CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Orizont > Reportaj >  

Tranca-tranca
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
2 iulie 1999  
  
N-am putut să dorm – m-am trezit de la patru. Muzică veselă, în zori, la radio străpunge întunericul. Şi-mi vine-n gând: „Ca la patru dimineaţă / Când se duc oltenii-n piaţă”!  
  
é  
  
Notez pe bordul maşinii – fără să văd.  
  
Armonii de estradă.  
  
Am pornit la şosea întinsă, până-n Tucson (470 de mile) – m-apucă disperarea.  
  
é  
  
La Mayor, 63 de mile de Phoenix, mi s-a rupt căruţa-n drum! O bujie a sărit, iar Mitsubishi-ul meu huruia ca un tractor! Mi-a fost teamă să nu se strice şi cilindrul.  
  
é  
  
Timpi morţi cu căruţa stricată...  
  
Aştept să mi-o repare o companie, pe urmă alta... Că n-au hela coil (motorul scuipa bujia afară ori de câte ori o fixam) şi-o ia de la Prescott...  
  
Până la urmă am plecat de capul meu, la risc s-ajung măcar la Ioan Nicoară, în Phoenix.  
  
é  
  
Pe drum mă opreşte un tip şi mă ancorează cu cablul de la baterie. 1-2 metri între maşini – să mor de spaimă. Şi mâna nebunul cu 70 mph.  
  
Mă trecuseră toate apele. Gâtul înţepenit. Încordat... zic „uite-acum dau peste el”... El îmi arată pe fereastră OK-ul din mâna stângă, în vreme ce eu, speriat, dădeam din palmă prin geam slow down.  
  
35 de mile de teroare. Cumpăna mea de la 44 de ani?  
  
Ţineam numai piciorul pe frână, ieşea fum pe geam din roţi, pe lateral, în faţă şi mirosea a cauciuc ars.  
  
În Phoenix, pe la Dear Valley Road, traficul încetinise, iar noi cu viteză. Accidentul mi se părea iminent – şi-am apăsat pe frâne la maximum de-am evitat. Pe urmă, când s-o luăm la dreapta pe Thundebird Road, m-am dezechilibrat şi-am intrat (legaţi!) el pe banda întâi, eu pe-a doua – cu nişte scrâşnituri pe asfalt ca-n filme. Noroc că maşinile din spate au stopat la timp.  
  
é  
  
În Phoenix 39°C – uitasem celebrele călduri de demult!  
  
Până la urmă un mexican (i-am dat 10 $) mi-a pus o bujie mai groasă care a rezistat o parte de drum, Tucson şi-napoi la Flagstaff.  
  
é  
  
Mă întâlnesc cu feciorii, Mihai şi Silviu.  
  
Mi-au arătat trofeele de şah. Mihai luase locul întâi la categoria lui. Acum conduce maşina. Silviu s-a maturizat dar tot slab a rămas.  
  
– Nu mai stai şi mâine? mă iscodesc băieţii.  
  
Le-am cumpărat o minge de fotbal şi o comandă pentru Nintendo (să joace trei deodată – cu vreun prieten de-al lor).  
  
Mihai şi-a făcut home-page, a învăţat la Pima College (East Campus, unde predasem eu) şi-a pus acolo fotbalişti români: portarul Stelea, pe Hagi - celebrul atacant.  
  
é  
  
...Gaze în cabină. Bujia îmi găureşte capota ca un glonţ. Şi maşina iar merge şchiopătând. Am picotit o ţâră pe marginea şoselei – mi se-nchideau ochii... O noapte întreagă să conduci tranca-tranca (nu puteam lua viteză).  
  
Referinţă Bibliografică:
Tranca-tranca / Florentin Smarandache : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3396, Anul X, 18 aprilie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Florentin Smarandache : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florentin Smarandache
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!