CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Reportaj >  

O călătorie ratată
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
22 mai 2007 – La Paz  
  
Prin Agencia de Viajes y Turismo „Inka’s Archaeological Tours”, din La Paz, făcusem rezervaţie şi plătisem 213$ de persoană pentru a merge la Arequipa şi de-aci la Canionul Chivay-Colca pentru a vizita terasele pre-incaşe (incluzând hotel, micul dejun, ghid, autobuze), dar… ghinion!  
  
Transporturile boliviene au declarat grevă în toată ţara!  
  
Au blocat străzile principale, şi nu putem trece din La Paz spre Arequipa.  
  
*  
  
Ne oprim în Laja (cam la ½ oră de capitală). Şoferul încercase nişte drumuri de ţară, neasfaltate, pentru a ocoli bloqueo, întrebase şi-un cioban care păştea vaci şi oi pe câmp – fără succes.  
  
Chiar şi vama era închisă, deci intrarea în sau ieşirea din Bolivia pecetluite.  
  
Punctul de frontieră prin care urma să ajungem în Peru era Desaguadero.  
  
*  
  
Ne-am întors direct la aeroportul din La Paz. Banii erau pe terminate, doar vreo 350$ rămaşi pentru şapte zile, neavând nimic plătit (hotel, mâncare, alte pachete de scurte călătorii). Noroc cu VISA, cartea de credit, am plătit biletele de avion La Paz – Lima = 345$ de persoană.  
  
*  
  
M-am certat cu Ulises, directorul agenţiei [are numele celebrului erou mitologic grec], i-am cerut să ne restituie banii, bineînţeles vom fi penalizaţi (deşi nu-i nici vina noastră, nici a agenţiei)…  
  
*  
  
Când pierzi bani, nu-i nimic;  
  
Când îţi pierzi companionul, pierzi jumătate din tine;  
  
Iar când îţi pierzi sănătatea, pierzi totul.  
  
*  
  
Poliţia n-are autoritate în faţa demonstranţilor, care cer guvernului să scadă taxele.  
  
Bolivia este printre cele mai sărace ţări din America Latină, după Haiti şi Honduras, urmată de Cuba.  
  
E un obicei Sud-American de a protesta blocând şoselele, dar sunt afectaţi oameni nevinovaţi – în loc să înconjoare/blocheze clădirea guvernului sau preşedintelui…  
  
*  
  
12 ore stau în Aeropuerto Internacional de la Ciudad de EL ALTO (care aparţine de La Paz) citind/studiind articole, despre distanţe metrice în raţionamentul nesigur, ambiguu, paradoxist, folosit în cibernetică la fuziunea sensorilor (autori: Branco Ristic, răposatul Philippe Smets, Anne-Laure Jousselme, Dominic Grenier, prietenul Éloi Bossé) în vederea îmbunătăţirii normei city-block.  
  
*  
  
Mai am şi-un eseu despre Unificarea Teoriilor Artistice, pe care îl purec, îi reordonez ideile, îl corectez. Trebuia să fi fost gata înaintea călătoriei de documentare incaşă şi pre-incaşă, dar n-am mai avut timp. Analog privind măsura de similaritate dintre probabilităţile subiective (autori: Javier Diaz, Maria Rifqi, Bernadette Bouchon-Meunier).  
  
 
  
În foto: Autorul, pe o barcă de totora (Peru)  
  
Referinţă Bibliografică:
O călătorie ratată / Florentin Smarandache : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3372, Anul X, 25 martie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Florentin Smarandache : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florentin Smarandache
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!