CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Orizont > Reportaj >  

Un seminar NATO în Bulgaria (VI)
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ospătari dansatori!
Mai 2005 – 24 Mai este sărbătoare națională în Bulgaria, Ziua Slavonilor și Culturii, comemorându-i pe Frații Kiril (827-869) și Methodiu (825-885), creatorii alfabetului chirilic, în 855, inspirându-se din cel glagolitic, inventat tot de Kiril.  
  
Președintele bulgarilor, Ghiorghi Pârvanov, a solicitat actualului papă, Benedict al XVI-lea (cardinalul Ratzinger, care la vârsta de 15 ani a fost membru în “Tânărul Hitlerist”), aducerea în Bulgaria a osemintelor lui Kiril, înmormântat la Roma.  
  
Cei doi frați au pledat în Moravia și Roma pentru alfabetul lor, iar învățăceii lor l-au introdus în Bulgaria.  
  
Bulgarii s-au creștinat sub regele Boris I.  
  
*  
  
Un pictor digital, David Hockney, folosește procesarea imaginilor (din fuziune) în colaje și în suprapuneri, creând picturi abstracte, suprarealiste, cubiste.  
  
*  
  
Restaurantul “Poco Loco”, care în spaniolă înseamnă “Puțin nebun”! Candele aprinse, dansuri, muzică de te asurzește. Melodii vechi, de când eram eu adolescent. Mai frumoase și mai melodioase decât zgomotul și zdrăncăniturile de azi numite “cântece”...  
  
Ospătarii sunt în același timp și dansatori!  
  
 
  
Zurbagii la majorat!
Seară poetică, pe malul mării, organizată de Elisa Shahbazian, cu rachiu, vin românesc adus de Mihai Cristian Florea, care fusese cu mașina fratelui său în România. Francezii cumpăraseră “Merlot”, am gustat și eu.  
  
Alune, sărățele. Blițurile aparatelor de fotografiat, intense în negura plină – parcă trăgea cineva cu mitraliera.  
  
Colegii noștri de la conferință închiriaseră 30-40 șezlonguri albe în noaptea neagră, așezate ca o elipsă lângă apă. Valurile mărunte, cărora le sclipeau crestele siderale...  
  
*  
  
Dimineața următoare urma să plecăm la Varna, cu micul autobuz, și de acolo, la Sofia, cu trenul.  
  
Toată noaptea au urlat, țipat, fluierat niște elevi sosiți în grup să-și petreacă majoratul, ba mi-au bătut în ușă când se crăpa de ziuă, fără nici un respect pentru lumea care dormea. Generația nouă este mai agresivă și violentă.. Cică și-n Bulgaria au fost elevi care și-au ucis profesorii...  
  
*  
  
Ludmil glumește spunând că eu vorbesc bulgară mai bine decât Jean, care nu știe deloc!  
  
Cu trenul, opt ore, de la Varna până la Sofia. Ponosite, Căile Ferate Bulgare, precum cele românești. În vagonul 3, unde sunt, locul 56 este dat la două persoane!  
  
O tânără de 23 de ani, Nedelina Encheva, din compartimentul nostru, povestește că lucrează la o fermă din Anglia cu 5 lire pe oră de la cinci dimineața până la șapte seara, cu pelerina pe cap, fiindcă plouă continuu. Duminica are liber, se odihnește. A întâlnit acolo polonezi, bulgari, români. Sunt plătiți mai puțin decât englezii, dar mai mult decât în țările de baștină. O întreb de ce nu rămâne în Anglia. Fiindcă nu vrea să lucreze toată viața în agricultură. S-a întors la Universitatea “Șumen”, ca să-și termine studiile și să se facă profesoară de istorie-geografie în Bulgaria.  
  
 
  
Bacalaureați zvăpăiați în Sofia
O dată cu intrarea în Uniunea Europeană, Academia Bulgară de Științe se va micșora, se destăinuie Albence (diminutivul Albenei), și este posibil ca să-și piardă slujba.  
  
*  
  
O mică gară și localitate numită Gradiște (ca în România).  
  
*  
  
Râul Iskar, pe lângă care trece trenul, cu peisaj muntos, abrupt. Împădurită țară, verde, cu ape curgătoare umflate de ploaie.  
  
Tunele, munți.  
  
*  
  
Seara, ajungem în Sofia. Elevi care tocmai au terminat liceul și bacalaureatul ovaționează pe străzi, plimbându-se cu mașinile cu mai multe baloane de-o parte și de alta, scoțând capetele pe ferestrele automobilelor sau prin trapa din acoperișul acestora.  
  
*  
  
Agricultura nu merge în Bulgaria, ca și în țara noastră. Au pierit țăranii. Nu mai vor să lucreze oamenii pământul... Nu e rentabil, se câștigă mai bine la oraș. Mulți cetățeni și-au pierdut locurile de muncă. Și atunci, cum se descurcă?  
  
– Fiecare cum poate!, îndrugă Albence.  
  
*  
  
Lumea crede în Dumnezeu pentru că nu l-a văzut.  
  
*  
  
Cuvinte bulgărești care sună ca în românește: “granitza” = granița; “bogat” = bogat; “konak” = conac; “ieftin” = ieftin; “ograda” = ogradă; “mizeria” = mizeria; “pretentzii” = pretenții; “plik” = plic; “izvor” = izvor; “koridor” = coridor.  
  
 
  
Invitație la Erevan
Profesorul David G. Asatryan, șef de grup la Institutul pentru Probleme de Informatică și Automatică, din Armenia, mă invită să organizez un seminar de logică netrosofică la Universitatea Slavică din Erevan. Îmi propune să conduc o clasă de 10-15 studenți timp de 1-2 săptămâni. Îmi vor sponsoriza drumul și cazarea. Am acceptat. Urmează să definitivăm prin e-mail conținutul cursului și data când să vin în Erevan. Prof. Asatryan primise cartea mea “Neutrosophic Algebraic Structures...” (co-autor împreună cu W. B. Vasanta Kandasami).  
  
*  
  
Pe 27 mai, la ora 5:30, cu noaptea-n cap, am auzit cocoșii cântând și am crezut că Albence are găini pe balcon! Când colo... ceasul deșteptător, ca să prind avionul de la ora 8. Plecăm pe ruta Sofia-Paris-Cincinnati-Albuquerque.  
  
*  
  
M-așteptam să-l întâlnesc în Sofia pe dr. Krassimir Atanassov, profesor la universitate, dar era plecat în Burgas – predă și acolo. El a publicat o carte, “Despre unele dintre «Problemele Smarandache»”, pentru care mă simt onorat.  
  
*  
  
Rusul Malâșev îmi transmite numărul de telefon, ca să-l caut vara asta, când voi trece prin Sankt Petersburg.  
  
*  
  
Partidele politice mai importante din Bulgaria sunt: Mișcarea Națională “Simion al Doilea”, al cărui lider este chiar fostul țar Simeon al II-lea (partid aflat la conducere până la alegerile din iunie 2005); Partidul Bulgarilor Socialiști, cu vederi de stânga, al cărui lider este Serghei Stanișev; Uniunea Puterii Democratice, în fruntea căreia se află o femeie, Nadejda Mihailova, Democrații pentru Bulgaria Puternică, șeful fiind Ivan Kostov; partidul minorității turce, numit “Mișcarea pentru Drepturi și Libertate”, cu Ahmed Dogan lider (echivalentul UDMR-ului din România).  
  
În tren, ascultam discuțiile oamenilor și o puneam pe Albence să-mi traducă: majoritatea erau nemulțumiți de condițiile de viață și așteptau alegerile pentru a schimba conducerea.  
  
Referinţă Bibliografică:
Un seminar NATO în Bulgaria (VI) / Florentin Smarandache : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3366, Anul X, 19 martie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Florentin Smarandache : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florentin Smarandache
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!