu în 1993. Palate din timpul Roman. În 1204, cruciaţii distrug oraşul.  
  
„Adamadam…” cântec melancolic.  
  
 
  
Să călătoreşti, să-ţi dezvolţi orizontul, viziunea.  
  
 
  
995 m lungime. Atât are podul peste Cornul de Aur construit de japonezi, nemţi şi turci. 22 km lungime atinge zidul care înconjoară oraşul pentru a-l apăra. Are 96 de turnuri şi 9 porţi.  
  
 
  
Poarta Topkapi. Cimitire musulmane. Văd nume precum Ismail Çoban (se citeşte Cioban) pe o cruce.  
  
La televizor, aseară, turcii l-au arătat pe Edward Snowden, care a defectat de la NSA, aşteptând azil politic pentru Rusia, Ecuador, Venezuela, sau Cuba. El a dezvăluit programul PRISM de supraveghere a întregului glob! „Big data”, folosită pentru a căuta pete neconformiştilor.  
  
„Abdi Ipperci”, complex sportiv modern.  
  
Şi traficul de aici e greoi. Maşinile merg bară la bară pe multe secţiuni. Ciculaţia e sub formă de... grămadă!  
  
 
  
Turcimea are poeticitatea ei, culoarea ei, sufletul ei...  
  
Armoniile sunt încărcate de jale şi aduc cu manelele ţigăneşti.  
  
 
  
Bazarul Arasta. Moscheea „Sultan Ahmed”.  
  
Catedrala Agia Sophia.  
  
Le-am mai vizitat acum 25 de ani (1988-1990), când eram în lagăr. Autobuzul stă mai mult aici. Iau altul ca să ajung la Piaţa Tacksim, de unde este navetă direct la aeroport. Avionul meu pleacă la 5 după masă. Mai am vreo patru ore. Între timp, au apărut tramvaie prin Istanbul. Grămadă de oameni pe străzi.  
  
 
  
Otopark. Podul care leagă oraşul nou de oraşul vechi. Universitatea de Arte Plastice. Palatul Dolmabahce. Hotelul „Istanbul”, cel mai mare din Turcia.  
  
Vestitul kebab.  
  
O uzină Renault-Dacia şi în Istanbul. Istanbulul e singurul oraş care se întinde pe două continente: Europa şi Asia.  
  
 
  
Nu există dreptate în această lume, există doar interese.  
  
 
  
În avionul de întoarcere Istanbul-Amsterdam stau lângă o tânără olandeză, de 31 de ani, care se numeşte Meike. Aflu că în Olanda mai există o formă de uniune între două persoane (pot fi şi de acelaşi sex) care se numeşte parteneriat. Mi-a arătat paşaportul că ea este partenera lui Ivan, deci nu soţia, şi au şi un copil împreună.  
  
În SUA mai există forma de separare materială între doi soţi, care pot încă locui împreună sau pot divorţa definitiv.  
  
 
  
La televizor, pe un canal comercial, văzusem o emisiune despre „familia deschisă”. Fiecare poate avea relaţii conjugale cu alţii sau altele.  
  
Familii plurigame:  
  
a) un bărbat poate avea mai multe femei şi locuiesc împreună (el fiind căsătorit legal doar cu una, celelate fiind concubine), în special mormoni.  
  
b) o femei cu mai mulţi bărbaţi (unul pentru sex, altul pentru întreţinere etc. sau chiar toţi pentru sex. Sunt femei nimfomane, niciodată sătule…).  
  
c) familii în grup: mai mulţi bărbaţi şi mai multe femei, care se-mperechează cum vor, şi-şi schimbă partenerii cum vor.  
  
În prezent, în ţările occidentale, în proporţie de 60% sunt formate familiile dintr-un singur părinte.  
  
Omul modern nu mai poate trăi cu cineva.  
  
 
  
14.07.2013 – În Aeroportul Internaţional Schiphol ni se anunţă că pur şi simplu există hoţi în clădire şi să nu lăsăm bagajele nesupravegheate.  
  
Am dormit pătimit pe şezlongul din aeroport. La hotelul Mercure şi la cel din aeroport nu am găsit camere disponibile. Mi-am cheltuit ultimii euro pe reviste (The International Correspondent, cu articole despre călătorul modern şi Parlamentul European, despre noul preşedinte german Martin Schulz şi criza mondială. Revista britanică The Ecomomist.)  
  
 
  
Tehnologia informaţiei a luat o dezvoltare exponenţială încât am ajuns să ne monitorizăm pe noi înşine!  
  
Produse precum Lapka şi Fitbit care, legate de încheietură, înteracţionează cu smart-phone-ul.  
  
Ca-n filmele SF în care suntem poliţişti pentru noi înşine. O să ne băgăm singuri şi la închisoare!  
  
 
  
Paşapoarte mobile, călători virtuali, GPS, bagaje cu telecomandă, roboţi electronici care te ghidează.  
  
 
  
Am plătit 13 dolari pentru un singur număr din The Economist. Ziarele şi revistele tipărite se mai citesc pe avioane şi aeroporturi.  
  
În rest, populaţia lecturează online.  
  
Euroscepticism din partea ţărilor membre (27, plus Croaţia de la 1 iulie 2013), cu şomaj între 10% - 27%, cu exepţia Germaniei - 5,4%.  
  
 
  
Am condus pe o ploaie cu fulgere de credeam că o să-mi trăznească maşina pe I-40, autostrada Albuqerque – Gallup.  
  
Referinţă Bibliografică:
Istanbul: între ştiinţă, proteste şi istorie (III) / Florentin Smarandache : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3520, Anul X, 20 august 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Florentin Smarandache : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florentin Smarandache
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!